Klimop planten

Klimop planten

Om van een prachtige klimophaag te kunnen genieten in uw tuin, moet u uiteraard eerst uw klimop planten. Bij een klimplant als de klimop gaat dat een klein beetje anders dan bijvoorbeeld bij een coniferenhaag. Om u niet volledig in het duister te laten tasten, delen wij hier wat tips met u om het planten makkelijker te laten verlopen. Bent u nog niet aan het planten toe en wilt u eerst nog een Hedera kopen, kijk dan rond op onze site!

Een klimplant als haag

Hoe wordt een klimophaag geplant?

De klimop is een klimplant. Dit betekent dat hij niet zonder ondersteuning omhoog kan groeien. Als u een klimop als haagplant wilt gebruiken, is het dan ook belangrijk dat hij ondersteund wordt. Dit kunt u doen door een hekwerk van hout of metaal neer te zetten, maar ook een netwerk van draden, bijvoorbeeld tussen twee bomen, is genoeg. Zolang de ondersteuning maar sterk genoeg is om uw plant te dragen.

  1. Zet de ondersteuning alvast neer voordat u gaat beginnen met het planten van de haag. Zo weet u voor het planten al zeker dat het hekwerk of netwerk aan draden stevig en stabiel genoeg is om uw toekomstige klimophaag te dragen.
  2. Als de planten geleverd worden, zorgt u ervoor dat de wortels van uw plant vol water zitten. Losse klimopplanten zijn bij ons alleen in pot verkrijgbaar, dus u kunt het water gewoon in de pot gieten waar de planten in geleverd worden.
  3. Graaf vervolgens een aantal gaten aan de voet van het hekwerk. Die plantgaten moeten ongeveer even groot zijn als de pot waar de klimop in staat. Zo weet u zeker dat de wortels van uw klimop in de plantgaten gaan passen.
  4. Het is handig als u voor het planten de aarde in het gat al een beetje los woelt en alvast wat compost aan de grond toevoegt. Op deze manier is de aarde waar uw klimophaag in komt te staan extra vruchtbaar.
  5. Haal de klimop uit de pot waarin u hem geleverd heeft gekregen en zet hem in het plantgat dat u gegraven heeft. Duw de uitgegraven aarde stevig over de wortels van de planten aan, zodat hij stevig staat. Herhaal dit met de andere planten.
  6. Vlecht de klimop tussen het hekwerk door. Op deze manier zal de klimop zich aan de wand gaan hechten en er stevig tegenaan groeien. Dit geldt overigens niet alleen bij het planten; ook als de Hedera jonge uitloop heeft is het belangrijk deze tussen het netwerk door te vlechten.

Wanneer kan een klimophaag geplant worden?

De klimop kan in principe het hele jaar door geplant worden. Het is het beste dit voor oktober te doen, zolang de grond nog niet zo koud is. In warmere grond kunnen de wortels zich sneller ontwikkelen, waardoor de plant beter bestand is tegen de winter. Verder mag de klimop niet geplant worden als het vriest of wanneer het langdurig droog is geweest. Ook dan kunnen de wortels zich niet goed ontwikkelen en dat is niet goed voor de plant.

Hoe wordt mijn klimophaag geleverd?

Onze klimop wordt geleverd als pot of, in het geval van Ierse klimop, als kant-en-klaarhaag. Wanneer u de planten met pot heeft besteld, is het handig deze alvast voor te bereiden voor het planten. Zet de planten met pot en al in een emmer water. Zo kunnen de wortels zich alvast volzuigen en zal uw haag beter groeien. Het voordeel aan potplanten is dat ze niet direct na de levering geplant hoeven te worden. Potplanten kunnen makkelijk een paar weken wachten voor ze geplant worden. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als de weersomstandigheden bij de levering niet ideaal zijn. Zorg er gewoon voor dat uw Hedera in de pot genoeg water krijgt en wacht gerust even.