Welke haagplanten leveren snel een dichte haag op

2 mei 2019
Welke haagplanten leveren snel een dichte haag op

Wanneer privacy, inbraakwering of beschutting de reden is waarom u een haag planten wilt, is het een goed idee om voor haagplanten te kiezen die snel de juiste hoogte en dichtheid bereiken. Omdat niet alle haagplanten hetzelfde groeigedrag hebben, zijn ook niet alle haagplanten even geschikt om snel een zichtdichte haag in de tuin te hebben. Zelfs bij de wintergroene haagplanten zien we soorten die een iets te trage groei of open structuur hebben voor een privacyhaag op korte termijn. Vandaar dat we graag antwoord geven op de vraag: welke haagplanten leveren snel een dichte haag op?

Leveren alle snelgroeiende haagplanten snel een dichte haag op?
Een taxushaag is van het begin af aan compact, omdat de takken en daarmee de naalden heel dicht op elkaar staan. Voordat een taxushaag 1,80 meter hoog is bent u echter al een jaar of vijftien verder.

Leveren alle snelgroeiende haagplanten snel een dichte haag op?

Het ligt voor de hand om te denken dat snelgroeiende haagplanten het snelst een hoge, zichtdichte haag opleveren. Toch is dat niet helemaal waar. De leylandii heeft bijvoorbeeld een uitzonderlijk hoge groeisnelheid, maar die heeft deze haagconifeer alleen in de hoogte. Dat betekent overigens niet dat de leylandii ongeschikt is als privacyhaag, er zit alleen wel een verschil tussen het moment dat hij de juiste hoogte bereikt en wanneer hij dicht genoeg is. Twee meter hoog is hij met twee à drie jaar, maar een leylandiihaag moet enkele jaren regelmatig gesnoeid worden voor hij tegen inkijk kan beschermen.

De taxus is het andere uiterste. Een taxushaag is van het begin af aan compact, omdat de takken en daarmee de naalden heel dicht op elkaar staan. Voordat een taxushaag 1,80 meter hoog is bent u echter al een jaar of vijftien verder. Dat is eventueel te ondervangen met een kant en klare taxushaag, maar kant en klaar hagen zijn vaak prijzig. Als u snel en voordelig een privacyhaag in de tuin wilt, is het dus zaak om niet alleen naar de groeisnelheid, maar ook naar de groeiwijze van een haagplant te kijken.

Haagplanten met een compacte vorm zullen normaal gesproken eerder een dichte haag opleveren dan haagplanten met een meer open groeiwijze. Regelmatig snoeien zorgt er meestal wel voor dat de haag wat dichter wordt, omdat het gros van de haagplanten vertakt waar ze gesnoeid worden. Dat is wel een voordeel van snelgroeiende haagplanten: die nodigen uit om vaak te snoeien.

Snel een dichte coniferenhaag: de Thuja
Wilt u snel de ideale combinatie van hoog en dicht hebben, dan raden we aan om voor de Thuja te kiezen.

Snel een dichte coniferenhaag: de Thuja

Coniferen zijn populaire haagplanten voor privacyhagen. Gelukkig groeien de meeste andere coniferensoorten een stuk sneller dan de taxus, maar dan nog zijn er grote verschillen in dichtheid. Wilt u snel de ideale combinatie van hoog en dicht hebben, dan raden we aan om voor de Thuja te kiezen, in het Nederlands ook wel bekend als de levensboom. Een thujahaag groeit met 30 centimeter per jaar redelijk snel en zal wanneer hij op de juiste hoogte is ook dicht genoeg zijn. Voor gezinnen met jonge kinderen is de Thuja bovendien ideaal, omdat deze conifeer zachte schubben heeft in plaats van scherpe naalden.

Gaat u een thujahaag planten? Houd dan wel het snoeien goed bij. Dit is niet alleen goed voor de dichtheid van uw haag; het is zelfs noodzakelijk om de planten gezond te houden. Net als de meeste andere coniferen verdraagt de Thuja namelijk geen snoei in het oude hout. Daar zal de Thuja minder snel last van ondervinden dan een leylandiihaag of de Californische cipres, maar let op dat u uw thujahaag niet verder terugsnoeit dan de takken groen zijn.

