Giftige haagplanten

2 januari 2019
Giftige haagplanten

Sommige haagplanten, waaronder een aantal van de meest populaire soorten, hebben giftige onderdelen. Dat hoeft geen probleem te zijn; u plant een haag immers om naar te kijken of om privacy te creëren in uw tuin. Met huisdieren en kleine kinderen in de buurt kan een haag met giftige stukken echter riskant zijn. Daarom vertellen we u over giftige haagplanten en welke delen van de plant nu precies giftig zijn. Daarnaast leggen we u een aantal bruikbare alternatieven voor. Zo kunt u een afgewogen keuze maken die niet alleen bij uw tuinwensen, maar ook bij uw thuissituatie past.

De taxus is bijna volledig giftig
Heeft u geen huisdieren, maar wel kinderen? Dan zou u misschien kunnen overwegen om alleen mannelijke exemplaren van de taxus aan te planten.

De taxus is bijna volledig giftig

De taxus mag dan wel een bijzonder populaire haagplant zijn, misschien zelfs de meest populaire van Europa, maar met kinderen en dieren in de buurt is voorzichtigheid geboden. Bijna alle delen van de taxus zijn namelijk zeer giftig. Het gif in de taxus is sterk genoeg om vee te doden, dus bij kleinere wezens is het eten van de taxus al helemaal levensgevaarlijk. De bessen die na de bloei aan vrouwelijke taxussen verschijnen zien er door hun opvallende rode kleur uitnodigend uit en hoewel het vruchtvlees zoet en eetbaar is, bevatten de pitten het giftige taxine. Alleen de magen van vogels laten het omhulsel van de pit intact, waardoor de taxine niet in hun systeem terecht komt. Mensen en andere dieren hebben dit voordeel helaas niet.

Mocht u toch een taxushaag in de tuin willen, dan betekent dit nog niet dat u uw wens op moet geven. Heeft u geen huisdieren, maar wel kinderen? Dan zou u misschien kunnen overwegen om alleen mannelijke exemplaren van de taxus aan te planten. Deze zullen geen bessen krijgen. De naalden en de stam van de taxushaag zijn dan alsnog giftig, maar kinderen zullen die minder snel in hun mond stoppen. Bovendien is een taxushaag zonder vruchten makkelijker strak en formeel te houden. Een andere soort coniferenhaag in de tuin planten is ook een goed alternatief. De levensboom, de Californische cipres en de leylandii zijn niet giftig. Houd er wel rekening mee dat deze coniferen, vooral de leylandii, aanzienlijk vaker gesnoeid moeten worden dan de taxus.

Laurierhagen zijn matig giftig
Een andere populaire wintergroene haagplant met giftige onderdelen is de laurierkers.

Laurierhagen zijn matig giftig

Een andere populaire wintergroene haagplant met giftige onderdelen is de laurierkers. Het risico is voor kinderen bij een laurierhaag echter aanzienlijk lager dan bij een taxushaag. Niet alleen zijn de bessen minder opvallend, ze zijn ook minder dodelijk dan die van de taxus. Eet uw kind minder dan vijf bessen, dan volstaat het vaak al om veel water te drinken en zo de werking van het blauwzuur in de bessen te neutraliseren. Als er meer vruchten gegeten zijn, dan is het raadzaam om contact met uw huisarts op te nemen. Voor dieren is het wat lastiger. Niet alleen omdat het lastiger is om daar instructies aan te geven, maar ook omdat de bladeren, de takken, de stam en de wortels meer gif bevatten dan de relatief kleine pitten in de bessen.

Ook de sterk op de laurierkers lijkende Japanse broodboom is enigszins giftig. De giftige bestanddelen zijn bij deze haagplant minder sterk dan in een laurierhaag, maar alsnog is het zaak om voorzichtig te zijn wanneer er dieren in de buurt van de haag lopen. Toch raden wij een laurierhaag of een haag van de Japanse broodboom niet bij voorbaat af als er kinderen of dieren bij in de buurt lopen. Goed opletten en bij inname direct actie ondernemen kan al veel problemen in de kiem smoren.

Andere giftige haagplanten
Ieder onderdeel van de buxus is bijvoorbeeld heel giftig. Voor een haag met een vergelijkbaar uiterlijk kunt u beter voor de Japanse hulst kiezen.

Andere giftige haagplanten

Tot nu toe zijn alle giftige haagplanten die we besproken hebben groenblijvende soorten. En helaas hebben we ze nog niet allemaal behandeld. Ieder onderdeel van de buxus is bijvoorbeeld heel giftig. Voor een haag met een vergelijkbaar uiterlijk kunt u beter voor de Japanse hulst kiezen. Deze meest gebruikte buxusvervanger heeft weliswaar licht giftige bessen, maar is minder riskant. Ook de semi-wintergroene liguster is giftig, net als de hulst, al zal het eten van hulstbessen bij kleine hoeveelheden niet dodelijk zijn. De vuurdoorn is een aardige wintergroene optie. De kleurige bessen van deze planten zijn enigszins giftig, maar door de vlijmscherpe doorns op de takken van de vuurdoorn zal er niet snel van gegeten worden. Gebeurt dat toch, dan kan dit leiden tot problemen met de spijsvertering.

Bij bladverliezende haagplanten heeft u iets meer keuze, al zijn de pitten in de bessen van de krentenboom zwak giftig. Toch zijn er genoeg bloeiende haagplanten waar zelfs eetbare vruchten aan verschijnen, zoals de rozenbottels van de hondsroos en de Japanse bottelroos. De beukenhaag en de daarop lijkende haagbeuk kunnen zonder problemen in een tuin geplant worden waar nieuwsgierige kinderen en dieren rondlopen. Beukenhagen doen het bovendien uitstekend als u op zoek bent naar een privacyhaag. Ook de veldesdoorn of Spaanse aak is een prachtige haagplant zonder giftige onderdelen. De meidoorn is ook een plant waar qua giftigheid weinig risico’s aan zitten. De doorns kunnen natuurlijk wel tot verwondingen leiden.

Aanvullend advies over giftige haagplanten?
Heeft u advies nodig over welke haagplanten u het beste in de tuin kunt zetten als u het risico op vergiftiging wilt vermijden?

Aanvullend advies over giftige haagplanten?

Heeft u advies nodig over welke haagplanten u het beste in de tuin kunt zetten als u het risico op vergiftiging wilt vermijden? Of twijfelt u over de planten die u al in de tuin heeft staan? Dan helpen onze haagplantenexperts u graag verder. Zoals gezegd: giftige haagplanten leiden niet per se tot gevaarlijke situaties in de tuin, maar met onze hulp weet u wat u te wachten staat en welke voorzorgsmaatregelen u eventueel moet treffen als u een mooie taxushaag, laurierhaag, buxushaag, ligusterhaag of andere haag met giftige onderdelen wilt planten.