Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Deze haagplanten blijven het jaar rond groen

Haagplanten groen

Deze haagplanten blijven het jaar rond groen

Vooral beginnende tuiniers vragen zich regelmatig af welke haagplanten het jaar rond groen blijven. Met wintergroene haagplanten creëert u een schitterend tuinlandschap dat gedurende elk seizoen fraai en interessant is om te zien. We vertellen u graag welke bladhoudende heesters op dit moment populair zijn en wat deze haagplanten voor uw tuin kunnen betekenen.

De voordelen van bladhoudende haagplanten
Doordat deze haagplanten ook in de koude wintermaanden hun blad vasthouden voorzien ze ons het hele jaar door van privacy.

De voordelen van bladhoudende haagplanten

Bladhoudende haagplanten geven uw tuin niet alleen een uniek karakter: ze worden ook vaak aangeplant vanuit praktische overwegingen. Doordat deze haagplanten ook in de koude wintermaanden hun blad vasthouden voorzien ze ons het hele jaar door van privacy. Een wintergroene haag is goed zichtdicht, waardoor voorbijgangers en buren niet direct uw tuin in kunnen kijken. Sommige tuiniers vinden een wintergroene haag ietwat saai. Dit komt vooral omdat het uiterlijk van de haagplanten in elk seizoen hetzelfde is. Door wintergroene haagplanten met bladverliezende heesters te combineren creëert u toch een tuinlandschap dat het hele jaar rond interessant is om naar te kijken.

Daarnaast bieden wintergroene haagplanten toch de nodige voordelen boven hun bladverliezende broertjes: zo geven ze uw tuin een meer aangeklede uitstraling gedurende de wintermaanden. Een tuin die wordt omlijst door een wintergroene haag ziet er doorgaans ook verzorgder uit ten opzichte van een erf waarop een bladverliezende heg prijkt. Binnen een klassiek en wat formeler tuinontwerp wordt meestal gekozen voor een bladhoudende heg die in een strakke, symmetrische vorm wordt gesnoeid. We nemen graag met u door welke wintergroene haagplanten op dit moment populair zijn.

Taxus
De taxus is een diepgroene haagconifeer die we regelmatig terugzien in allerlei soorten tuin.

Taxus

Eigenlijk kunnen we geen periode bedenken waarin de taxus niet bijzonder geliefd was onder tuiniers. Taxussen zijn diepgroene coniferen die we regelmatig terugzien in allerlei soorten tuin. Wat deze haagplant vooral geliefd maakt naast zijn stijlvolle, natuurlijke uitstraling is het feit dat snoei zo goed wordt verdragen. Als enige haagconifeer laat de taxus zich terugsnoeien tot op het oude hout. Hij zal altijd weer uitlopen en nieuwe scheuten vormen. De taxus komt in diverse tuinontwerpen goed tot z’n recht. In formele tuinstijlen wordt hij vaak in een strakke, symmetrische haagvorm gesnoeid of wordt hij ingezet voor vormsnoei.

In een wat meer natuurlijke, landelijke of andere informele tuinstijl mag de taxus vaak wat meer zijn gang gaan. Hij wordt niet strak gesnoeid, maar mag zich iets wilder gedragen. Hoe u de taxus ook in wilt zetten – deze haagplant is eigenlijk altijd een verrijking voor uw tuinlandschap. De haagplant gedijt goed op nagenoeg elke grondsoort, al is hij wel gevoelig voor extreme droogte. Elke standplaats wordt geaccepteerd – zowel in de felle zon als in de halfschaduw of zelfs volledig in de schaduw onder hoge bomen. Wie een eenvoudig te onderhouden haagplant met een fraaie uitstraling zoekt zal de taxus absoluut kunnen waarderen.

Laurierkers
De laurierkers, ook wel simpelweg laurier genoemd, is een haagplant die menig tuinontwerp een luxueuze uitstraling geeft.

Laurierkers

De laurierkers is een andere wintergroene haagplant die erg populair is onder tuiniers. De laurierkers, ook wel simpelweg laurier genoemd, is een haagplant die menig tuinontwerp een luxueuze uitstraling geeft. Er zijn diverse soorten laurier verkrijgbaar in onze webshop. Elke lauriersoort heeft unieke eigenschappen. De Portugese laurier wordt bijvoorbeeld weleens omschreven als de mooiste soort laurierkers: zijn smalle, langwerpige blad heeft een diepgroene kleur en zijn twijgen zijn prachtig roze. De laurier 'Novita' en 'Rotundifolia' worden door een groot, glanzend groen blad gekenmerkt. Deze soorten groeien vrij breeduit en zijn vooral voor grote tuinen geschikt.

Er zijn echter ook lauriersoorten die wat beter tot hun recht komen in kleine tuinen. De Portugese laurier groeit weliswaar erg snel, maar kan wel goed in een smalle haagvorm worden gehouden. Wanneer u de haagplant dus minimaal 2 maal per jaar snoeit, kan hij prima in kleine tuinen worden aangeplant. Ook de laagblijvende soorten laurierkers zoals de laurier 'Otto Luyken' en 'Zabeliana' kunnen in een kleine (stads)tuin worden aangeplant. Ze nemen niet veel ruimte in beslag maar zorgen toch voor een fraaie, wintergroene haag. Wilt u graag een andere soort laurier kopen? Ook dan kunt u in onze webwinkel terecht.

Zo behoren de laurier 'Elly', 'Mano', 'Caucasica', 'Etna', 'Genolia' en de laurierkers 'Herbergii' ook tot de haagplanten die wij in onze webshop aanbieden. Er is altijd wel een lauriersoort te vinden die uitstekend bij uw tuin past. Wie op zoek is naar een snelgroeiende wintergroene haagplant die uw tuin een elegante uitstraling zoekt vindt in de laurierkers precies de juiste eigenschappen.

Alternatieven voor buxus
Wintergroene haagplanten zoals de Japanse hulst (Ilex crenata), taxus en struikkamperfoelie worden nu vaak ingezet als buxusvervangers.

Alternatieven voor buxus

Een andere wintergroene haagplant die lange tijd zeer geliefd was onder tuiniers is de buxus. Tegenwoordig wordt de buxus echter steeds minder aangeplant, daar hij met regelmaat te maken krijgt met de buxusmot en lastig te bestrijden buxusschimmels. Alternatieven voor de buxus zijn dus behoorlijk in populariteit gestegen. Wintergroene haagplanten zoals de Japanse hulst (Ilex crenata), taxus en struikkamperfoelie worden nu vaak ingezet als buxusvervangers. Dat is ook niet zo vreemd: vooral de diverse soorten Ilex crenata lijken immers behoorlijk veel op de buxus. U geeft uw tuin dus dezelfde luxueuze uitstraling als met de buxus, terwijl u nare ziekten en plagen buiten de deur houdt.

In onze webshop kunt u terecht voor diverse wintergroene haagplanten. Bovengenoemde soorten zijn natuurlijk niet de enige geliefde bladverliezende haagplanten. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een mooie coniferenhaag, hulst, glansmispel, klimop of vuurdoorn: al deze haagplanten zijn bladhoudend en geven uw tuin de fraaie uitstraling die hij verdient. Kijk snel in onze webshop rond welke haagplant goed bij uw tuinontwerp zou passen. Kunnen wij u nog ergens mee helpen, of heeft u vragen over onze haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u met alle plezier verder.