Giftige tuinplanten: thuja

De thuja heeft verschillende giftige onderdelen. Met de juiste voorbereidingen verkleint u de kans op vergiftiging.
Thuja kopen
Giftige tuinplanten: thuja

Met een Nederlandse naam als levensboom en een historie als geneeskrachtige plant is het misschien moeilijk voor te stellen, maar net als veel andere coniferen is de thuja een giftige tuinplant. De plant werd voor het eerst naar Europa gebracht als geneesmiddel tegen scheurbuik, want het gebladerte van de westerse levensboom (Thuja occidentalis) zit vol vitamine C. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij vee is overleden na het eten van het gebladerte van de planten. Het feit dat de thuja giftige stoffen bevat is daarom ook zeker iets om in de overweging mee te nemen als er dieren in de buurt van uw haag komen.

Thuja 'Smaragd'
Populair
Thuja 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Vanaf
2,22
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,06
arrow-right
Thuja 'Atrovirens'
Thuja plicata 'Atrovirens'
Vanaf
2,70
arrow-right
Thuja 'Excelsa'
Thuja plicata 'Excelsa'
Vanaf
2,70
arrow-right

Is de thuja gevaarlijk voor mensen?

Normaal gesproken is het gif in de thuja niet gevaarlijk voor mensen. Iemand moet bewust een flinke hap van het gebladerte nemen om zoveel gif in zijn systeem te krijgen om er erg ziek van te worden of eraan te overlijden. Een thujahaag planten in een tuin waar regelmatig kinderen spelen is dus redelijk vrij van risico’s. De vruchten van thuja’s zijn droge kegels en geen smakelijk uitziende vruchten, zoals de bessen aan vrouwelijke taxussen. De kans dat een kind giftige onderdelen van de thuja in zijn of haar mond stopt is dus vrij klein. Voor een kindvriendelijke tuin is de thuja een veilige keuze.

Wel is het zo dat mensen wat kunnen merken van de giftigheid van de thuja. Vooral als onze huid in aanraking komt met de thuja zijn de giftige effecten van de bestanddelen van de thuja te merken. Het gaat dan om de stof thujon, een etherische olie die vooral in het gebladerte van de thuja voorkomt. In zijn pure vorm is deze stof giftig, maar thujon wordt in bewerkte vorm in alcoholische dranken verwerkt, zoals absint en vermout. Bij aanraking kan deze stof tot jeuk, huidirritaties en andere allergische reacties leiden. Hoewel dit meestal vanzelf weer over gaat, raden we toch aan om bij het snoeien handschoenen en eventueel andere beschermende kleding te dragen.

Thujon komt in alle onderdelen van de thuja voor, maar het gebladerte bevat het meeste hiervan. Verder hebben ook het hout, de kegelvormige vruchten en de uiteinden van de takken relatief veel giftige stoffen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Is de thuja gevaarlijk voor mensen?

Thujavergiftiging bij dieren

Voor dieren is de thuja wel gevaarlijk. En de westerse levensboom of Thuja occidentalis in het bijzonder. Omdat thuja’s wintergroene haagplanten zijn, zien deze haagconiferen er het hele jaar smakelijk uit voor dieren. En dat is vooral in haagvorm het geval. Als een thuja in zijn natuurlijke boomvorm groeit, zit het gebladerte na enkele jaren voor veel dieren al te hoog om ervan te eten, maar dat wordt een stuk makkelijker in een haag van een à twee meter hoog. Als uw huisdieren regelmatig in de tuin rondlopen is de giftigheid van de thuja zeker iets om rekening mee te houden.

Door de jaren heen zijn vooral paarden overleden aan het eten van thuja’s. Bij contact met de giftige onderdelen van de thuja krijgen ook paarden last van huidirritaties, maar het probleem wordt nog groter als ze daadwerkelijk van de planten gaan eten. Het kauwen op de takken geeft de gifstoffen de mogelijkheid om het systeem van de paarden binnen te dringen, waarna ze de lever en de nieren van de dieren aanvallen. Symptomen van een thujavergiftiging bij een paard zijn spasmen, diarree en het verlies van het bewustzijn. Eten ze 500 gram of meer van de planten, dan kan dit dodelijk aflopen.

Dat dit vooral bij paarden gebeurt, betekent nog niet dat het alleen paarden treft. Grazende koeien willen ook nog wel eens van de thuja eten, net als geiten, katten, honden en zelfs knaagdieren. Het is dus voor hun gezondheid, maar zeker ook voor het uiterlijk van uw coniferenhaag zaak om deze dieren bij uw haag vandaan te houden.

 

  1.  
Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Thujavergiftiging bij dieren

Thujavergiftiging voorkomen

Of u preventieve maatregelen moet nemen voor u uw thuja planten gaat is afhankelijk van hoe dicht dieren bij uw haag gaan komen. Komen er wel eens dieren in de buurt van uw thujahaag? Dan kunt u uit voorzorg kiezen voor de reuzenlevensboom (Thuja plicata). De thuja 'Excelsa', de thuja 'Atrovirens' en de thuja 'Martin' zijn reuzenlevensbomen. En hoewel die ook giftige stoffen bevatten, lijkt het erop dat deze een stuk minder giftig zijn dan de westerse levensboom, waar de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' toe behoren.

Een andere voorzorgsmaatregel die u kunt treffen is om het lastiger te maken voor grazend vee om uw thujahaag te bereiken. Graaf bijvoorbeeld een diepe geul aan de zijde van de haag waar de dieren kunnen komen of plaats wat minder hoge haagplanten met doorns aan die kant van de thujahaag. Het wordt dan minder aantrekkelijk voor dieren om zo dicht bij uw haag te komen dat ze van het gebladerte kunnen gaan eten. Als u verschillende plekken heeft waar de haag kan komen te staan, kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om uw haag te planten op de plek waar de dieren het moeilijkst bij kunnen komen.

Verder is het belangrijk om losse onderdelen van de planten bij dieren vandaan te houden. Gaat u uw thuja snoeien? Gooi uw snoeiafval dan niet weg op weilanden of andere plekken waar dieren grazen. U kunt de afgesnoeide takken bijvoorbeeld kwijt in uw groenbak. Als dit niet past, kunt u uw snoeiafval vaak door de gemeente op laten halen. Zo kunt u een bijdrage leveren om thujavergiftiging te voorkomen.

loader
Laden...