Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Laurierhaag planten

Laurierhaag kopen

Al van oudsher is de laurierkers een geliefde haagplant. Geen wonder dus dat veel mensen een laurierhaag planten in hun tuin. De prachtige glans van zijn grote, leerachtige bladeren maken een laurierhaag tot een ware aanwinst voor iedere tuin. Het merendeel van de soorten laurierkers en Portugese laurier in ons assortiment wordt uiteindelijk ook hoog genoeg om voor meer privacy in de tuin te zorgen. We leggen u graag uit hoe het planten van een laurierhaag in zijn werk gaat.

 laurierhaag planten

Hoe moet ik mijn laurierhaag planten?

Een laurierhaag planten is geen lastige klus. Het enige wat het planten van een laurierhaag lastiger kan maken is het formaat van de planten. Voor grote exemplaren van de laurierkers of de Portugese laurier kunt u beter hulp inschakelen. Zo zijn de haagplanten beter te tillen en is het makkelijker om ze rechtop te houden, wat voor een mooi resultaat wenselijk is. Dat geldt ook voor een kant en klare haag. Verder hoeft u alleen de volgende stappen te volgen:

  1. Voor het planten zelf is het belangrijk om een goede plek voor uw laurierhaag te vinden. Gelukkig is de laurierhaag wat betreft de bodem niet veeleisend. Heeft u een goede standplaats gevonden? Verwijder dan al het onkruid tot zo’n halve meter om die plek heen. Dan hoeft uw laurierhaag zijn voedingsstoffen niet met onkruid te delen.
  2. Graaf een geul of een aantal gaten waar het wortelstelsel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Deze moet ten minste 35 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn. Als stelregel kunt u aanhouden dat de gaten of geul ongeveer anderhalf keer zo diep als de kluit moeten zijn.
  3. Een deel van de uitgegraven aarde kan nu meteen terug. U heeft niet voor niets gegraven: als de planten op losse grond staan, ontwikkelen de wortels zich makkelijker. Eventueel kunt u de aarde mengen met bodemverbeteraar of mest voor een snelle, gezonde groei.
  4. Nu kunt u de planten die bij u geleverd zijn in de plantgaten of de geul plaatsen. Zorg ervoor dat de planten rechtop en precies in het midden van de geul of gaten staan. Dit werkt het makkelijkst als u hulp inschakelt. Zeker bij laurierplanten die hoger dan anderhalve meter zijn.
  5. Zet de planten vast door de rest van de aarde over de kluiten heen te werpen en deze grond voorzichtig aan te drukken met uw voet. Daarna heeft u een vrolijk ogende wintergroene haag in de tuin die opvallend gemakkelijk te verzorgen is.

Wanneer kan ik mijn laurierhaag planten

Wanneer kan ik mijn laurierhaag planten?

De beste periode om uw laurierhaag te planten is tussen september en maart. Uw laurierhaag is dan tegen de tijd dat het voorjaar begint, en daarmee zijn groeispurt, helemaal gewend aan uw tuingrond. Dat lijkt een ruime periode, maar binnen die tijd kan het gaan vriezen. Vorst in de grond is slecht voor de planten, omdat de wortels zich dan niet door de grond heen kunnen ontwikkelen. Bovendien is het erg lastig om door de grond heen te komen met een schep en ook daarom is het af te raden om tijdens vorstperioden een laurierhaag proberen te planten. Wacht om die reden ook tot de laatste nachtvorst voorbij is als u uw laurierhaag aan het begin van het voorjaar plant.

Plant uw laurierhaag zo snel mogelijk nadat de haagplanten bij u geleverd zijn. Planten houden er over het algemeen namelijk niet van als hun wortels langere tijd niet in de grond staan. Hoe langer planten geen aarde om hun wortels hebben, des te groter wordt de kans op uitval. Als u laurierkersen in pot besteld heeft, kunt u de planten enige tijd laten staan om het juiste plantmoment af te wachten, bijvoorbeeld als het op de leverdag hard regent. Vergeet dan niet om de planten regelmatig water geven tot u de potten van de wortels haalt om uw planten in de grond te zetten.

Hoe moet ik mijn laurierhaag verzorgen?

Een laurierhaag heeft weinig verzorging nodig. Zolang u de plant niet te veel water geeft en ieder jaar tussen mei en september twee keer snoeit, is dat voldoende. Eigenlijk heeft de laurierkers de beste eigenschappen die een haagplant kan hebben. Het is een sterke plant die zichzelf tegen ziektes beschermt. Verder groeit de laurier breeduit en wordt hij snel hoog. Ideaal als erfafscheiding of als omheining van uw tuin dus. Zo voorkomt u inkijk en houdt u ongenode gasten buiten uw tuin. Bovendien verspreidt de laurier een geur die aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. Door een laurier te planten helpt u dus misschien ook nog eens mee om diersoorten die met uitsterven bedreigd worden te redden.

Snelgroeiende laurierkersen, zoals de laurier 'Rotundifolia' en de laurier 'Novita', kunt u het beste twee keer per jaar snoeien: een keer vlak voor zijn groeispurt in het vroege voorjaar en een keer aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Als u een langzamer groeiende soort in de tuin hebt staan, zoals de laurier 'Otto Luyken' of de laurier 'Zabeliana', volstaat een keer per jaar uw laurierhaag snoeien. Dit doet u dan het beste in juni. Snoei nooit later dan september, want dan bestaat de kans dat uw laurierhaag nog snoeiwonden heeft als het gaat vriezen. Dit kan tot vorstschade leiden.

Uw laurierhaag online kopen

Veel tuiniers kiezen voor een laurierhaag omdat ze meer privacy in de tuin willen, maar wel met een haag die wat uitbundiger oogt dan een coniferenhaag. Er zijn veel verschillende kweekvormen van de laurierkers verkrijgbaar, zelfs soorten die opvallend bloeien, zoals de laurier 'Herbergii' en de laurier 'Caucasica'. Door de afmeting van de haag in te voeren rekent onze rekentool precies uit hoeveel planten u nodig heeft. Die haagplanten worden door experts bij u thuis geleverd, zodat u zich kunt verheugen op een laurierhaag van topkwaliteit.