Nieuwe tuin? Deze snelle groeiers leveren snel een haag op!

4 februari 2020
Nieuwe tuin? Deze snelle groeiers leveren snel een haag op!

Bent u net verhuisd en wilt u niet te lang wachten op een mooie nieuwe haag in de tuin? Of is uw tuin wel toe aan een nieuwe haag, maar vindt u een kant en klare haag te duur? Kies dan voor snelgroeiende haagplanten. U heeft dan weliswaar minder snel resultaat dan wanneer u voor een kant-en-klaarhaag kiest, maar u hoeft niet lang op een mooie nieuwe haag te wachten. We leggen u een aantal haagplantensoorten voor die binnen enkele jaren een prachtige haag opleveren. Kortom: heeft u een nieuwe tuin? Deze snelle groeiers leveren snel een haag op.

De gewone hulst

Alle eigenschappen die te verwachten zijn van de hulst zijn in de Ilex aquifolium terug te vinden. Naast zijn bessen zijn dat onder meer de stekelige bladeren.

De liguster

De liguster (Ligustrum) is vaak de eerste keuze van projectontwikkelaars die hun nieuwbouwwijk wat aantrekkelijker willen maken voor potentiële kopers. Dat heeft deels met zijn groeisnelheid te maken. Met zo’n 30 centimeter per jaar groeien de gewone liguster (Ligustrum vulgare) en de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) snel genoeg om op korte termijn resultaat te zien, maar niet zo snel dat ze er binnen de kortste keren verwilderd uitzien. Bovendien is de liguster een van de weinige haagplanten die er als strak gesnoeide haag even geslaagd uit ziet als wanneer u ervoor kiest om hem in zijn natuurlijke, meer landelijke vorm te laten groeien.

Verder is de liguster uitstekend geschikt als privacyhaag. Officieel is de liguster een bladverliezende soort, omdat er winters bestaan die zo koud zijn dat hij een deel van zijn bladeren laat vallen. Winters die zo koud zijn komen in Nederland echter nauwelijks voor. De liguster is winterhard tot een graad of 30 onder nul. Daar komt nog bij dat de liguster tijdens Nederlandse winters niet alleen zijn bladeren behoudt, maar dat die bladeren ook nog mooi groen blijven. Woont u in een relatief koude regio? Kies dan voor de wintergroene liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens'), waarbij de kans op bladbehoud het grootst is.

beukenhaag

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een andere haagplant die officieel bladverliezend is, maar normaal gesproken zijn bladeren behoudt.

De beukenhaag

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een andere haagplant die officieel bladverliezend is, maar normaal gesproken zijn bladeren behoudt. Let daarvoor wel op dat u de groene beuk of de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') niet te veel in de wind plant, want dan kan hij zijn bladeren wel verliezen. Anders krijgen ze wel een andere kleur doordat ze uitdrogen, maar het blad blijft in verdorde toestand aan de beukenhaag hangen. Dat maakt de beuk een bijzonder voordelig alternatief voor een privacyhaag van wintergroene haagplanten.

Wilt u zo snel mogelijk van uw privacy genieten? Dan komt daar nog bij dat de beukenhaag in een jaar tijd zo’n 30 tot 60 centimeter groeit. Net als de liguster leent de beukenhaag zich zowel voor een formeel als een wat minder formeel tuinontwerp. U hoeft uw beukenhaag niet per se te snoeien, maar voor een privacyhaag is dat wel aan te raden. Hoe u ook wilt dat uw beukenhaag eruit komt te zien, u kunt binnen enkele jaren een haag verwachten die hoog genoeg is om uw tuin tegen inkijk te beschermen.

leylandii

De leylandii (Cupressocyparis leylandii) is de snelst groeiende haagplantensoort in ons assortiment.

De leylandii

De leylandii (Cupressocyparis leylandii) is de snelst groeiende haagplantensoort in ons assortiment. De groene leylandii kan jaarlijks wel een meter hoger worden. En zelfs de gele leylandii (Cupressocyparis leylandii 'Castlewellan Gold') groeit zo’n 50 tot 80 centimeter per jaar. Daarmee laat hij alle andere coniferen ver achter zich. Voor een privacyhaag is het wel belangrijk dat u de leylandii regelmatig snoeit. Niet alleen behoudt hij daardoor zijn verzorgde uiterlijk, maar hij is niet te verjongen. Slaat u het snoeien te vaak over, dan zullen er dus kale of bruine plekken in de haag ontstaan.

Na twee jaar zal een groene leylandii hoog genoeg zijn voor een privacyhaag, maar hij is de eerste jaren wel wat opener van structuur dan bijvoorbeeld de thuja of de Californische cipres. Een redelijk open leylandiihaag zal nog wel vrij aardig tegen inkijk beschermen, maar als voorbijgangers het echt graag willen, kunnen ze wel door uw haag heen kijken. Een Californische cipressenhaag zal bijvoorbeeld wel al helemaal blikdicht zijn als hij boven ooghoogte is.

klimop

Voor veel mensen zal het weinig verrassend zijn dat de klimop (Hedera) snel groeit.

De klimop

Voor veel mensen zal het weinig verrassend zijn dat de klimop (Hedera) snel groeit. In de natuur is namelijk vaak te zien dat de klimop hard over boomstammen heen groeit. Maar omdat hij naast grondwortels ook hechtwortels heeft, kan hij ook makkelijk tegen de muur van een gebouw aan groeien. Deze vaardigheid kunt u gebruiken om een klimophaag over een metalen of houten raster heen te leiden, zodat hij een mooie wintergroene haag vormt. Zijn dikke, donkergroene bladeren hebben een schitterende glans en met een groeisnelheid van zo’n 50 tot 70 centimeter per jaar is een klimophaag snel op de gewenste hoogte.

Een ander groot voordeel van een klimophaag is dat hij weinig ruimte in beslag neemt. Voor een kleinere tuin is dat een pre, omdat de meeste hogere haagplanten nogal wat ruimte voor hun wortels nodig hebben om hoog genoeg te worden. Een klimophaag kunt u echter zo smal houden dat hij net zoveel ruimte in beslag neemt als een schutting.

snelgroeiende haagplanten

Bovenstaande haagplanten zijn aanraders voor als u snel een hoge haag in uw nieuwe tuin wilt hebben, maar het zijn niet de enige mogelijkheden.

Andere snelgroeiende haagplanten

Bovenstaande haagplanten zijn aanraders voor als u snel een hoge haag in uw nieuwe tuin wilt hebben, maar het zijn niet de enige mogelijkheden. Zo zijn er verschillende laurierhagen, zoals de laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Novita' en de laurier 'Genolia'®, die binnen de kortste keren een hoge haag opleveren. Bovendien heeft een laurierhaag een veel frisser, losser karakter dan een coniferenhaag. Wilt u een haag met een nog afwijkender karakter? Kies dan voor de oriëntaalse charme van een bamboehaag. Bij Haagplanten.net verkopen we vier verschillende bamboesoorten die wel snel groeien, maar niet woekeren.