Een haag in een tuin met natte grond? Dat kan!

22 oktober 2018
Een haag in een tuin met natte grond? Dat kan!

Perioden met veel regen zijn helaas niet te vermijden in Nederland en België. Dat hoeft niet alleen een nadeel te zijn. Uw haagplanten hebben namelijk water nodig om te groeien en te overleven. En als ze daarvoor regenwater gebruiken, hoeft u uw planten minder water te geven. Het kan wel een probleem worden als het overtollige water moeilijk uit de grond in uw tuin weg kan lopen. Dan komen de wortels van uw haagplanten namelijk onder water te staan en daar kunnen de meeste planten niet tegen. Ook als u in de buurt van een rivier, meer of zee woont kan natte grond een probleem zijn. Met de keuze van de juiste haagplanten en een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u echter succesvol een haag in een natte tuin planten.

Zorg altijd voor een goede afwatering
Zorg altijd voor een goede afwatering

Zorg altijd voor een goede afwatering

Als de grond in uw tuin niet te zwaar is, kunt u met een goede drainage al een hoop problemen ondervangen. Hier kunt u bij het planten van uw haag al voor zorgen. En daar hoeft u niet eens een duur en ingewikkeld drainagesysteem voor te gebruiken. Voor het daadwerkelijke planten van de haag moet u namelijk een geul of een paar plantgaten in de tuin graven. Nog voordat u ongeveer de helft van de uitgegraven aarde terug het gat of de geul in werpt, kunt u een aantal diepe gaten in de bodem prikken. Deze gaten zorgen ervoor dat het overtollige water gemakkelijk uit de bodem weg kan lopen, waardoor de wortels van uw planten zelfs een fikse regenbui zullen overleven. Ook als u per ongeluk iets te veel water geeft, is er in dat geval geen man overboord.

Natuurlijk kunt u ook een geavanceerd drainagesysteem in uw tuin installeren, maar in een particuliere tuin is dit vaak niet nodig. Deze systemen zijn vooral handig voor landbouwbedrijven. Bovendien zijn ze vaak vrij kostbaar. In de meeste gevallen werkt het prikken van gaten minstens even goed. De enige uitzondering daarop vormt kleigrond. Vooral bij zware klei is er bijna niet tegen overtollig water op te draineren, omdat deze grondsoort heel veel water vasthoudt. Ook als er door de aanwezigheid van veel water in de omgeving het risico is dat er water in de grond blijft staan, kunt u beter kiezen voor haagplanten die goed tegen natte grond kunnen. Dan kunt u ook gewoon een mooie haag in de tuin hebben staan in plaats van dan maar genoegen te nemen met een saaie muur of schutting.

Welke haagplanten kunnen tegen natte grond?
Welke haagplanten kunnen tegen natte grond?

Welke haagplanten kunnen tegen natte grond?

De juiste haagplanten uitzoeken is altijd belangrijk. Niet alleen bij grondsoorten waar het water slecht uit wegloopt. Wij raden altijd aan om de juiste haagplanten bij de omstandigheden in uw tuin te kiezen. Als een plantensoort snel beschadigt bij harde wind, zet u die immers niet in een tuin waar het altijd hard waait. Zo is het ook bij een bodem die snel verzadigt. Veel populaire haagplanten zijn coniferen. De taxus is bijvoorbeeld een van de bestsellers in ieder tuincentrum. Met uitzondering van de toepasselijk genaamde watercipres hebben haagconiferen eigenlijk altijd een hekel aan natte voeten. En de watercipres (Metasequoia glyptostroboides) is in tegenstelling tot de meeste haagconiferen geen wintergroene haagplant. Ook dat is iets om rekening mee te houden. Zeker als u op zoek bent naar een privacyhaag.

Er zijn wel wintergroene haagplanten die tegen een beetje water kunnen. De olijfwilg (Eleagnus ebbingei) en de Griselinia littoralis zijn aardige haagplanten voor aan de kust – “littoralis” is zelfs Latijn voor “voor de kust” – al komt dat vooral door hun resistentie tegen zoute wind. Meer landinwaarts is de bladverliezende veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre) een sierlijke optie. Maar misschien nog wel de meest populaire haagplant voor natte grond is de haagbeuk (Carpinus betulus). Dit is trouwens geen echte beuk, maar hij wordt zo genoemd omdat hij zoveel op een echte beukenhaag (Fagus sylvatica) lijkt. In tegenstelling tot die laatstgenoemde plant kan de haagbeuk echter wel tegen een vochtige bodem. Daarmee is de haagbeuk voor tuinen waar veel water in de grond blijft staan het ideale alternatief voor een beukenhaag, die liever in droge, zanderige grond geplant wordt.

Waar u verder op moet letten bij natte grond
Waar u verder op moet letten bij natte grond

Waar u verder op moet letten bij natte grond

Houd er wel rekening mee dat de haagbeuk bladverliezend is en u in de wintermaanden dus niet tegen inkijk zal beschermen. Vaak snoeien kan daar nog wel wat verbetering in aanbrengen. De haagbeuk vertakt namelijk op iedere plek waar hij gesnoeid wordt. Als hij vaak gesnoeid wordt, zal er dus een vrij dicht netwerk aan takken ontstaan dat ook al wonderen kan doen voor uw privacy. Heeft u liever een haag die wel het hele jaar voor privacy zorgt en is de kleigrond in uw tuin niet al te zwaar? Dan is de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) een optie. Dit is een sterke haagplant die bijvoorbeeld ook goed tegen een vervuilde lucht kan. Een goed gedraineerde vochtige bodem is geen probleem voor deze semi-wintergroene haagplant, maar voor zware klei is het niet de beste keuze.

Let ook op dat een haag die tegen vochtige grond kan nog niet automatisch betekent dat u de planten zomaar hun gang kunt laten gaan. Ook deze haagplanten hebben verzorging en een goede drainage nodig. Het is alleen niet direct schadelijk als de wortels een tijdje erg veel water om zich heen hebben. Weet u niet zeker of de haagplanten die u op het oog heeft geschikt zijn om in uw tuin te planten? Neem dan contact op met onze haagplantenexperts. Wij willen immers ook graag dat uw haag een succes wordt!