De snelste groeiers onder de haagplanten

21 januari 2019
De snelste groeiers onder de haagplanten

Privacy kan soms een dringende zaak zijn. Wanneer een tuin op korte termijn tegen inkijk van buren of passanten beschermd moet worden, wordt er daarom vaak voor gekozen om een houten schutting of een gemetselde muur in de tuin te plaatsen. Die keuze is te begrijpen, maar er zijn voldoende opties om op een levendiger manier voor wat meer privacy in de tuin te zorgen: met een haag. Een kant-en-klaarhaag van een meter of twee is bijvoorbeeld een optie, maar dat kan wat prijzig zijn. Voordeliger is het om wat snelgroeiende haagplanten in de tuin neer te zetten. Laten we de snelste groeiers onder de haagplanten eens nader bekijken, zodat u weet wanneer uw privacyhaag op de gewenste hoogte is.

De leylandii: de snelst groeiende coniferenhaag
Als de omstandigheden in uw tuin optimaal zijn, kan de leylandii in een jaar tijd wel een meter hoger worden.

De leylandii: de snelst groeiende coniferenhaag

Met uitzondering van de taxus staan coniferen bekend om hun relatief snelle groei, maar de leylandii (Cupressocyparis leylandii) spant de kroon. Als de omstandigheden in uw tuin optimaal zijn, kan de leylandii in een jaar tijd wel een meter hoger worden. Maar zelfs als dat niet het geval is, kunt u al op minimaal een halve meter groei per jaar rekenen. En dan hebben we het over de langzamer groeiende gele leylandii (Cupressocyparis leylandii 'Castlewellan Gold'). Bij de groene variant bedraagt de jaarlijkse groei minimaal zo’n 80 centimeter. Een coniferenhaag die boven ooghoogte gegroeid is, staat er dus binnen twee à drie jaar. Dat heeft de leylandii een populaire haagplant gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk is het bijvoorbeeld een van de bestverkopende haagplanten.

Zijn er dan alleen maar voordelen aan een leylandiihaag? Nee, helaas niet. Omdat deze soort zo snel groeit, moet hij al snel een keer of vier per jaar gesnoeid worden. Dat moet ook echt goed bijgehouden worden, omdat de leylandii vanaf het oude hout geen nieuwe scheuten produceert. Wordt het snoeien niet goed bijgehouden, dan kunt u dat dus niet herstellen zonder dat er kale plekken in uw haag zitten. Gelukkig is het vrij eenvoudig om een leylandiihaag te snoeien. Verder willen we u erop wijzen dat de leylandii weliswaar snel hoog genoeg is voor een privacyhaag, maar aanvankelijk wat opener is dan bijvoorbeeld een thujahaag of een Californische cipressenhaag.

Snel privacy met een klimophaag

Hiervoor moet de klimop wel over een houten of metalen raamwerk geleid worden, zodat hij de hoogte in kan groeien.

Snel privacy met een klimophaag

Dat de klimop (Hedera) snel groeit zal voor niemand iets nieuws zijn. Iedereen die wel eens met de plant te maken heeft gehad weet dat deze behoorlijk snel over oppervlakken heen groeit. Dat de klimop daarom ook bijzonder geschikt is om als haagplant te gebruiken is echter niet bij iedereen bekend. Hiervoor moet de klimop wel over een houten of metalen raamwerk geleid worden, zodat hij de hoogte in kan groeien, maar dan heeft u wel een hoge haag in de tuin die opvallend smal blijft. Een klimophaag is daarmee een van de weinige wintergroene haagplanten die ook in een kleinere tuin gebruikt kan worden om wat extra privacy te creëren.

Daar hoeft u niet lang op te wachten, want zowel de gewone klimop (Hedera helix) als de Ierse klimop (Hedera hibernica) groeit minimaal een halve meter per jaar en haalt soms wel een jaarlijkse groei van 70 centimeter. Daarbij maakt het niet uit in welke grondsoort u uw klimophaag zet. Er zitten wel wortels in de grond, maar een groot deel van het wortelstelsel van de Hedera bestaat uit hechtwortels waarmee de plant zich vastzet op een horizontaal of verticaal oppervlak. Houd ook bij de klimop het snoeien goed bij. Doet u dat niet, dan groeit de klimop fanatiek door en daarbij laat hij zich niet tegenhouden door andere planten. Daar groeit hij gewoon overheen. Het voordeel bij de klimop snoeien is echter dat u niet hoeft te wachten op het beste moment om te snoeien; dit kan gewoon het hele jaar.

Andere snelle groeiers
Ook de beukenhaag (Fagus sylvatica) is een prima plant voor als u snel een privacyhaag in de tuin wilt.

Andere snelle groeiers

De uitzonderlijk snelle groei van de leylandii en de klimop wordt door vrijwel geen enkele haagplant bereikt, maar er zijn genoeg haagplanten die er toch wel aardig in de buurt komen. En met de keuze die u heeft zit het ook wel goed, want deze snelle groeiers hebben de meest uiteenlopende uiterlijke kenmerken. Voor een wintergroene haag met een wat frisser en vrolijker imago dan een coniferenhaag kunt u bijvoorbeeld een laurierhaag planten. Niet iedere soort laurierkers (Prunus laurocerasus) groeit even snel, maar de sneller groeiende soorten, zoals de laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Novita' en de laurier 'Genolia'® nemen in een jaar tijd tussen de 40 en de 60 centimeter in de hoogte toe.

Ook de beukenhaag (Fagus sylvatica) is een prima plant voor als u snel een privacyhaag in de tuin wilt. Dat zal sommige mensen misschien verbazen, omdat de beuk bladverliezend is, maar als het ’s winters niet uitzonderlijk koud wordt, blijven de bladeren gewoon aan de beukenhaag hangen tot ze weggedrukt worden door nieuwe, groene bladeren. Ze verkleuren wel in het najaar, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Een beukenhaag kan in een jaar tijd wel 60 centimeter groeien als de omstandigheden meezitten. In een langzamer jaar wordt de 30 centimeter makkelijk gehaald.

In nieuwbouwwijken is de kans groot dat u een of meer ligusterhagen tegenkomt. Dat is geen toeval; de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) en de gewone liguster (Ligustrum vulgare) groeien vrij snel en laten een nieuwe tuin er dus in korte tijd een stuk beter uitzien. Sommige ligustersoorten, vooral de wintergroene liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens'), hebben als verder voordeel dat ze normaal gesproken de hele winter groen blijven. Voor uw privacy is dat natuurlijk wenselijk.