Deze haagplanten bloeien in de lente

7 februari 2019
Deze haagplanten bloeien in de lente

Wie op zoek is naar het ultieme lentegevoel, zal zeker blij worden van haagplanten die bloeien in de lente. Veel tuiniers houden wel van wat kleur in hun tuin. Vooral binnen populaire, wat informelere tuinontwerpen zoals bijvoorbeeld de cottage tuin is het een vereiste dat overal wel iets groeit en bloeit. Maar ook in de meer klassieke tuinstijlen kan een mooie lentebloeier beslist geen kwaad. We vertellen u daarom graag welke haagplanten er in de lente tot bloei komen en welke mooie eigenschappen deze heesters verder met zich meebrengen.

Rhododendron
De rhododendron is een struik die altijd elegant aandoet en zeker niet misstaat in wat meer formele tuinstijlen.

Rhododendron

De absolute topper onder de voorjaarsbloeiers is natuurlijk de rhododendron. Deze haagplant combineert stijl en klasse met een schitterende, uitbundige bloei. De rhododendron is een struik die altijd elegant aandoet en zeker niet misstaat in wat meer formele tuinstijlen. Denk maar eens aan paleistuinen – niet zelden prijken hierin enkele (of vele) rhododendronstruiken. De rhododendron kan gebruikt worden als haagplant, maar ook als vakbeplanting misstaat deze heester zeker niet in uw tuin. De rhododendron is wintergroen. Veel bloeiende haagplanten zijn juist bladverliezend, dus met de rhododendron haalt u het beste van twee werelden in huis!

Een rhododendronhaag beschermt het hele jaar rond tegen inkijk. Ook kan een dergelijke haag vrij hoog worden: de maximale hoogte van de rhododendron is ongeveer 2 tot 3 meter. Deze haagplant komt in diverse betoverende kleuren. Kies voor een haag met 1 à 2 verschillende kleuren bloemen, of combineer meer soorten voor een heus kleurenspektakel. De rhododendron is naast bladhoudend ook zeer winterhard: strenge winters worden met gemak getrotseerd. De rhododendron gedijt op de meeste grondsoorten prima, maar een standplaats in de volle zon of halfschaduw is wel een vereiste. In de schaduw komt deze heester niet geheel tot zijn recht.

In onze webwinkel kunt u rhododendron in diverse kleuren kopen. U kunt eenvoudig berekenen hoeveel rhododendrons u nodig heeft per strekkende meter voor het aanleggen van een mooie haag. Ook kunt u een kleiner aantal rhododendronstruiken aanschaffen en deze solitair of in een groepje aanplanten. Deze lentebloeier komt als haag goed uit de verf, maar op zichzelf staand is het natuurlijk ook een prachtige struik. Iedereen die op zoek is naar een fijne lentebloeier die wat kleur aan de tuin toevoegt zonder daarbij een overheersende rol te spelen, heeft aan de rhododendron de perfecte haagplant.

Het Chinees klokje
Het Chinees klokje moet wel goed onderhouden worden: dit komt de bloei ten goede.

Het Chinees klokje

Een andere voorjaarsbloeiende haagplant is het Chinees klokje. In de lente draagt het Chinees klokje uitbundige, gele bloemen. Als solitaire struik is deze haagplant een echte eyecatcher in uw tuin, maar ook als haagplant zijn we zeer over het Chinees klokje te spreken. Deze haagplant is ook te gebruiken in een gemengde haag met een informeel karakter. Het Chinees klokje moet wel goed onderhouden worden: dit komt de bloei ten goede. Het is noodzakelijk om deze haagplant jaarlijks te snoeien na de bloei. U kunt hem een flink stuk terugsnoeien tot net boven de grond: dit stimuleert de aanmaak van nieuwe scheuten.

Anders dan een rhododendronhaag biedt een haag van Chinees klokje nauwelijks privacy in uw tuin. Deze haagplant is bladverliezend en voornamelijk heel erg mooi om naar te kijken in het voorjaar. Wilt u toch liever een privacyhaag? Kies dan voor een wintergroene heg en plant het Chinees klokje aan als solitaire struik, bijvoorbeeld per drietal. Zo geniet u wel van de schoonheid van deze haagplant, maar bent u ook tegen inkijk beschermd. Juist in een tuin met een bladhoudende haag zorgen bloeiende struiken voor wat welkome afwisseling.

Viburnum of sneeuwbal
De roze knoppen maken plaats voor prachtige, witte bloemschermen.

Viburnum of sneeuwbal

Een andere wintergroene maar voorjaarsbloeiende haagplant is de viburnum, ook wel sneeuwbal genoemd. Viburnum wordt wel als haagplant gebruikt, maar ook als solitair geplante struik is hij fantastisch om te zien wanneer hij in het vroege voorjaar tot bloei komt. De roze knoppen maken plaats voor prachtige, witte bloemschermen. Ook de bessen die na de bloei aan zijn takken verschijnen maken van de viburnum een interessante verschijning. Wanneer u de sneeuwbal aanplant zal uw tuinlandschap nooit saai zijn. ’s Winters houdt deze haagplant zijn groene blad vast, waardoor hij als heg ook een lichte beschutting biedt.

Verwacht echter niet dat deze haagplant een hoge mate van privacy biedt, want door zijn relatief open groeivorm is dit niet aan de orde. Wel is een haag van viburnum erg mooi, zeker wanneer u deze niet snoeit maar tot bloei laat komen. Een viburnumhaag komt vooral tot z’n recht in informele tuinontwerpen. In een formelere tuinstijl kan hij als solitair geplante heester wel de nodige afwisseling bieden. De viburnum komt vroeg in het voorjaar en soms al in de winter tot bloei. Zo creëert hij ook in de koude maanden een fijne en natuurlijke sfeer in uw tuin.

Andere voorjaarsbloeiers
Denk bijvoorbeeld aan de hulst, de beukenhaag, de haagbeuk en de Japanse kardinaalsmuts.

Andere voorjaarsbloeiers

Natuurlijk zijn bovengenoemde haagplanten niet de enige voorjaarsbloeiers die u in onze webwinkel kunt vinden. Sommige haagplanten komen weliswaar tot bloei, maar veel minder opvallend. Denk bijvoorbeeld aan de hulst, de beukenhaag, de haagbeuk en de Japanse kardinaalsmuts. De bloei van deze haagplanten is veel minder opvallend. Wanneer u liever geen uitbundige lentebloeier aanplant, bieden deze heesters zeker uitkomst. Andere haagplanten die in de lente vrij uitbundig tot bloei komen zijn het krentenboompje, de sleedoorn, de vuurdoorn en de veldesdoorn. Kijk zelf welke haagplant het beste bij uw tuin past.

Op onze website vindt u meer informatie over de verschillende haagplanten die u bij ons kunt kopen. U kunt bijvoorbeeld lezen hoe u de haagplanten aanplant en dient te verzorgen en snoeien. Verder staan alle eigenschappen helder en eerlijk bij onze haagplanten vermeld. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor een mooie heg die uw tuin een geheel nieuwe uitstraling zal geven.