Klimop planten

Klimop planten

Om van een prachtige klimophaag te kunnen genieten in uw tuin, moet u deze uiteraard eerst planten. Bij een klimplant als de klimop gaat dat een klein beetje anders dan bijvoorbeeld bij een coniferenhaag. Om u niet volledig in het duister te laten tasten, hebben wij hier wat tips opgeschreven om het planten makkelijker te laten verlopen. Bent u nog niet aan het planten toe en wilt u eerst nog hedera kopen, kijk dan rond op onze site!

De klimop kan in principe het hele jaar door geplant worden. Het is het beste dit voor oktober te doen, zolang de grond nog niet zo koud is. In warmere grond kunnen de wortels zich sneller ontwikkelen, waardoor de plant beter bestand is tegen de winter. Verder mag de klimop niet geplant worden als het vriest of wanneer het langdurig droog is geweest. Ook dan kunnen de wortels zich niet goed ontwikkelen en dat is niet goed voor de plant.

Een klimplant als haag

Een klimplant als haag

De klimop is een klimplant. Dit betekent dat hij niet zonder ondersteuning omhoog kan groeien. Vaak zie je klimop dan ook als bedekking van muren of bomen. Als u een klimop als haagplant wil gebruiken, is het dan ook belangrijk dat hij ondersteund wordt. Dit kunt u doen door een hekwerk van hout of metaal neer te zetten, maar ook een netwerk van draden, bijvoorbeeld tussen twee bomen, is genoeg. Zolang de ondersteuning maar sterk genoeg is om de plant te dragen. Zet dit netwerk vast neer voordat u gaat beginnen met het planten van uw haag.

Onze klimop wordt geleverd als pot of, bij de Ierse klimop, als kant-en-klaar haag. Wanneer u de planten met pot heeft besteld, is het handig deze alvast voor te bereiden voor het planten. Zet de planten met pot en al in een emmer water. Zo kunnen de wortels zich alvast volzuigen en zal uw haag beter groeien. Het voordeel aan potplanten is dat ze niet direct na de levering geplant hoeven te worden. Potplanten kunnen makkelijk een paar weken wachten voor ze geplant worden. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als de weersomstandigheden bij de levering niet ideaal zijn. Zorg er gewoon voor dat uw hedera in de pot genoeg water krijgt en wacht gerust even.

Het planten

Als u uw klimop gaat planten, is het handig dingen in de juiste volgorde te doen. Zorg ervoor dat het hek of netwerk waar de hedera tegenaan moet groeien al klaar staat en dat de wortels van uw plant vol water zitten. Graaf vervolgens gaten die ongeveer even groot zijn als de pot waar de klimop in staat. Zo weet u zeker dat alle wortels erin gaan passen. Het is handig de aarde in het gat al een beetje los te woelen en wat compost toe te voegen, zodat die aarde extra vruchtbaar is. Haal de klimop uit zijn pot en zet hem in het gat. Duw daarna de aarde aan zodat hij stevig staat.

Om ervoor te zorgen dat de klimop tegen de ondersteuning aan gaat groeien, is de volgende stap heel belangrijk: vlecht de klimop tussen het hekwerk door. Op deze manier zal de klimop zich aan de wand gaan hechten en er stevig tegenaan groeien. Dit geldt overigens niet alleen bij het planten. Ook als de hedera jonge uitloop heeft is het belangrijk deze tussen het netwerk door de vlechten.