De ideale haagplanten voor de formele tuin

26 augustus 2019
De ideale haagplanten voor de formele tuin

Bent u een liefhebber van de formele tuin, maar vindt u het lastig om dit tuinontwerp te realiseren? We helpen u graag op weg. Zo vertellen we u wat de ideale haagplanten voor de formele tuin. Ook geven we u enkele handige tips die goed van pas komen wanneer u uw tuin op klassieke wijze wilt inrichten. Die statige, elegante tuin met wintergroene haagplanten ligt namelijk ook voor u binnen handbereik!

Formele tuin inrichten: hoe doet u dat?
De formele tuinstijl is een klassieke stijl die wordt gekenmerkt door symmetrie en strakke, meetkundige vormen.

Formele tuin inrichten: hoe doet u dat?

De formele tuinstijl is een klassieke stijl die wordt gekenmerkt door symmetrie en strakke, meetkundige vormen. Denk bijvoorbeeld aan de statige tuinen die we dikwijls bij kastelen en paleizen aantreffen. Ook de Tuinen van Versailles zijn een uitstekend voorbeeld van de formele tuinstijl in optima forma. In de formele tuin zien we vaak strakke buxushaagjes terug, evenals in fraaie vormen gesnoeide struiken. De haag is een zeer belangrijk onderdeel van deze tuinstijl. Daarnaast worden er vaak ook diverse bomen en heesters solitair of in groepjes aangeplant. Maar hoe kunt u de formele tuin nu het beste inrichten?

Voor een groot deel bent u afhankelijk van de ruimte die u heeft. Wanneer u een royale lap grond bezit kunt u makkelijk voor een hoge coniferenhaag kiezen, terwijl een kleinere tuin juist om een lagere en smallere haag vraagt. In de grote tuin kan er gekozen worden voor solitair aangeplante coniferen of andere bomen. Een kleiner erf is meer gebaat bij het neerzetten van enkele laagblijvende heesters die in strakke vormen worden gesnoeid. Houd dus rekening met de grootte van uw tuin wanneer u deze gaat inrichten. Vervolgens kunt u op papier of digitaal een tuinontwerp maken.

Bedenk van tevoren goed welke heesters en bomen u in uw tuin wilt hebben staan. Ook is het belangrijk dat de planten goed bij elkaar passen. Weet u niet precies welke haagplanten geschikt zijn voor de formele tuin? We nemen graag met u door welke heesters niet mogen ontbreken in het klassieke tuinontwerp.

Wintergroene haag
In onze webshop treft u een royaal assortiment van buxusalternatieven aan. Voor de formele tuin raden wij de Ilex crenata (Japanse hulst) aan.

Wintergroene haag

Zoals we al aangaven is de haag een belangrijk onderdeel van het formele tuinontwerp. In klassieke tuinstijlen wordt eigenlijk altijd een wintergroene haag aangeplant. Deze is goed in een strakke, symmetrische vorm te scheren en biedt daarnaast het hele jaar rond privacy. In de formele tuin zien we de buxushaag veelvuldig terug. Nu de buxus echter steeds vaker wordt geplaagd door buxusziekten en de buxusrups kiezen veel tuiniers liever voor een buxusvervangers. In onze webshop treft u een royaal assortiment van buxusalternatieven aan. Voor de formele tuin raden wij de Ilex crenata (Japanse hulst) aan.

Met zijn kleine, afgeronde blad zou de Japanse hulst makkelijk een broertje van de buxus kunnen zijn. U heeft de keuze uit diverse soorten Ilex crenata. De Japanse hulst ‘Dark Green’, ‘Convexa’ en ‘Green Hedge’ lijken het meest op de buxus. Ook de andere soorten Ilex crenata kunnen als buxusvervanger worden gebruikt. Naast buxushaagjes worden ook coniferenhagen veel gezien in het formele tuinontwerp. Vooral de gewone taxus is erg geliefd. Dit komt door zijn elegante, donkergroene kleur en door het feit dat deze haagconifeer snoei zeer goed verdraagt. De taxus is als enige conifeer terug te snoeien tot in het oude hout.

De taxus is dus zeer geschikt om een strakke, formele haag mee te creëren. Daarnaast is de conifeer ook te gebruiken voor vormsnoei. Naast de taxus zien we ook andere coniferen veel terug in de formele tuin. Denk dan vooral aan de verschillende soorten levensboom, waaronder de thuja ‘Smaragd’ en de thuja ‘Brabant’. Ook deze haagconiferen zijn prima in strakke, symmetrische vormen te snoeien. Pas echter wel op: deze coniferen zijn niet terug te snoeien tot in het kale hout. Enige voorzichtigheid tijdens het snoeien is dus wel geboden.

Vormsnoei
Ook de liguster en de thuja worden nog weleens gebruikt voor vormsnoei.

Vormsnoei

Ook vormsnoei is een belangrijk aspect van de formele tuin. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar een in bolvorm, blokvorm of spiraalvorm gesnoeide heester valt ook al onder vormsnoei. U kunt natuurlijk ook voor de wat meer ingewikkelde vormen gaan: dat is helemaal aan u. Maar welke struiken zijn nu precies geschikt voor vormsnoei? Traditioneel werd de buxus hiervoor vaak gebruikt, maar sinds deze in ongenade is geraakt wordt meestal voor andere haagplanten gekozen. De Japanse hulst kan bijvoorbeeld uitstekend worden gebruikt voor vormsnoei. Hetzelfde geldt voor de taxus, die we hierboven al even aanhaalden.

Ook de liguster en de thuja worden nog weleens gebruikt voor vormsnoei. We raden echter aan om, zeker wanneer u met vormsnoei begint, te kiezen voor een haagplant als de Ilex crenata ‘Dark Green’. Wanneer u wat meer ervaring heeft opgedaan kunt u vormsnoei ook op andere struiken toepassen. De mooiste resultaten zijn echter te boeken met de Japanse hulst en de taxus. Die laatste behoudt zijn vorm door de trage groei ook nog ‘ns vrij lang.

Sierstruiken
Soms wordt er voor de haag nog een rij rhododendrons aangeplant: dit geeft een bijzonder mooi effect.

Sierstruiken

Ook sierstruiken zijn een onderdeel van de formele tuin. U kunt dan denken aan enkele solitair aangeplante laurierstruiken: het grote, glanzende blad van deze haagplant geeft uw tuin direct een luxueuze en mondaine uitstraling. Ook de rhododendron is een haagplant die we veelvuldig terugzien in de formele tuin. Soms wordt er voor de haag nog een rij rhododendrons aangeplant: dit geeft een bijzonder mooi effect. Rhododendrons zijn bloeiende struiken die daarnaast wintergroen zijn: een combinatie die we niet heel vaak terugzien. Juist deze combinatie maakt de rhododendron zo geschikt om wat kleur toe te voegen aan een statige tuin.

Zoals u ziet zijn er tal van haagplanten die u kunt gebruiken wanneer u een formeel tuinontwerp ambieert. Het goede nieuws is dat alle genoemde haagplanten in onze webwinkel verkrijgbaar zijn. Onze haagplanten zijn altijd goed vertakt en verkeren in uitstekende conditie. Wij leveren sterke haagplanten waarvan u nog zeer lange tijd met volle teugen kunt genieten!