Thuja snoeien

Met de juiste kennis en goed snoeigereedschap is een thuja snoeien eenvoudig. We laten u daarom graag zien hoe u te werk gaat als u uw thujahaag wilt snoeien.
Thuja kopen
Thuja snoeien

Coniferen worden het meest gebruikt voor formele hagen. Met zijn aantrekkelijke frisgroen geschubde gebladerte is de thuja daar een uitstekende optie voor. Een formele haag vraagt om wat snoeibeurten, maar gelukkig is een thuja snoeien niet al te lastig. De groeisnelheid van de thuja is voor een coniferensoort redelijk bescheiden en daarom bent u met één à twee keer snoeien per jaar wel klaar. Dan is het echter wel belangrijk dat u goed te werk gaat. We laten u daarom graag zien hoe u uw thuja snoeien moet.
Uw thuja’s snoeien is een onmisbaar onderdeel van het onderhoud aan uw thujahaag. Als echte schubconiferen lopen ze niet meer uit vanuit hun oude hout. Door regelmatig te snoeien voorkomt u dat u de planten te ver in moet snoeien. Bovendien houdt u uw thujahaag compact, zichtdicht en mooi als u de planten enkele keren per jaar snoeit.
Zowel de Thuja occidentalis (westerse levensboom) als de Thuja plicata (reuzenlevensboom) reageert goed op snoei. En omdat hun gebladerte niet uit grote bladeren, maar uit kleine schubben bestaat, zijn deze coniferen uitstekend in een mooie, rechte vorm te snoeien. Dit heeft de thuja populair gemaakt voor privacyhagen. Zeker als u een wat sneller groeiende soort thuja in de tuin heeft staan, zoals de thuja 'Brabant', de thuja 'Excelsa' of de thuja 'Martin', hoeft u niet lang te wachten voor u een hoge thujahaag heeft die tegen inkijk beschermt. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat uw thuja’s dichter vertakken en dus beter zichtdicht worden.

Thuja 'Smaragd'
Populair
Thuja 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Vanaf
2,22
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,16
arrow-right
Thuja 'Atrovirens'
Thuja plicata 'Atrovirens'
Vanaf
2,70
arrow-right
Thuja 'Excelsa'
Thuja plicata 'Excelsa'
Vanaf
2,70
arrow-right

Wanneer moet ik mijn thuja snoeien?

De periode waarin u uw thuja snoeit verschilt niet veel met andere haagplanten. De ideale periode om te snoeien is tussen mei en september. Na een snoeibeurt moeten haagplanten namelijk altijd even herstellen en in die maanden is er genoeg zonlicht om ze te ondersteunen bij dit herstel. Bovendien is vorst zeer zeldzaam in die periode van het jaar. Haagplanten hebben veel energie nodig om zich tegen vorst te wapenen, dus het is belangrijk om ze te laten herstellen voor de temperaturen onder nul zakken. Snoeit u in die periode meer dan een keer voor een extra formeel resultaat? Plan de eerste van de snoeibeurten dan vóór 21 juni.

Snoeit u uw thujahaag twee keer per jaar, dan raden we aan om het onderhoud rond de groeispurten van de planten in te plannen. In de loop van het voorjaar heeft de thuja zijn eerste periode van sterke groei. Als u de planten vlak daarvoor snoeit, zullen ze binnen de kortste keren weer gaan uitlopen met nieuw gebladerte. Zolang u niet voorbij het groene gedeelte snoeit, kunt u de planten dan best ver terugsnoeien. Er mag na de eerste snoeibeurt geen vorst meer verwacht worden, omdat thuja’s met snoeiwonden die nog niet hersteld zijn relatief snel last van vorstschade krijgen.

De tweede snoeibeurt vindt juist na de tweede groeispurt plaats. Halverwege de zomer groeit de thuja nogmaals wat harder. Als dit eind augustus of begin september voorbij is, kunt u uw thujahaag in een mooie rechte vorm snoeien. Niet al te lang daarna gaan de planten namelijk in winterrust. Dat houdt in dat de stofwisseling en daarmee de groei van de planten bijna of zelfs volledig stil komt te staan. Omdat thuja’s groenblijvende haagplanten zijn, zien ze er daardoor de hele winter lang mooi uit. Ze behouden hun vorm en zullen ook in de koudste maanden voor het jaar voor meer privacy rondom uw huis zorgen.

Zijn er door de omstandigheden in uw tuin meer snoeibeurten in een jaar nodig? Dan raden we aan om de pauzes tussen de snoeibeurten ongeveer even lang te laten zijn. Snoei bijvoorbeeld elke zes tot acht weken om te voorkomen dat u de ene keer veel meer van de takken af moet knippen dan de andere.

Houd er verder rekening mee dat u bij de thuja nooit een jaar snoeien moet overslaan. In tegenstelling tot sommige naaldconiferen, zoals de taxus, lopen thuja’s namelijk niet meer uit op oud hout. Er moet dus altijd een stukje groen overblijven op de takken, anders krijgt u op den duur uitgedroogde of zelfs kale plekken in uw thujahaag. Deze plekken zijn niet meer te herstellen en daarom is het zo belangrijk om het snoeien goed bij te houden. Als u uw thujahaag te laag vindt, kunt u er eventueel wel voor kiezen om uw thujahaag alleen in de breedte te snoeien. In de hoogte zal hij dan nog wel door blijven groeien.

