Laurierhaag planten

Laurierhaag planten

Laurierhagen staan vaak in plantsoenen, openbare parken of klassieke tuinen. Al van oudsher is de laurier (of laurierkers, zoals hij eigenlijk heet) net als de taxus en de buxus een geliefde haagplant. Geen wonder dus dat veel mensen een laurierhaag planten in hun tuin. De bloemen van de laurier zijn niet heel indrukwekkend, maar dat neemt niet weg dat hij nog steeds erg fraai is om te zien. De bladeren hebben een prachtige glans en zijn lichtgroen tot donkergroen van kleur. In de zomer krijgt de laurier zwarte besjes, die giftig zijn voor mensen. Gelukkig weten vogels dat ook en blijven ze ervan af. Vogels en kleine diertjes zoals vlinders worden aangetrokken door de geur van de laurier. Dat is ook zeker leuk om naar te kijken.

Laurierhaag planten: hoe werkt het?

Hoe moet ik mijn laurierhaag planten?

Voor we u vertellen hoe u een laurierhaag plant eerst een waarschuwing: de laurierkers produceert een soort gif om zich te beschermen tegen ziektes. Dat gif aanraken of inademen is geen probleem, tenzij het snoeiafval verbrand wordt, maar het moet natuurlijk niet ingenomen worden. Bescherm dieren en kleine kinderen hier dus tegen, indien nodig.

  1. Voor het planten zelf is het belangrijk om een goede plek voor uw laurierhaag te vinden. Gelukkig is de laurierhaag wat betreft de bodem niet veeleisend. Heeft u een goede standplaats gevonden? Verwijder dan al het onkruid tot zo’n halve meter om die plek heen. Dan hoeft uw laurierhaag zijn voedingsstoffen niet met onkruid te delen.
  2. Graaf een geul of een aantal gaten waar het wortelstelsel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Deze moet ten minste 35 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn. Als stelregel kunt u aanhouden dat de gaten of geul ongeveer anderhalf keer zo diep als de kluit moeten zijn.
  3. De helft van de uitgegraven aarde kan nu meteen terug. U heeft niet voor niets gegraven: als de planten op losse grond staan, ontwikkelen de wortels zich makkelijker. Eventueel kunt u de aarde mengen met bodemverbeteraar of mest voor een snelle, gezonde groei.
  4. Nu kunt u de planten die bij u geleverd zijn in de plantgaten of de geul plaatsen. Zorg ervoor dat de planten rechtop en precies in het midden van de geul of gaten staan. Dit werkt het makkelijkst als u hulp inschakelt. Zeker bij laurierplanten die hoger dan anderhalve meter zijn.
  5. Zet de planten vast door de rest van de aarde over de kluiten heen te gooien en deze grond voorzichtig aan te drukken met uw voet. Daarna heeft u een vrolijk ogende wintergroene haag in de tuin die opvallend gemakkelijk te verzorgen is.

Hoe moet ik mijn laurierhaag verzorgen?

Een laurierhaag heeft weinig verzorging nodig. Zolang u de plant niet te veel water geeft en ieder jaar tussen mei en september twee keer snoeit, is dat voldoende. Eventueel kunt u voorzichtig uw laurierhaag snoeien wanneer dat echt nodig is. Eigenlijk heeft de laurierkers de beste eigenschappen die een haagplant kan hebben. Het is een sterke plant die zichzelf tegen ziektes beschermt. Verder groeit de laurier breeduit en wordt hij snel hoog. Ideaal als erfafscheiding of als omheining van uw tuin dus. Zo voorkomt u inkijk en houdt u ongenode gasten buiten uw tuin. Bovendien verspreidt de laurier een geur die aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. Door een laurier te planten helpt u dus misschien ook nog eens mee om diersoorten die met uitsterven bedreigd worden te redden.

Laurierhaag op Haagplanten.net

De geschiedenis van de laurierhaag

Van oorsprong komt de laurier uit Turkije en de Balkan. In de zestiende eeuw, toen de welvaart steeg in Europa, begon men luxeproducten te importeren, waaronder ook exotische haagplanten zoals de laurier. Nu kwam de laurier niet van heel ver, dus hij kon zich goed aanpassen aan het wat koudere klimaat waar hij in terecht kwam. Met de komst van de laurier begon een nieuw tijdperk voor de Europese tuinen: de tuin was er niet meer alleen om de mens van gewassen en kruiden te voorzien, maar ook om een eigen paradijs op aarde te maken, een plek om zich terug te kunnen trekken en te ontsnappen aan de drukke werkelijkheid.

Laurierhaag op Haagplanten.net

In onze webshop heeft u een zeer ruime keuze aan laurierhagen, maar ook aan andere wintergroene haagplanten, waaronder een aantal mooie coniferen, zoals de taxus en de thuja. Wij hebben de beste soorten uitgezocht, die zich gegarandeerd thuis zullen voelen in uw tuin. U kunt gelijk berekenen hoeveel u betaalt per meter en u kunt ook kiezen uit verschillende hoogtes en of u gaat voor een laurier met blote wortels of een laurier in pot.