Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Hagen en borderpakketten

Hagen borderpakketten

Hagen en borderpakketten

Hoewel de focus van Haagplanten.net ligt op haagplanten, kijken we de laatste tijd ook steeds meer naar andere soorten tuinplanten. Sinds kort verkopen we dan ook onze borderpakketten: pakketten met 20 planten die samen gecombineerd kunnen worden tot een prachtige border. Welke hagen en borderpakketten passen goed bij elkaar?

Thematische tuin

Wilt u bijvoorbeeld de hele tuin een Spaanse of Italiaanse sfeer geven, dan is ons mediterrane borderpakket een goede keuze. (laurier 'Rotundifolia')

Thematische tuin

Als u op zoek bent naar een specifiek thema voor uw tuin, dan is het mooi als alle planten binnen dat thema vallen. Wilt u bijvoorbeeld de hele tuin een Spaanse of Italiaanse sfeer geven, dan is ons mediterrane borderpakket een goede keuze. Een populaire haagplant in dit gebied is de laurierkers. Een grote haag van de laurier 'Rotundifolia', een smallere haag van de laurier 'Etna' of een meer uitbundig bloeiende haag zoals de laurier 'Caucasica' kan de sierlijke bloemen en mooie grassen van dit borderpakket prachtig complementeren.

Ditzelfde geldt voor andere borderpakketten die gebaseerd zijn op een bepaald gebied. Zo heeft het cottage borderpakket een Britse of Ierse uitstraling en combineert het dan ook prachtig met de in Engeland zo populaire meidoornhaag. Het prairie borderpakket kan een mooie combinatie vormen met andere planten die goed tegen droogte kunnen, zoals de beukenhaag, de olijfwilg en de Griselinia littoralis. Op zoek naar een minder formele haag om te combineren met uw prairie-borderpakket? Dan kunnen verschillende soorten vlinderstruik ook als haag gebruikt worden. De grote bloempluimen van deze plant brengen veel leven in uw tuin.

Kiezen op kleur gele kornoelje

Heeft u bijvoorbeeld het paarse borderpakket? Dan kan dat heel mooi staan bij de gele bloemen van de gele kornoelje.

Kiezen op kleur

Veel van onze borderpakketten zijn samengesteld op basis van kleur. Het gaat dan om bloeiende planten die allemaal in ongeveer dezelfde kleuren bloeien. Bij het kiezen van een haag, kunt u ervoor kiezen om dit kleurenthema nog verder door te zetten, maar het kan ook heel mooi zijn om juist een complementaire kleur te kiezen. Heeft u bijvoorbeeld het paarse borderpakket? Dan kan dat heel mooi staan bij de gele bloemen van de gele kornoelje of de heesterganzerik 'Goldfinger'. Heeft u juist een geel borderpakket? Kies dan voor een paars bloeiende plant, zoals de gewone sering.

Het kan zijn dat u juist voor een bloeiend borderpakket heeft gekozen, omdat u liever een groene haag zonder bloemen heeft. In dat geval bent u waarschijnlijk op zoek naar een haagplant die vooral goede eigenschappen heeft als afscheidingshaag. Coniferenhagen zoals de thuja en de taxus zijn heel geschikt om een mooie, groene achtergrond te bieden voor uw tuin en houden ook nog eens blikken van voorbijgangers buiten de deur. Deze haagconiferen kunnen gemakkelijk in een strakke vorm gesnoeid worden en blijven altijd groen, waardoor ze het hele jaar lang privacy bieden.

Weinig onderhoud Rhododendron

De rhododendron hoeft bijvoorbeeld niet gesnoeid te worden, wat betekent dat hij na het planten bijna geen verzorging meer nodig heeft.

Weinig onderhoud

Hoewel sommige van onze klanten niets liever doen dan in de tuin werken, weten we ook wel dat veel mensen vooral op zoek zijn naar planten die hun tuin mooi maken, zonder dat ze veel moeite hoeven te doen om dat zo te houden. Daarom hebben we een aantal borderpakketten samengesteld met planten die na het planten weinig of geen aandacht meer nodig hebben. Met name het onderhoudsarme borderpakket en het onderhoudsarme borderpakket in pasteltinten zijn hier geschikt voor. Overigens, de meeste van onze borderpakketten zijn vrij gemakkelijk te onderhouden, omdat ze goed aangepast zijn aan ons klimaat.

Bij een onderhoudsarm borderpakket, wilt u waarschijnlijk ook een onderhoudsarme haag, om het werk in de tuin te minimaliseren. Net als voor de borderpakketten geldt dat ook onze haagplanten allemaal goed zijn aangepast aan het klimaat, maar sommige hebben iets meer aandacht nodig dan andere. Welke haag het meest geschikt is, hangt af van wat u zoekt. De rhododendron hoeft bijvoorbeeld niet gesnoeid te worden, wat betekent dat hij na het planten bijna geen verzorging meer nodig heeft. Deze brede, bloeiende plant neemt echter wel een hoop ruimte in, waardoor hij niet geschikt is voor iedere tuin.

Een aantal van onze populaire en veelzijdige haagplanten zijn de beukenhaag, de taxus en de laurierkers. Deze haagplanten worden veel gebruikt in Nederland en de rest van Europa, niet alleen omdat ze er mooi uitzien, maar ook omdat ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Het zijn winterharde haagplanten die, als ze eenmaal gesetteld zijn eigenlijk maar één snoeibeurt per jaar nodig hebben om in vorm te blijven. Daarnaast zijn het haagplanten met een dichte groeivorm. De taxus en laurierkers zijn wintergroene haagplanten en bieden dus het hele jaar door kleur en privacy.

Perfect standplaats

De klimophaag is een heel geschikte haagplant voor in de schaduw.

Perfect voor de standplaats

Een aantal van onze borderpakketten zijn specifiek ontworpen om op bepaalde plaatsen in de tuin geplant te kunnen worden. Zo hebben we een borderpakket voor in de schaduw of juist voor in de zon en ook een borderpakket dat goed groeit op natte grond. Uiteraard kunnen deze pakketten het beste gecombineerd worden met planten die ook op dergelijke plekken kunnen groeien. De klimophaag is een heel geschikte haagplant voor in de schaduw. Deze wintergroene klimplant kan langs een rooster omhoog groeien en een mooie, zichtdichte en smalle haag vormen.

Bijna alle planten kunnen wel groeien op een zonnige standplaats, maar met name bloeiende haagplanten hebben hier vaak het meeste voordeel aan. Heeft u een tuin met een natte bodem? Dan kan het soms lastig zijn om een geschikte haagplant te vinden. Het verbeteren van de drainage van de bodem, of het aanleggen van een verhoogde border voor de haag kan helpen. Een haagplant die zonder extra hulp al goed tegen natte omstandigheden kan, is de haagbeuk. Deze robuuste, bladverliezende haagplant past prima in elke Nederlandse tuin.