Het ideale moment om uw thujahaag te snoeien is een bewolkte dag nadat het geregend heeft. Natte takken zijn namelijk eenvoudiger door te knippen dan droge en bij fel zonlicht bestaat het risico dat de bladeren van uw thuja verbranden.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer moet ik mijn thuja snoeien?

Hoe snoei ik mijn thuja?

Zoals gezegd snoeit u uw thujahaag nooit verder dan de takken groen zijn. Zolang er bladeren aan de takken zitten, kan de thuja daar weer opnieuw op uitlopen. Op die manier profiteert u optimaal van deze wintergroene haagplanten. Verder is het belangrijk dat u goed snoeigereedschap gebruikt als u uw thuja gaat snoeien. Sowieso is dit voor u zelf prettiger, omdat u dan gemakkelijker door de takken van uw thuja heen komt. Maar ook uw thuja’s hebben er baat bij. Als u een scherpe heggenschaar gebruikt, levert dat nettere snoeiwonden op. Deze groeien sneller dicht dan de grotere, rafelige snoeiwonden die door bot gereedschap ontstaan.

Snoei uw thujahaag aan de onderkant breder dan aan de bovenzijde. Het lijkt misschien of uw haag daar een minder strakke vorm van krijgt, maar hij groeit op deze manier vanzelf weer recht. Een thujahaag die in zo’n vorm gesnoeid is vangt namelijk overal evenveel zonlicht. Er zijn zo geen overhangende takken die een schaduw over de onderste rij takken werpen. Nu kan de thuja goed tegen schaduw – u kunt zelfs in de schaduw uw thuja planten – maar voor het mooiste, meest rechte resultaat snoeit u uw thujahaag in zo’n ietwat trapezium-achtige vorm.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe snoei ik mijn thuja?

Snoeigereedschap en snoeiwijze thuja

Een thujahaag zal bijna altijd in een rechte blokvorm gesnoeid worden. In tegenstelling tot haagplanten met groter loof, zoals de laurierhaag of de beukenhaag, kunt u dus gewoon een grote heggenschaar gebruiken om uw thujahaag te snoeien. Een elektrische heggenschaar behoort ook tot de mogelijkheden. Zeker bij een grotere thujahaag bespaart de elektrische variant u flink wat tijd. Dit biedt u de mogelijkheid om een groot oppervlak te snoeien. Let ook in dit geval op dat u de haag niet verder snoeit dan hij groen is.

 

Snoei eerst de zijkanten van uw thujahaag. Hierbij snoeit u uw thujahaag ieder jaar ongeveer even ver terug om te garanderen dat hij zijn breedte behoudt. Omdat praktisch alle haagplanten nieuwe scheuten aanmaken op de plek waar u ze snoeit, zal uw haag er ieder jaar even dicht uitzien, soms zelfs dichter dan het jaar ervoor. Bent u klaar met de zijkanten? Dan kunt u de bovenkant van de thuja snoeien. Sommige tuiniers laten de bovenkant van de thuja intact, omdat ze de kegelachtige groeivorm van de thuja zo sierlijk vinden. Uw haag heeft dan niet de typerende rechte bovenkant die mensen zich bij een haag voorstellen, maar sierwaarde heeft zo’n thujahaag zeker.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Snoeigereedschap en snoeiwijze thuja

Is de thuja geschikt voor vormsnoei?

In principe is het zeker mogelijk om de levensboom in mooie figuren te knippen. Houd er wel rekening mee dat hele bijzondere vormen zoals we die soms bij de buxus zien wat lastiger te bereiken zijn met de thuja. De thuja groeit immers sneller dan de buxus en heeft natuurlijk ook een heel andere structuur. Toch wordt de thuja regelmatig gebruikt voor vormsnoei. Denk maar eens aan die mooie, in spiraalvorm gesnoeide coniferen die van menig tuin een waar kunstwerk maken. Maar ook andere vormen liggen met de thuja binnen handbereik: van bollen tot kubussen en van kegels tot eenvoudige dierenfiguren.

Is de thuja geschikt voor vormsnoei?

Online een thujahaag kopen

Met de juiste kennis en goed snoeigereedschap kan bijna iedereen een thujahaag snoeien. Het relatief eenvoudige onderhoud van deze prachtige coniferen is dan ook een van de belangrijkste redenen dat veel mensen een taxushaag of een thujahaag planten als ze op zoek zijn naar een mooie coniferenhaag. Bij Haagplanten.net werken we alleen met de beste thuja kwekers in ons deel van de wereld. De thuja’s die we bij u thuis bezorgen zijn hierdoor altijd van topkwaliteit.

Bekijk daarom ons aanbod aan thuja’s eens. U kunt kiezen voor de populaire thuja 'Brabant' en thuja 'Smaragd', maar reuzenlevensbomen als de thuja 'Martin', de thuja 'Atrovirens' en de thuja 'Excelsa' zijn eveneens bij ons te koop. Verder hebben we een breed aanbod aan andere wintergroene en bloeiende haagplanten. Er is dus voor iedere tuin wel iets te vinden in ons assortiment.

loader
Laden...