Thuja planten

Levensboom planten

Tussen het moment dat uw levensbomen geleverd zijn en het moment dat uw haag er staat en uw tuin omlijst, zit een belangrijk moment: het planten van uw haag. Zeker voor beginnende tuiniers kan een haag van thuja planten best een uitdaging zijn. Waar te beginnen? Wat moet er eerst gebeuren en wat als laatste? Om het planten zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben wij hier een aantal tips voor u.

Voordat de planten geleverd worden

Hoe plant ik een thujahaag?

Voor het planten van een thujahaag is het belangrijk om het weer in de gaten te houden. De levensboom (Thuja) kan het beste in de winter geplant worden, als de plant in rust is, maar mag niet bij vorst geplant worden. Als u de tuin goed voorbereidt voor de planten geleverd worden, kunt u direct beginnen met planten en is de kans dat de wortels beschadigen veel kleiner dan wanneer de planten moeten wachten.

  1. Eerst moet u bepalen waar u de haag wilt hebben. Om dit precies aan te geven, is het handig om aan de uiteinden van het oppervlak waar de haag komt te staan twee palen neer te zetten. Span tussen deze twee palen een draad om een rechte lijn te creëren.
  2. Maak de grond rond dit gebied onkruidvrij. Onkruid kan namelijk voedingsstoffen uit de grond halen die uw thujahaag nodig heeft om te groeien. Haal al het onkruid weg tot een centimeter of vijftig rond de haag. Blijf het onkruid weghalen tot de haag volgroeid is.
  3. Onder de gespannen lijn kunt u beginnen met het graven van een geul waar de haag in geplant moet worden. Deze geul moet goed diep zijn en zeker 10 tot 20 cm breder dan de kluiten die erin geplant te moeten worden.
  4. De planten moeten op losse grond staan, zodat de planten goed kunnen wortelen. Dit kunt u doen door de grond in de geul om te scheppen of een iets diepere geul te graven en een deel meteen terug te gooien. Dan kunt u ook alvast wat mest of wortelgroeimiddel toevoegen zodat de grond extra vruchtbaar is.
  5. Kijk naar de verpakking van de wortels. Bij een kluit met een juten netje of een kant-en-klaarhaag in een kartonnen doos hoeft u de verpakking niet te verwijderen. Dit moet wel als de wortels verpakt zijn in metaal of plastic.
  6. Zet nu de coniferen in de grond. Zorg ervoor dat ze goed rechtop staan en in het midden van de geul. Hier kan de gespannen lijn u eventueel mee helpen. Daarna kunt u de wortels goed afdekken met de rest van de aarde en dit aandrukken. Geef daarna meteen water.

Nadat de planten geleverd zijn

Waar moet ik rekening mee houden bij thuja planten?

Thuja's kunnen erg zwaar zijn, voornamelijk wanneer u de thuja's als kant-en-klaarhaag koopt. Houd daar rekening mee en nodig mensen uit om u te helpen met het planten van de haag. Dat is niet alleen beter voor de sfeer, maar zeker ook voor uw rug. Bovendien is het bij grotere planten makkelijker om de planten rechtop in de plantgeul te plaatsen als iemand kan helpen om de planten recht overeind te houden. Dit voorkomt dat uw haag van het begin af aan al scheef groeit.

Kant en klaar levensboom
Levensboom kluit
Levensboom in pot

 

Thuja in een pot

Het grootste verschil tussen haagplanten die in een kluit en met een pot geleverd worden is de haast waarmee de haag geplant moet worden. Potplanten kunnen, in tegenstelling tot planten met een kluit, makkelijk een paar weken wachten voordat ze geplant worden, zolang ze maar genoeg water krijgen. Dit is handig omdat het meer speling geeft bij onverwachte omstandigheden. Een thuja in een pot is wel duurder dan met een kluit, omdat deze op een andere, duurdere manier gekweekt wordt. Weet u genoeg over planten en wilt u meer informatie over thuja snoeien? Volg dan even de link en ontdek alles over snoeien.