Kant en klare taxushaag

1 mei 2019
Kant en klare taxushaag

Een taxushaag heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Als tuiniers naar een nadeel gevraagd wordt, noemen ze toch nog vaak de langzame groei van de taxus op. Dat kunnen we niet ontkennen: als u wilt dat de taxushaag tot op ooghoogte groeit, kan dat een tijdje duren. Toch is zijn jaarlijkse groei van 15 tot 20 centimeter ideaal, omdat hij daardoor maar weinig onderhoud nodig heeft. Wanneer u op korte termijn een hoge, zichtdichte privacyhaag in de tuin wilt hebben, is de langzame groei echter een nadeel.

In tegenstelling tot andere langzaam groeiende haagplanten is de taxus echter wel in staat om daar hoog genoeg voor te worden. Bovendien is zijn vertakking dicht genoeg om voor wat extra privacy te zorgen. Als u een kant en klare taxushaag bij ons bestelt, gaat alles gelijk een stuk sneller.

Waarom een kant en klare taxushaag kopen?
Wanneer u niet zeker weet of u wel de tijd of de expertise heeft om uw taxushaag naar behoren te verzorgen, dan weet u bij een kant en klaar haag tenminste zeker dat dat al gebeurd is.

Waarom een kant en klare taxushaag kopen?

Een kant en klare taxushaag bespaart u zoals gezegd behoorlijk veel tijd. Is het belangrijk dat u direct veel privacy in de tuin heeft, maar vindt u een houten schutting of een stenen muur niet mooi? Dan is een kant en klare taxushaag een uitstekende oplossing. De takken en de naalden van de taxus groeien zo dicht op elkaar dat u gegarandeerd een dichte taxushaag in de tuin krijgt. Voor een tuin achter het huis is een hoge taxushaag dus een goede optie. En ook nog eens een optie voor het hele jaar, want taxussen zijn wintergroene haagplanten, net als bijna alle andere coniferen. U profiteert dus altijd van de sterk vertakte, wintergroene naalden van de taxus. Ook in de winter.

Bovendien heeft een kant en klare taxushaag het voordeel dat hij op de kwekerij al goed verzorgd is door vaklui. Een goede verzorging is namelijk vooral in de eerste jaren van gigantisch belang voor de ontwikkeling van een taxushaag. Wanneer u niet zeker weet of u wel de tijd of de expertise heeft om uw taxushaag naar behoren te verzorgen, dan weet u bij een kant en klaar haag tenminste zeker dat dat al gebeurd is. Dat mag u natuurlijk verwachten van alle formaten hagen die wij via onze webshop aanbieden. Mocht u voor uw voortuin een lagere kant en klare taxushaag willen hebben, dan heeft u hier dus net zozeer voordeel van.

Kant en klare taxushaag in de tuin planten
Gaat u uw kant en klaar haag planten, graaf dan eerst een plantgeul. Deze moet ongeveer 35 centimeter breed en diep zijn.

Kant en klare taxushaag in de tuin planten

Wanneer een kant en klaar haag van Haagplanten.net bij u aan de deur geleverd wordt, zitten de wortels met kluit en al in een kartonnen container. Dat maakt het transport eenvoudiger, maar hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden over het planten van de haagelementen. Het karton waar deze container van gemaakt is, is namelijk biologisch afbreekbaar. U hoeft deze dus niet eerst van de kluit af te halen voordat u de planten in de grond zet.

Gaat u uw kant en klaar haag planten, graaf dan eerst een plantgeul. Deze moet ongeveer 35 centimeter breed en diep zijn. Is de bovenste rand van het karton niet meer te zien als de planten in de geul staan? Dan is de diepte van de geul perfect. Voor de lengte houdt u natuurlijk gewoon de lengte van uw kant en klaar haag aan.

Voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van uw taxushaag moet u de grond op de bodem van de plantgeul nog even goed losmaken voordat de taxussen erin gaan. Eventueel kunt u de geul ook wat dieper graven en een deel van de aarde terug gooien totdat de geul weer 35 centimeter diep is. Dat heeft in feite hetzelfde effect: dat uw wortels makkelijker door de losse grond heen kunnen groeien.

Nadat u de planten in de plantgeul gezet heeft, dekt u het gat af met de rest van de aarde. Om de planten goed vast te zetten drukt u de planten met de voet nog even goed aan. Uw tuin wordt dan meteen opgesierd door een mooie, compacte taxushaag.

Heeft een kant en klare taxushaag ook nadelen?
Een punt dat als een nadeel gezien kan worden is dat kant en klare haagelementen vrij zwaar kunnen zijn.

Heeft een kant en klare taxushaag ook nadelen?

Het planten van een kant en klare taxushaag heeft veel voordelen. U ziet meteen het resultaat en omdat wij de planten streng controleren voor we ze naar u opsturen, kunt u ervan uitgaan dat u altijd uitsluitend sterke, gezonde taxuselementen in de tuin heeft. Alles wordt hierdoor een stuk makkelijker.

Voor deze voordelen betaalt u echter wel. Een kant en klaar haag kost op de kwekerij relatief veel tijd en moeite, waardoor zo’n haag duurder is dan een stel jonge haagplanten die in uw tuin verder moeten groeien. Bovendien wordt er op de kwekerij op gelet dat er niets met de kant en klaar haag gebeurt wat niet hoort. Dat doet de planten natuurlijk goed: kwalitatief gezien zijn ze allemaal uitstekend.

Een ander punt dat als een nadeel gezien kan worden is dat kant en klare haagelementen vrij zwaar kunnen zijn. Bij lage kant en klaar hagen zal dit meestal niet zo’n groot probleem zijn, maar het gewicht van een haagelement van twee meter hoog en een meter breed kan zo honderd kilo of meer zijn. Dat is wel iets om in het achterhoofd te houden als u een kant en klaar haag planten wilt. We raden u aan om dit niet alleen te doen. Vraag dus altijd om hulp wanneer u een kant en klare taxushaag gaat planten. Dit voorkomt blessures.

Kant en klare taxushaag kopen
Dan kunt u zo’n kant en klaar haag direct via de webshop van Haagplanten.net kopen.

Kant en klare taxushaag kopen

Hebben we u al kunnen overtuigen van de vele voordelen van een kant en klare taxushaag? Dan kunt u zo’n kant en klaar haag direct via de webshop van Haagplanten.net kopen. Wees er voor aankoop wel zeker dan dat de omstandigheden in uw tuin geschikt zijn voor een taxushaag. Dat houdt simpel gezegd in dat de bodem in uw tuin goed gedraineerd is. Zo zullen de wortels van uw taxushaag niet onder water komen te staan. De taxus kan er namelijk slecht tegen als zijn wortels nat worden. Daar staat wel tegenover dat de taxus heel makkelijk te onderhouden is.

Een kant en klare taxushaag heeft bij levering al een prachtige vorm. Wilt u dat uw haag deze vorm behoudt, dan moet u twee keer per jaar uw taxushaag snoeien. Een taxushaag zal er gelukkig niet zo snel onverzorgd uitzien, omdat de taxus zo langzaam groeit. Mocht het toch zover komen, dan kunt u de taxus zelfs tot in het oude hout terugsnoeien. Bij andere coniferen heeft u deze mogelijkheid niet. Taxussen lopen altijd weer uit. De leylandii en de Californische cipres groeien weliswaar sneller, maar de taxus is en blijft een bijzondere conifeer.