Haagplanten voor een grote haag

3 december 2018
Haagplanten voor een grote haag

Wanneer u een grote tuin heeft of veel waarde aan uw privacy hecht is een grote, hoge haag wellicht precies waarnaar u op zoek bent. Niet elke haagplant is echter geschikt voor het aanleggen van een hoge haag die ook nog eens blikdicht is. We nemen daarom graag met u door welke haagplanten een mooie, dichte vertakking hebben en in staat zijn om flink de hoogte in te groeien. Kortom: welke haagplanten voor een grote haag geschikt zijn.

Hoe hoog mag mijn haag zijn?
Staat de haag naast of achter uw huis? Dan mag deze maximaal twee meter hoog zijn.

Hoe hoog mag mijn haag zijn?

De haag in uw voortuin mag minder hoog zijn dan een haag die als erfafscheiding dient. Een heg in de voortuin mag namelijk maximaal een meter hoog zijn. Staat de haag naast of achter uw huis? Dan mag deze maximaal twee meter hoog zijn. In veel gemeenten geldt dat een heg minimaal een halve meter vanaf de erfgrens geplant mag worden. Dit kan per gemeente verschillen. De regels rondom bomen en hagen en hun maximale hoogte zijn vastgelegd in de algemene plaatselijke verordening. Wilt u een haag aanplanten die hoger is dan 2 meter? Dan moet dit in goed overleg met eventuele buren gebeuren.

De thuja: een echte klassieker
De meeste soorten thuja kunnen, wanneer zij in een haag worden gebruikt, een hoogte bereiken van 2,5 tot 4 meter.

De thuja: een echte klassieker

Een coniferenhaag staat erom bekend naast oersterk te zijn ook relatief grote hoogten te kunnen bereiken. Dit geldt ook voor de thuja, ook wel levensboom genoemd. Een thujahaag staat goed bij de meeste tuinstijlen en is ook goed zichtdicht: uw privacy blijft gewaarborgd. U kunt een thujahaag prima in een strakke, symmetrische lijn scheren. Dit geeft uw tuin een formeel karakter. U kunt er ook voor kiezen de levensboom minder vaak te snoeien. Uw haag oogt dan natuurlijker en wat informeler. De meeste soorten thuja kunnen, wanneer zij in een haag worden gebruikt, een hoogte bereiken van 2,5 tot 4 meter. De thuja is zowel groenblijvend als winterhard.

Andere coniferenhagen
Zo kunnen leylandii coniferen ongesnoeid wel 15 meter hoog worden.

Andere coniferenhagen

Ook hagen van andere coniferen kunnen doorgaans erg hoog worden. Zo kunnen leylandii coniferen ongesnoeid wel 15 meter hoog worden. Natuurlijk is er op deze hoogte geen sprake meer van een haag, maar eerder van een rij coniferen. Maar ook als leylandii coniferen als haag aangeplant is een hoogte van 3 tot 5 meter niet ondenkbaar. Ook taxushagen kunnen met gemak 2,5 tot 3 meter hoog worden. Wilt u een hoge haag in uw tuin aanplanten? Dan zijn coniferen hiervoor bijzonder geschikt.

Een hoge laurierhaag
Zo worden de laurierkers ‘Rotundifolia’ en ‘Caucasica’ gemakkelijk 3 meter hoog.

Een hoge laurierhaag

Ook zijn er verschillende soorten laurierkers die erg hoog kunnen worden. Deze wintergroene haagplant is erg populair onder tuinliefhebbers. Naast de laagblijvende soorten laurier zoals de laurier 'Otto Luyken’ en laurier 'Zabeliana’ zijn er typen die vrij rap de lucht in schieten. Zo worden de laurierkers ‘Rotundifolia’ en laurier ‘Caucasica’ gemakkelijk 3 meter hoog. De Portugese laurier en de laurier ‘Novita’ kunnen 3 á 4 meter hoog worden, afhankelijk van hoe vaak hij wordt gesnoeid. Veel soorten laurier groeien vrij breeduit, waardoor een wat grotere tuin wel handig is wanneer u deze haagplant wilt neerzetten. Een laurierhaag is doorgaans goed blikdicht.

Beukenhaag
Door de beukenhaag regelmatig te snoeien stimuleert u een mooie, dichte vertakking.

Beukenhaag

De beuk (fagus sylvatica) is eigenlijk een boom. Niet verwonderlijk dus, dat een beukenhaag een fiske hoogte kan bereiken. Hoe hoog hij wordt, hangt natuurlijk ook een beetje af van hoe vaak de haag wordt gesnoeid. Door de beukenhaag regelmatig te snoeien stimuleert u een mooie, dichte vertakking. De beuk is weliswaar bladverliezend, maar biedt toch een hoge mate van privacy. Dit komt doordat het blad in de aanloop van de herfst prachtig verkleurt en uiteindelijk bruin wordt, maar wel aan de takken blijft hangen. De beukenhaag is in ieder geval in geen enkel seizoen saai!

Overige haagplanten voor een grote haag
Ook de gewone hulst (Ilex aquifolium) en bepaalde soorten Japanse hulst kunnen een hoogte van 2,5 meter bereiken.

Overige haagplanten voor een grote haag

Bovengenoemde haagplanten zijn niet de enige struiken waarmee u een grote, hoge haag kunt creëren. Ook de gewone hulst (Ilex aquifolium) en bepaalde soorten Japanse hulst kunnen een hoogte van 2,5 meter bereiken. Ook een goede optie is het aanplanten van hedera. Deze klimt in rap tempo tot ongekende hoogten. Liever een bloeiende haag? Een heg van gewone sering kan ook vrij hoog en breed worden. En dan is er ook nog de Rhododendron, die naast vrij hoog ook behoorlijk breed wordt. Zo ziet u maar: er is genoeg keuze als u op zoek bent naar haagplanten waarmee u een schitterende grote haag kunt creëren!