Klimop snoeien

Klimop snoeien

Klimop, of hedera, is een behoorlijk snelgroeiende haagplant. De hedera kan in korte tijd een gaaswand begroeien en zo een blikdichte haag maken. Doordat de klimop een klimplant is groeit hij erg strak tegen zijn ondersteuning aan en hoeft een klimophaag maar een paar centimeter dik te zijn. Zo’n haag is dus erg geschikt voor kleine tuinen. Ook groeit de klimop goed in de schaduw, dus tuinen waar niet zoveel zonlicht komt kunnen ook baat hebben bij een klimophaag. Doordat de klimop zo snel groeit, is het wel belangrijk om deze ook te snoeien. Hieronder staan een aantal tips en andere zaken waarop gelet moet worden bij het snoeien van een hedera.

Wanneer snoei ik mijn klimop?

Wanneer snoei ik mijn klimop?

Klimop is in principe het hele jaar door te snoeien. Het is wel af te raden om dit in de winter te doen, zeker als het vriest. De plant is in de winter in rust en kan dus niet goed herstellen van de snoeibeurt. De eerste snoeibeurt van het jaar kan het beste in april of mei plaatsvinden, voor de langste dag van het jaar. De tweede zou dan in augustus of september moeten gebeuren. Zo heeft de hedera nog net genoeg tijd om zich op de winter voor te bereiden. Als u maar een keer per jaar wil snoeien is het handig om de snoeibeurt uit te stellen tot augustus, of in ieder geval tot na de langste dag van het jaar. De klimop zal daarna namelijk veel minder snel groeien en de haag raakt dus ook minder snel uit vorm.

Het is niet handig om te snoeien op een hele zonnige dag. Bij het snoeien komen nieuwe bladeren aan de oppervlakte die nog niet zo aan het licht gewend zijn. Deze lopen het risico te verbranden. Probeer daarom altijd op een bewolkte en het liefst zelfs op een regenachtige dag te snoeien. Als de bladeren nat zijn ontstaat er veel minder snel schade aan de haag. Natuurlijk kunt u ook de haag handmatig natspuiten om ditzelfde effect te bereiken zonder in de regen naar buiten te hoeven. Doe dit echter al helemaal niet op een zonnige dag, omdat de waterdruppeltjes het zonlicht nog verder versterken en de kans op verbranding groter is.

Hoe snoei ik mijn klimop?

Hoe snoei ik mijn klimop?

Hedera is eigenlijk een hele makkelijke plant wat snoei betreft. Hij groeit snel en herstelt zich ook altijd. U hoeft dus bij het snoeien van de hedera niet zo voorzichtig te werk te gaan. Het snoeien is wel noodzakelijk om een dichte haag te realiseren en om te voorkomen dat de klimop helemaal uit vorm groeit. Gebruik bij voorkeur altijd scherp gereedschap, om zo min mogelijk schade aan de plant toe te richten. Of u een grote elektrische heggenschaar of een kleine snoeischaar gebruikt is geheel aan u, voor de klimop maakt dat niet zoveel uit. Hooguit voor de snelheid waarmee de klus geklaard is. Wel is het zo dat de snoeischade veel duidelijker zichtbaar is bij een elektrische heggenschaar, omdat de bladeren doormiddengeknipt worden en daardoor bruine randen krijgen.