Buxusmot

Buxusmot

De buxusmot, of eigenlijk de buxusrups, is een ware plaag voor iedere buxushaag. Vooral de Buxus sempervirens, die wij in West-Europa vaak als haagplant gebruiken, is geliefd bij deze felgroene rups, die uw elegante, formele buxushaag binnen de kortste keren volledig leeg kan vreten. Sterker nog: als één buxushaag in uw buurt ontdekt is door de rups, is de kans groot dat iedere buxus in de buurt er binnen afzienbare tijd aan moet geloven. Bestrijden is mogelijk, maar vaak een klus die heel veel tijd in beslag neemt en vooral veel geld kost. Bovendien moet dan iedere eigenaar van een buxushaag in uw wijk zijn haag aanpakken, anders vindt de buxusmot zonder al te veel moeite zijn weg terug en is het einde van uw mooie lage haag of vormsnoeikunstwerk alsnog in zicht.

Wat doet de buxusmot?

Wat doet de buxusmot?

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een vlinder die van oorsprong uit Oost-Azië komt, maar sinds een jaar of tien ook Europese tuinen teistert. Hoewel de bladeren van de buxus giftig zijn voor de meeste diersoorten, zijn ze een belangrijke voedingsbron voor de rups van de buxusmot. De eieren van de buxusmot worden in de bladeren van de plant gelegd, waarna de buxusrupsen hun weg naar buiten vreten. Vooral in het midden van het voorjaar (april/mei) en tijdens de warmste dagen van de zomer (augustus) eten de rupsen veel van de plant. Een aangetaste buxushaag is vrij gemakkelijk te herkennen aan het spinsel dat het beestje in uw haag achterlaat.

Bestrijding buxusmot

Bestrijding buxusmot

Als u alert bent op bruine plekken in uw haag en regelmatig op rupsen controleert, is het mogelijk om verspreiding te voorkomen. Buxusmotten bestrijden is namelijk van essentieel belang. U kunt de rupsen bijvoorbeeld handmatig verwijderen of bestrijdingsmiddelen op basis van spinosad, deltamethrin, Bacillus thuriengiensis of lambda-cyhalothrin gebruiken. Een keer spuiten is echter niet voldoende, aangezien er een kans bestaat dat er nog eitjes uit moeten komen en er dus nieuwe hongerige rupsen door uw haag kunnen kruipen. Vaak is het echter al te laat op het moment dat uw buxushaag bruin wordt. En omdat de bestrijding van de buxusmot een zeer tijdrovende klus is, kiezen mensen er doorgaans voor om de planten te verwijderen en op zoek te gaan naar een buxusvervanger.

Op Haagplanten.net leest u overigens ook meer over buxusschimmel bestrijden!

Alternatief voor buxushaag

Alternatief voor buxushaag

Als u van het uiterlijk van de buxushaag houdt, maar de tijd en de middelen voor de bestrijding van de buxusmot niet heeft, raden wij u aan om eens naar de Japanse hulst (Ilex crenata) te kijken. Laat u niet misleiden door de naam; deze eveneens wintergroene haagplant vertoont maar weinig overeenkomsten met andere hulstsoorten. Hij lijkt zelfs zoveel op de buxus, dat alleen ervaren tuiniers het verschil zien: de buxus heeft een tegenoverstaande bladstand, terwijl de Japanse hulst een verspreide bladstand heeft. Voor het uiterlijk van uw haag maakt dat echter weinig verschil en daarom wordt de Japanse hulst – en dan vooral de soorten 'Dark Green' en de 'Green Hedge' – regelmatig als alternatief voor de buxus gebruikt. Perfect als u voor uw buxus vervangers zoekt dus!

Hoewel de Japanse hulst iets sneller groeit, is hij even geschikt voor het maken van lage, formele hagen en vormsnoei. Bovendien is hij niet vatbaar voor de buxusmot of voor Cylindrocladium buxicola, een buxusschimmel / Buxusziekte die eveneens vele buxushagen aantast. De tuiniers van Paleis Het Loo in Apeldoorn gaven al het goede voorbeeld; daar is enkele jaren geleden 27 kilometer aan buxushaag vervangen door de Japanse hulst. Ook de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei ‘Vegetus’) kan als lookalike van de buxus gebruikt worden. Een taxushaag kan vanwege zijn relatief langzame groei eveneens een goed alternatief zijn, zeker als u de planten voor de vormsnoei wilt gebruiken.

Buxushagen en buxusmotvrije hagen

Buxushagen en buxusmotvrije hagen

Natuurlijk kunt u nog steeds bij ons terecht voor een mooie buxushaag. De buxus is nog altijd de meest geliefde plantensoort voor vormsnoei en lage hagen. Het is echter niet meer dan terecht als u zich zorgen maakt over de buxusmot en de buxusziekte en daarom willen wij u ook de mogelijkheid bieden om in plaats van de buxus vervangers planten die op de klassieke buxushaag lijken, maar waarvan de blaadjes de vraatgrage rupsen niet smaken. U kunt er in ieder geval van uitgaan dat al onze haagplanten de kwekerij volledig buxusmotvrij verlaten.

Online buxusvervangers kopen

Durft u het toch niet aan om een buxushaag aan te planten? Of is uw buxushaag reeds aangetast door de buxusmot? Dan hebben wij diverse mooie buxusvervangers voor u geselecteerd. Deze haagplanten zijn niet aantrekkelijk voor de buxusmot, aangezien deze specifiek op zoek gaat naar het sap uit het buxusblad. Online buxus vervangers kopen is eenvoudig, snel en veilig. Bovendien rekent u voorgoed af met de buxusmot.

Er zijn diverse goede alternatieven voor buxus. Deze buxusvervangers lijken wat betreft uiterlijk erg veel op de buxus: u kunt er prachtige strakke hagen mee creëren. Ook zijn buxus vervangers heel geschikt voor vormsnoei. De Japanse hulst 'Dark Green' wordt door veel tuinliefhebbers aangeplant ter vervanging van de buxus. Voor een ongeoefend oog is deze haagplant dan ook niet van de buxus te onderscheiden. Ook de andere soorten Japanse hulst zijn uitstekende buxusvervangers. De Ilex crenata 'Convexa', 'Blondie', 'Green Hedge' en 'Kanehirae' kunt u allen kopen op Haagplanten.net. Ook andere buxus vervangers als Lonicera nitida bestelt u gemakkelijk online. Op deze manier kunt u genieten van een prachtige, wintergroene haag die volledig vrij is van buxusmot!