Kun je haagplanten stekken?

haagplanten stekken

Kun je haagplanten stekken?

Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,16
arrow-right
Laurier 'Otto Luyken'
Populair
Laurier 'Otto Luyken'
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
Vanaf
3,00
arrow-right
Sleedoorn
Prunus spinosa
Vanaf
1,49
arrow-right

Wanneer een haag goed bevalt, gaan soms de vingers jeuken om deze uit te breiden of om zelfs een tweede haag toe te voegen aan de tuin. Er zijn verschillende manieren om zo’n project aan te pakken. U kunt bijvoorbeeld nieuwe planten aankopen, ze inzaaien of u kunt proberen de bestaande planten te stekken. Welke methode past bij uw haag, bij de tijd van het jaar waarin u aan slag wil, bij uw project? Op deze pagina geven we een overzicht van het stekken van verschillende haagplanten.

stekken liguster

Stekken is het vermeerderen van een plant door een stuk van een volwassen plant af te knippen en deze tot een nieuwe plant uit te laten groeien (Liguster)

Hoe werkt stekken?

Stekken is het vermeerderen van een plant door een stuk van een volwassen plant af te knippen en deze tot een nieuwe plant uit te laten groeien. Stekken wordt op allerlei niveaus gedaan, van professionele tuinders tot milieubewuste consumenten. Soms wordt er zelfs van stukjes groente uit de supermarkt een nieuwe moestuin aangelegd. Een voordeel van stekken tegenover nieuwe planten opkweken van zaden, is dat de nieuwe plant precies dezelfde eigenschappen als de volwassen plant krijgt. Stekken is ook goedkoper dan nieuwe planten aanschaffen. Aan de andere kant is stekken wel meer werk en is het succes verre van verzekerd.

Er zijn verschillende manieren om planten te stekken. Zo bestaat er een verschil tussen zomerstek en winterstek. Daarnaast worden er verschillende delen van planten gebruikt voor het stekken. Sommige planten stek je met een uitgegroeide scheut waar het blad van af is gevallen, andere planten kunnen worden gestekt door een stuk wortel los te maken. Voor sommige planten is het bijna een vereiste om de stekjes in een kweekkasje wortel te laten schieten, om de omstandigheden waarin het stekje kan groeien optimaal te beheersen.

Een uitdaging bij het stekken is om te zorgen dat de stek niet schimmelt door de hoeveelheid water waarmee het stekje in contact staat. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat de stek in een ondergrond staat die overtollig vocht goed afvoert, zonder dat de stek uitdroogt. Hoe werkt stekken voor haagplanten? Welke planten zijn zo te vermeerderen en waaraan moet u dan allemaal denken? We behandelen hier het stekken van een aantal populaire haagplanten.

haagplanten stekken thuja

De thuja is te stekken door in de lente eenjarige scheuten van zijtakken van de plant te nemen. Zorg dat deze minstens 10 centimeter lang zijn, en zeker 5 à 8 millimeter dik.

Uw favoriete haagplanten stekken

De liguster is een populaire haagplant die snel groeit en winterhard is. De liguster is vrij makkelijk te stekken. U kunt dit zowel in de zomer als in de winter doen. Stekjes van de liguster hebben meer vocht nodig dan veel anderen, waardoor het risico op schimmelen ook hoger ligt. Daarom raden we bij het vermeerderen van liguster aan om een kleine hoeveelheid schimmelwerend middel toe te voegen aan het water. De haagbeuk wordt daarentegen niet gestekt en wordt vrijwel altijd uit zaailingen opgekweekt.

Een andere populaire haagplant is de thuja, ook “levensboom” genoemd. De thuja is geliefd om haar wilde, natuurlijke uiterlijk. Ook is de thuja wintergroen waardoor deze plant het hele jaar door privacy biedt. Deze snelgroeiende haagplanten zijn gemakkelijker te stekken dan de meeste haagplanten. De thuja is te stekken door in de lente eenjarige scheuten van zijtakken van de plant te nemen. Zorg dat deze minstens 10 centimeter lang zijn, en zeker 5 à 8 millimeter dik. Stekjes van thuja planten vormen ook vrij gemakkelijk wortels.

De ijzersterke laurierkers vormt een snelgroeiende haag die dus wat vaker gesnoeid moet worden. Deze plant is eind van de lente of in het najaar te stekken door halfhoutige stekken af te snijden. Voor de laurierkers wordt wel aangeraden om het af te dekken met plastic, bijvoorbeeld in een kweekkasje. Dit helpt om uitdroging van de bovenkant van het stekje te voorkomen, zonder dat de wortels te vochtig worden. Deze stekjes gedijen het beste in indirect zonlicht. Relatief makkelijker om te stekken zijn de meidoorn en de sleedoorn, hierbij wordt zowel zomer- als winterstek toegepast. Zet de stekjes kort na het losmaken in licht vochtige zaaigrond, maar zorg dat de bladeren de grond niet raken.

stekken sleedoorn

Relatief makkelijker om te stekken zijn de meidoorn en de sleedoorn. (Sleedoorn)

Past stekken bij uw haag?

Stekken is bij de meeste populaire haagplanten wel mogelijk, maar bij veel soorten blijft het een complex en onvoorspelbaar proces. Ook zorgt de gedetailleerde zorg voor de stekken dat de aanleg van een heg erg kan worden afgeremd. Vooral voor bekwame tuinders met veel tijd en enthousiasme kan stekken daarom zeker het overwegen waard zijn. De meeste mensen geven er echter de voorkeur aan om nieuwe planten aan te schaffen. Dit vooral omdat het een toch al grote ingreep in de tuin aanzienlijk simpeler en voorspelbaarder maakt.

Als u zekerheid en een sneller resultaat wil zien, dan raden we u aan om nieuwe planten te kopen om uw haag mee uit te breiden. Dan heeft u ook meer zekerheid dat de plant daadwerkelijk opkomt, omdat de plant de kwetsbare vroege periode al heeft doorstaan bij de kweker. Voor gericht professioneel advies over uw tuin of uw plantkeuze kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice. Tevreden klanten is waar we het allemaal voor doen.

loader
Laden...