Snel een scherm met mooie bladeren: de klimop
Daarvoor moet u de planten wel over een raamwerk van hout of metaal leiden, maar als u dat lastig lijkt, kunt u bij ons ook een kant en klare klimophaag bestellen.

Snel een scherm met mooie bladeren: de klimop

Tot dusver hebben we het alleen over coniferen gehad. Logisch, omdat coniferen bij uitstek geschikt zijn voor een dichte, formele haag. Er zijn echter genoeg andere soorten die zich voor een dichte privacyhaag lenen. De klimop of Hedera bijvoorbeeld. Dat is bijna net zo’n enthousiaste groeier als de leylandii en zijn mooie, grote bladeren vormen snel een dicht scherm om uw tuin heen. Daarvoor moet u de planten wel over een raamwerk van hout of metaal leiden, maar als u dat lastig lijkt, kunt u bij ons ook een kant en klare klimophaag bestellen.

Zo’n raamwerk is overigens uiterst smal, ook als de planten eroverheen gegroeid zijn. Als u bijvoorbeeld een relatief kleine stadstuin heeft, kunt u dus ook een klimophaag planten. Die luxe heeft u bij vrijwel geen enkele andere haagplantensoort, omdat de meeste soorten die de hoogte in groeien ook in de breedte wat ruimte nodig hebben. Bovendien stelt de klimop nagenoeg geen eisen aan de grond waarin hij geplant wordt en de standplaats die hij krijgt. Het onderhoud van de klimop is daarnaast zeer eenvoudig, omdat hij het hele jaar te snoeien is. Dat is ook nodig om zijn groei in toom te houden.

Een dichte ligusterhaag of beukenhaag
De liguster is bijvoorbeeld niet wintergroen, maar zal in Nederland bijna iedere winter zijn bladeren vasthouden.

Een dichte ligusterhaag of beukenhaag

Voor uw privacy is het belangrijk dat er ieder seizoen bladeren aan uw haag zitten. De meeste soorten die zich voor een privacyhaag lenen zijn daarom ook wintergroene haagplanten. Toch is dat geen must. De liguster is bijvoorbeeld niet wintergroen, maar zal in Nederland bijna iedere winter zijn bladeren vasthouden. En dan blijven ze nog groen ook. Alleen als het extreem koud wordt, wil hij nog wel eens wat bladeren verliezen. Daarnaast groeien ligusterhagen snel en compact. Vooral de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) is heel compact, maar als u er zeker van wilt zijn dat de haag ook ’s winters groen is, is de wintergroene liguster 'Atrovirens' (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') een betere keuze.

Maakt het u niet zoveel uit welke kleur de bladeren zijn? Dan kunt u ook voor een beukenhaag kiezen. Zowel de groene beuk (Fagus sylvatica) als de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') groeit tussen de 30 en de 60 centimeter per jaar en vertakt behoorlijk dicht. In het najaar drogen de bladeren van deze haagplanten uit en worden ze bruin, maar als het niet te koud wordt, blijven ze gewoon aan de beukenhaag hangen totdat ze plaats moeten maken voor nieuwe bladeren. Let daarvoor wel op dat de standplaats van de beukenhaag niet te winderig is, want dan is de kans op bladverlies veel groter.

Een haag kopen die snel dicht is
Zowel de groene beuk (Fagus sylvatica) als de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') groeit tussen de 30 en de 60 centimeter per jaar en vertakt behoorlijk dicht.

Een haag kopen die snel dicht is

Heeft u tussen al deze haagplanten die snel dicht zijn de perfecte haag voor in uw tuin gevonden? Ga dan eens naar de webshop van Haagplanten.net en bekijk ons online assortiment. Wij hebben de mooiste wintergroene haagplanten en bloeiende haagplanten voor u in de aanbieding.