Haagplanten met rode bladeren

17 mei 2019
Haagplanten met rode bladeren

Hoewel er aan groene haagplanten genoeg variatie is, vinden sommige mensen groene bladeren wat saai, omdat praktisch iedere haagplant al groen is. Daar is natuurlijk mee te variëren door te kiezen voor bloeiende haagplanten met opvallende bloemen of vruchten, maar haagplanten staan meestal maar kort in bloei. Ook de herfstperiode waarin de bladeren aan bladverliezende haagplanten verkleuren is normaal gesproken maar van korte duur. Wilt u eens wat anders? Dan kunt u bijvoorbeeld ook haagplanten met rode bladeren planten. Dat geeft uw tuin een net wat andere uitstraling dan een groene haag zonder dat daar al te uitbundige bloei aan te pas hoeft te komen.

Waarom kiezen voor haagplanten met rode bladeren?
Met een groene haag heeft u dus behoorlijk wat opties, maar toch merken we dat er steeds meer vraag is naar haagplanten met een andere bladkleur.

Waarom kiezen voor haagplanten met rode bladeren?

Haagplanten zijn er in veel verschillende groentinten; van het felle geelgroen van de gele leylandii (Cupressocypris leylandii 'Castlewellan Gold') tot het elegante, innemende blauwgroen van de blauwe Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia 'Columnaris Glauca') en alles ertussenin. Daarnaast zijn er haagplanten waarvan de bladeren bontgekleurd zijn, zoals de Japanse broodboom (Aucuba japonica) en verschillende kweekvormen van de kardinaalsmuts. Met een groene haag heeft u dus behoorlijk wat opties, maar toch merken we dat er steeds meer vraag is naar haagplanten met een andere bladkleur.

Gelukkig is die optie er. U hoeft niet meer te wachten tot de herfst aanbreekt om kort van een anders gekleurde haag te kunnen genieten. Daar moeten we wel meteen bij zeggen dat de twee haagplanten die we u gaan aanraden kweekvormen zijn. In het wild zult u deze haagplanten niet gaan tegenkomen, maar dat maakt ze des te specialer. Met deze twee plantensoorten kunt u in ieder geval uitkijken naar een opvallende tuin.

De rode beuk
Hoewel ook de bladeren van de rode beuk in de herfst bruin worden, is die rode tint nog altijd in zijn herfstkleur te zien.

De rode beuk

De rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') verschilt echt alleen in kleur van de beukenhaag zoals we die gewend zijn (Fagus sylvatica). Waar die soort groene bladeren krijgt die in de herfst naar bruin verkleuren, hij staat dan ook bekend als de groene beuk, biedt de rode beuk wat meer variatie aan kleur. Rood natuurlijk, maar niet het hele jaar dezelfde kleur rood. Jonge scheuten hebben een koperachtige kleur en naarmate de zomer dichterbij komt krijgen ze een steeds dieper rode of zelfs paarsrode tint. Hoewel ook de bladeren van de rode beuk in de herfst bruin worden, is die rode tint nog altijd in zijn herfstkleur te zien.

Verder is de rode beuk eigenlijk exact dezelfde plant als de groene beuk. Dat betekent dat de bladeren als ze uitgedroogd zijn gewoon aan de haag blijven hangen, tenzij het uitzonderlijk koud wordt. Voor een privacyhaag is de rode beuk dus uitstekend geschikt. Ook betekent dit dat de rode beuk en de groene beuk makkelijk door elkaar te planten zijn. Ze zullen namelijk hetzelfde groeigedrag vertonen. Zo’n tweekleurige beukenhaag brengt het beste van een groene en een rode haag bij elkaar en zorgt er hoe dan ook voor dat uw tuin er uniek uitziet.

De glansmispel
We rekenen hem voor het gemak onder de wintergroene haagplanten, omdat hij zijn bladeren ’s winters niet verliest, maar de nieuwe bladeren hebben een felrode kleur.

De glansmispel

De glansmispel (Photinia x fraseri 'Red Robin') is een hele bijzondere haagplant. We rekenen hem voor het gemak onder de wintergroene haagplanten, omdat hij zijn bladeren ’s winters niet verliest, maar de nieuwe bladeren hebben een felrode kleur. Als deze bladeren ouder worden, krijgen ze een sierlijke donkergroene kleur. Om ieder jaar weer een mooie rode haag te krijgen, kunt u ervoor kiezen om een glansmispelhaag jaarlijks tot op het oude hout terug te snoeien, maar het contrast tussen de rode en donkergroene bladeren geeft juist een heel mooi effect.

U hoeft zich geen zorgen te maken of de privacyfunctie van uw glansmispelhaag hiermee verloren gaat, want de glansmispel groeit niet heel compact en is daarom niet zo geschikt om tegen inkijk te beschermen. Hij zal van zichzelf dus wat informeel ogen, maar hij is met een à twee snoeibeurten per jaar redelijk formeel te houden. Een nadeel kan zijn dat de glansmispel niet zo winterhard is. Woont u in een relatief koude omgeving, dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Eventueel kunt u de wortels afdekken met een vliesdoek of de glansmispel op een beschutte plaats planten.

Haagplanten met rode bladeren kopen
Dit zijn bijzondere haagplanten die uw tuin in één klap een hele andere uitstraling kunnen geven.

Haagplanten met rode bladeren kopen

Ook als u op zoek bent naar wat anders dan een groene haag kunt u op het gevarieerde aanbod van Haagplanten.net rekenen. Naast een aantal mooie geelgroene en blauwgroene soorten kunt u ook bij ons terecht voor haagplanten met rode bladeren. Dit zijn bijzondere haagplanten die uw tuin in één klap een hele andere uitstraling kunnen geven. Bestelt u ze bij ons, dan kunt u ervan uitgaan dat ze gekweekt zijn door de beste kwekers van Europa en afgeleverd worden door deskundige vervoerders.