Laurierhaag planten

Laurierhaag planten

Laurierhagen staan vaak in plantsoenen, openbare parken of klassieke tuinen. Al van oudsher is de Laurier (of Laurierkers, zoals hij eigenlijk heet) net als de taxus en de buxus een geliefde haagplant. Van oorsprong komt de Laurier uit Turkije en de Balkan. In de 16de eeuw, toen de welvaart steeg in Europa, begon men luxeproducten te importeren, waaronder ook exotische planten zoals de Laurier. Nu kwam de Laurier niet van heel ver, dus hij kon zich goed aanpassen aan het wat koudere klimaat waar hij in terecht kwam. Met de komst van de Laurier begon een nieuw tijdperk voor de Europese tuinen: de tuin was er niet meer alleen om de mens van gewassen en kruiden te voorzien, maar ook om een eigen paradijs op aarde te maken, een plek om zich terug te kunnen trekken en te ontsnappen aan de drukke werkelijkheid.

De bloemen van de Laurier zijn niet heel indrukwekkend, maar dat neemt niet weg dat hij nog steeds erg fraai is om te zien. De bladeren hebben een prachtige glans en zijn lichtgroen tot donkergroen van kleur. In de zomer krijgt de Laurier zwarte besjes, die giftig zijn voor mensen. Gelukkig weten vogels dat ook en blijven zij er vanaf. Vogels en kleinere diertjes zoals vlinders worden aangetrokken door de geur van de Laurier, dus dat is ook zeker leuk om naar te kijken.

Laurierhaag planten: hoe werkt het?

Laurierhaag planten: hoe werkt het?

Eerst een waarschuwing: de Laurierkers produceert een soort gif om zich te beschermen tegen ziektes. Dit gif aanraken of inademen is geen probleem (tenzij het snoeiafval verband wordt), maar natuurlijk moet het niet ingenomen worden. Bescherm dieren en kleine kinderen hier dus tegen, indien nodig. Om de Laurierhaag te planten moet u een gat graven waar het wortelstel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Over het algemeen is de Laurier wat betreft de bodem niet veeleisend, maar goede tuinaarde wordt natuurlijk altijd wel aangeraden. Meng de aarde eventueel met een bodemverbeteraar of mest voor een snelle, gezonde groei. Verder heeft de Laurier ook weinig verzorging nodig. Niet te veel water geven en tweemaal per jaar snoeien, eventueel bijknippen wanneer dat echt nodig is.

De Laurierkers heeft de beste eigenschappen die een haagplant kan hebben. Het is een sterke plant die zichzelf beschermt tegen ziektes. Verder groeit de Laurier breeduit en wordt snel heel hoog, dus ideaal als erfafscheiding of als omheining van de tuin, zodat u inkijk voorkomt en ongenode gasten buiten uw tuin houdt. De Laurier verspreidt een geur die aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. Dus door een Laurier in uw tuin te planten helpt u misschien ook nog eens mee diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn te redden. 

Laurierhaag op Haagplanten.net

Laurierhaag op Haagplanten.net

In onze webshop heeft u een zeer ruime keuze aan Laurierhagen. Wij hebben de beste soorten uitgezocht, die zich gegarandeerd thuis zullen voelen in uw tuin. U kunt gelijk berekenen hoeveel u betaalt per meter en u kunt ook kiezen uit verschillende hoogtes en of u gaat voor een Laurier met naakte wortels of een Laurier in pot.

Lees ook eens over laurierhaag snoeien of laurierstruiken kopen om alles te leren over de prachtige laurierhaag!