Groene beuk als leiboom

16 april 2019
Groene beuk als leiboom

Leibomen, ook wel vormbomen genoemd, zijn een fraaie aanvulling op een prachtig en groen tuinontwerp. Leibomen zijn er in verschillende soorten. Er is altijd wel een vormboom die naadloos aansluit op uw tuinstijl. We vertellen u in dit artikel graag meer over de groene beuk als leiboom. Voor welke soorten tuin is deze leiboom geschikt? Hoe onderhoudt u de groene beuk als leiboom? En wat kunt u verwachten van onze leibomen?

Waarom leibomen in de tuin?
Leibomen komen in bijna elke tuin mooi tot hun recht wanneer ze op de juiste manier worden ingezet.

Waarom leibomen in de tuin?

Door heesters, bomen en tuinplanten met elkaar te combineren ontstaat er een mooi en divers tuinlandschap. Leibomen geven u de mogelijkheid om een uniek en elegant tuinontwerp te creëren waarin creativiteit en natuur centraal staan. Leibomen komen in bijna elke tuin mooi tot hun recht wanneer ze op de juiste manier worden ingezet. Daarnaast bieden leibomen extra privacy in uw tuin. Ook zorgen deze mooie vormbomen voor schaduw en beschutting, zowel in huis als op uw erf. Leibomen zijn dus niet alleen bijzonder mooi: er zijn ook voldoende praktische redenen om ze aan uw tuinontwerp toe te voegen.

Vroeger zagen we leibomen vooral terug in landelijke tuinen, bijvoorbeeld bij boerderijen of landhuizen. Daar werden ze voornamelijk aangeplant om het huis ’s zomers koel te houden: leibomen fungeerden immers als scherm tegen de felle zon. Tegenwoordig zien we leibomen in allerlei verschillende soorten tuin terug. Ook in de wat kleinere stadstuinen worden deze vormbomen ingezet om een landelijke, natuurlijke en groene sfeer te creëren. Leibomen nemen immers niet erg veel ruimte in.

De groene beuk: wat voor boom is dat eigenlijk?
De groene beuk is officieel een bladverliezende boom. Zijn blad verkleurt in het najaar en trakteert ons dan op schitterende herfstkleuren.

De groene beuk: wat voor boom is dat eigenlijk?

U bent de groene beuk (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica) waarschijnlijk weleens tegengekomen in het wild, bijvoorbeeld tijdens een boswandeling of in een stadspark. Ook de onder veel tuiniers geliefde beukenhaag wordt aangelegd van groene (of rode) beuken. We zien de beuk dus met regelmaat terug in het landschap en in tuinen. Daarnaast wint de groene beuk ook als leiboom steeds meer aan populariteit. De groene beuk is als leiboom meestal in schermvorm geleid. Ook als leiboom is de groene beuk in geen enkel seizoen hetzelfde. U zult dan ook niet snel uitgekeken raken op deze stijlvolle vormboom.

De groene beuk is officieel een bladverliezende boom. Zijn blad verkleurt in het najaar en trakteert ons dan op schitterende herfstkleuren. ’s Winters krijgt het loof een mooie, roestbruine kleur. De beuk houdt het verdorde blad echter vast tot het einde van de winter wanneer hij als leiboom wordt aangeplant. Daarna verschijnt er jong, groen blad aan de schermen. Zo biedt de groene beuk als leiboom ook ’s winters nog wat privacy. De groene beuk heeft als leiboom een hoogte van ongeveer 3 meter. De schermvorm neemt ongeveer de bovenste 120 centimeter van de boom in beslag.

Door meerdere leibomen naast elkaar aan te planten creëert u dus een verlengd scherm. Dit wordt ook wel een leibomenhaag genoemd. Dit scherm kan bijvoorbeeld boven een bestaande haag of schutting langs lopen. Zo verhoogt u de tuinafscheiding op natuurlijke wijze. Ook kan een rij leibomen langs een terras worden aangeplant, zodat daar de nodige schaduw en beschutting tegen harde wind ontstaat. Met de groene beuk als leiboom kunt u echt alle kanten op. Hoewel leibomen voor schaduw in uw tuin zorgen, is de groene beuk wel gevoelig voor erg felle, brandende zon. Let daarop wanneer u de standplaats voor uw leibomen uitkiest.

Groene beuk als leiboom planten
Om leibomen aan te planten, dient de grond eerst vrij te zijn van onkruid.

Groene beuk als leiboom planten

Het lijkt misschien een heel karwei om de groene beuk als leiboom zelf aan te planten, maar toch is dit heel goed mogelijk. Veel tuiniers kiezen ervoor om zelf leibomen in hun tuin te planten. Het mooiste effect geeft het wanneer de groene beuk met meerdere exemplaren naast elkaar wordt aangeplant. Op deze manier vormt u dus een zogeheten leibomenhaag. Veel liefhebbers van leibomen vinden het ook mooi om een aantal leibomen naast elkaar in de tuin neer te zetten, zodat er zich in de lente en zomer een groen scherm voor de ramen op de bovenste verdieping vormt. Dit beschermt u tegen inkijk van bijvoorbeeld overburen.

Om leibomen aan te planten, dient de grond eerst vrij te zijn van onkruid. Zo zorgt u ervoor dat de groene beuk alle voedingsstoffen en mineralen in de grond zelf kan gebruiken. Graaf vervolgens plantgaten die ongeveer twee keer de breedte hebben van het wortelgoed van de boom. De gaten dienen ongeveer 30 à 40 centimeter diep te zijn. Vermeng de uitgegraven grond vervolgens met een goede bodemverbeteraar zoals compost. Heeft u de leiboom in de grond gezet? Graaf het gat dan met dit mengsel dicht. Zo geeft u de groene beuk als leiboom een extra goede start.

Plant u een rij groene beuken aan? Houd dan een afstand van tweeëneenhalve meter tussen elk paar bomen aan. Zo wordt uw leibomenhaag ook echt symmetrisch en gelijk. Een ongelijke rij leibomen wekt geen stijlvolle indruk. Vervolgens kunt u de takken van de leibomen horizontaal aan elkaar vastmaken: zo loopt de leibomenhaag mooi in elkaar over en ontstaat er een indrukwekkend en sierlijk geheel.

Groene beuk als leiboom in uw tuin
Als u online groene beuk als leiboom bij ons bestelt, weet u zeker dat u gezonde bomen aangeleverd krijgt waarvan u nog lange tijd kunt genieten.

Groene beuk als leiboom in uw tuin

Bent u gevallen voor de charme van de groene beuk als leiboom? Deze kunt u snel en eenvoudig online kopen in onze webwinkel. Onze leibomen zijn door de allerbeste kwekers grootgebracht. U kunt kiezen tussen versgeleide of voorgeleide groene beuk. Voorgeleide leibomen zijn op de kwekerij al helemaal in vorm geleid en hoeven alleen nog in uw tuin te worden aangeplant. Versgeleide leibomen zijn weliswaar voorbereid om in een bepaalde vorm geleid te worden, maar dient u zelf nog in de uiteindelijke vorm te leiden.

Als u online groene beuk als leiboom bij ons bestelt, weet u zeker dat u gezonde bomen aangeleverd krijgt waarvan u nog lange tijd kunt genieten. Onze bomen hebben de beste verzorging gekregen in de kwekerij. Daar plukt u na de aanplant de vruchten van! Heeft u nog vragen over de groene beuk als leiboom? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder met het vinden van de ideale leiboom voor in uw tuin!