Wat kost een conifeer?

3 september 2018
Wat kost een conifeer?

Er zijn vele verschillende coniferen voor evenzoveel doelen te gebruiken, maar als ons gevraagd wordt wat een conifeer kost, gaat het om haagconiferen. Ook deze zijn er in diverse soorten, maar we gaan er nu even van uit dat het om de volgende soorten gaat: de levensboom, de cipres en de bastaardcipres. Dit zijn allemaal soorten die uitermate geschikt zijn om hagen van te maken.

Wat kost een coniferenhaag precies?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moeten we eigenlijk eerst weten om welke coniferen het precies gaat en op welke hoogte u ze wilt hebben. Door dit eerst te bepalen kunnen we straks verder kijken op de website wat een coniferenhaag gaat kosten. Op onze website vindt u namelijk een enorm handige rekentool, waarin u alleen het aantal meters haag dat u wilt in hoeft te vullen. Deze tool rekent dan uit hoeveel het kost om deze meters aan te planten, met het aantal haagplanten per meter dat wij adviseren.

Wat wilt u bereiken met de coniferenhaag?

Dit eigenlijk de belangrijkste vraag van allemaal. Moet de haag hoog worden of mag deze wat kleiner blijven? Wilt u snel resultaat of heeft u juist geduld en kiest u voor een onderhoudsarmere haag die wat langzamer groeit? Al deze vragen gaan bepalen bij welke coniferensoort u uiteindelijk uit gaat komen.

Snelgroeiende coniferen

De coniferensoorten die heel snel groeien, zoals de bastaardcipres (Cupressocyparis leylandii) hebben als groot voordeel dat u in een korte tijd een hoge en wintergroene haag in de tuin heeft staan. Het nadeel is dat deze soorten door hun snelle groei meer onderhoud nodig hebben. Een leylandiihaag dient u meerdere keren per jaar te snoeien, zodat hij binnen de perken blijft. Ook is de haag bij het planten nog niet zo erg dicht. Ze groeien namelijk nogal los en open op jongere leeftijd. Die achterstand haalt hij echter snel in door zijn krachtige groei.

Normaal groeiende coniferen

Het overgrote deel van de coniferen die we voor hagen verkopen rekenen we tot de normaal groeiende coniferen. Kort samengevat zijn dat de cipressen (Chameceyparis) en de levensbomen (Thuja). Bij de levensbomen geldt dat trouwens voor alle soorten op één na, die behoort tot de volgende groep.

De cipressen zijn bijvoorbeeld de bekende blauwe 'Columnaris Glauca' en de frisgele 'Stardust'. Stuk voor stuk prima coniferen die voor een volle en dichte wintergroene (of blauwe) haag zullen zorgen. Tot de Levensbomen behoren de Thuja 'Brabant', maar ook de reuzenlevensbomen, zoals de 'Martin' of 'Excelsa'. Ook dit zijn allemaal frisse, groene en probleemloze coniferen die een mooie, volle en dichte haag met veel privacy voor u zullen vormen. De reuzenlevensbomen groeien, zoals de naam al doet vermoeden, wat sneller en vragen wat meer onderhoud dan de 'Brabant'. Ze groeien echter lang niet zo snel als de bastaardcipres.

Langzaam groeiende coniferen

Er zijn naast de taxus (maar die laten we nu buiten beschouwing) weinig langzaam groeiende coniferen. Toch is er één levensboom die ook niet heel snel groeit: de Thuja plicata 'Smaragd'. Dit is een hele mooie en frisgroene conifeer, die door zijn fijne vertakking erg dicht groeit en zo een mooie strakke kegelvorm krijgt. Hij kan prima in een pot of als solitair worden gebruikt, maar omdat hij snoei prima verdraagt, leent hij zich ook voor het maken van hele dichte hagen. Hij kan zelfs voor een kleinere haag gebruikt worden.

De prijzen van deze coniferen

Voor de werkelijke prijzen van deze coniferen verwijzen wij u graag naar het winkelgedeelte van de website. Het is namelijk niet alleen afhankelijk van welke conifeer u gekozen heeft, maar ook van de hoogte waarmee u de haag wilt beginnen. Ook is er een zogenaamde staffelkorting op deze planten. Dit wil zeggen dat u bij grotere aantallen een lagere prijs betaalt. We hopen dat u in onze webshop aan de hand van de bovenstaande adviezen een goede keuze uit ons ruime assortiment aan coniferen kunt maken.