Levensboom planten

Levensboom planten

Tussen het moment dat uw levensbomen geleverd zijn en het moment dat uw haag er staat en uw tuin omlijst, zit een belangrijk moment: het planten van uw haag. Zeker voor beginnende tuiniers kan levensboom planten best een uitdaging zijn. Waar te beginnen? Wat moet er eerst gebeuren en wat als laatste? Om het planten zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben wij hier een aantal tips voor u.

Voordat de planten geleverd worden

Voordat de planten geleverd worden

Het allereerste dat belangrijk is bij het planten van een haag, is het in de gaten houden van het weerbericht. De levensboom kan het beste in de winter geplant worden, als de plant in rust is, maar mag niet bij vorst geplant worden. Als u de thuja heeft bestelt met een kluit of als kant-en-klaar haag is het handig als u de tuin vast voorbereidt voordat deze geleverd worden. Zo kunt u direct beginnen met planten en is de kans dat de wortels beschadigen veel kleiner dan wanneer de planten moeten wachten.

Als eerste moet u bepalen waar u de haag wil hebben. Om dit precies aan te geven, is het handig om aan de uiteinden van het oppervlak waar de haag komt te staan twee palen neer te zetten. Span tussen deze twee palen een draad om een rechte lijn te creëren. Onder deze lijn kunt u beginnen met het graven van een geul waar de haag in geplant moet worden. Zorg ervoor dat deze geul goed diep is en zeker 10 tot 20 cm breder is dan de kluiten die erin geplant moeten worden. Om er zeker van te zijn dat de haag zo goed mogelijk groeit, kunt u ook alvast wat mest of wortelgroeimiddel toevoegen zodat de grond extra vruchtbaar is.

Nadat de planten geleverd zijn

Nadat de planten geleverd zijn

Als u deze geul al klaar heeft, kunt u direct aan de slag zodra de planten geleverd worden. Kijk allereerst naar de manier waarop de wortels verpakt zitten. Bij een kluit met een juten netje, of een kant-en-klaar haag in een kartonnen doos hoeft u de verpakking niet te verwijderen. Als de wortels verpakt zitten in metaal of plastic is het wel belangrijk deze van tevoren eraf te halen. Breng de coniferen naar de plaats waar ze geplant moeten worden en laat de geul vol water lopen. Nadat u de thuja in de grond heeft gezet, voegt u nog meer water toe. Levensboom kan veel beter tegen vochtige omstandigheden dan droge, dus wees niet bang dat hij verdrinkt.

Levensbomen, voornamelijk als kant-en-klaarhaag, zijn erg zwaar. Houd daar rekening mee en nodig mensen uit om u te helpen met het planten van de haag. Dit is niet alleen beter voor de sfeer, maar zeker ook voor uw rug.

Kant en klaar levensboom
Levensboom kluit
Levensboom in pot

 

Levensboom in een pot

Het grootste verschil tussen planten die in een kluit en met een pot geleverd worden is de haast waarmee de haag geplant moet worden. Potplanten kunnen, in tegenstelling tot planten met een kluit, makkelijk een paar weken wachten voordat ze geplant worden, zolang ze maar genoeg water krijgen. Dit is handig omdat het meer speling geeft bij onverwachte omstandigheden. Levensboom in een pot is wel duurder dan met een kluit, omdat deze op een andere, duurdere manier gekweekt wordt. Weet u genoeg over planten en wilt u meer informatie over levensboom snoeien? Volg dan even de link en ontdek alles over snoeien.