Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Thuja planten

Wie een snelgroeiende coniferenhaag wil die toch eenvoudig in onderhoud is kan het beste de thuja planten. De thuja, in het Nederlands ook wel levensboom genoemd, groeit met 20 tot 40 centimeter per jaar aanzienlijk sneller dan de taxus, maar tegelijkertijd vergt de thuja minder onderhoud dan bijvoorbeeld de leylandii. Dit maakt een thujahaag tot een van de beste onderhoudsarme privacyhagen. Bovendien kunt u de kleinere thujasoorten, zoals de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd', vrij smal houden en dus ook in een kleine tuin gebruiken.

Hoe plant ik een thujahaag?

Zolang u de juiste voorbereidingen treft, is een thujahaag planten heel eenvoudig. We leggen het u graag stapsgewijs uit, zodat uw thuja’s ook in uw tuin tot een mooie, stijlvolle coniferenhaag uit kunnen groeien.

  1. Zoek de juiste plek in de tuin uit. Dat is bij de thuja gelukkig niet heel moeilijk. Een zonnige standplaats vindt hij even prettig als een schaduwrijke plek en zolang de bodem waarop hij staat niet te nat of te droog is, is de kans groot dat hij in uw tuin gedijt.
  2. Maak de grond onkruidvrij. Dit doet u om te voorkomen dat het water dat u aan de planten geeft opgenomen wordt door onkruid voordat de wortels van uw thujahaag de kans krijgen om het op te nemen. Aan alle kanten van de haag houdt u een strook van ongeveer 50 centimeter aan. Haal het onkruid met wortel en al uit de grond, anders is het binnen de kortste keren weer terug.
  3. Span een touw of een vislijn tussen twee paaltjes. Dit kunt u bij het graven als referentie aanhouden, zodat u zeker weet dat uw thujahaag netjes recht wordt. Als de haag scheef geplant wordt, kunt u dat met snoeien nauwelijks herstellen.
  4. Graaf een geul of een aantal plantgaten. Doe dit op de dag dat wij de haagplanten leveren, want dan is het risico dat de geul vol met water loopt het kleinst. Het is belangrijk dat de kluit of de blote wortels van uw thuja’s er geheel in passen. Bij onze thuja’s gaat dat meestal om een diepte van zo’n 50 centimeter en een breedte van ongeveer 35 centimeter.
  5. Zorg voor losse aarde op de bodem. De wortels van uw thujahaag ondervinden dan minder weerstand als ze zich in uw tuingrond ontwikkelen. Er zijn twee manieren om dit te doen. U kunt de aarde onder in de plantgeul omscheppen of de geul iets dieper graven en het extra deel van de uitgegraven aarde direct terugwerpen.
  6. Prik gaten onder in de plantgeul of plantgaten. Dit is bij coniferen als de thuja extra belangrijk, omdat ze zeer vatbaar zijn voor wortelrot als de wortels te lang onder water staan. Met een goede afwatering verkleint u de kans op schade aan uw thujahaag.
  7. Plant de thuja’s in uw tuin. Zet de planten rechtop en op gelijke afstand van elkaar in de geul of plantgaten. Vervolgens kunt u de wortels bedekken met de rest van de uitgegraven aarde. Druk dit zachtjes aan met uw voet om de thuja’s goed vast te zetten.

Thuja planten: waar moet ik rekening mee houden

Thuja planten: waar moet ik rekening mee houden?

Op deze algemene plantinstructies na is het belangrijk dat u rekening houdt met hoe we de planten bij u aanleveren. Leveren we uw thuja met kluit? Bekijk dan goed hoe de wortels verpakt zijn. We verpakken de kluiten in een netje van jute of metaal om ze intact te houden tijdens het vervoer. Jute is biologisch afbreekbaar en kan dus mee de grond in, maar u kunt het ook doorknippen. Een metalen netje breekt niet af en moet dus zelfs doorgeknipt worden. Bij een thuja met blote wortels spuit u de wortels vochtig met een plantenspuit voor u de thuja’s in de grond zet.

Een kant en klare thujahaag wordt geleverd met een kartonnen container om de kluiten. Deze containers hoeft u er niet af te halen. Die kunnen gewoon mee de grond in, waarna ze biologisch af zullen breken. U kunt de container van een kant en klare haag meteen gebruiken om te kijken of de geul diep genoeg is. De bovenkant van het karton moet net onder het grondoppervlak vallen. Leveren we uw thuja’s in pot? Dan moet de pot van de kluit af voor u uw thujahaag plant. Maar u kunt uw thuja’s ook in hun pot laten staan tot de omstandigheden in uw tuin beter zijn om uw thujahaag te planten. Dat maakt haagplanten in pot uniek.

Thuja verzorgen na het planten

Thuja verzorgen na het planten

Staat uw thujahaag? Dan moet u de planten in de eerste weken veel water geven. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, omdat coniferen slecht tegen natte voeten kunnen, maar jonge haagplanten hebben veel water nodig om tot een hoge, gezonde haag uit te groeien. Per week hebben de meeste haagplanten twee keer ongeveer 15 liter water nodig. Dat betekent niet dat u al die liters water met een gieter over de wortels moet gooien. Uw thuja’s kunnen hun voeding namelijk ook uit regenwater halen. Houd de grond rondom uw thujahaag vooral goed in de gaten. Is de bovenste laag aarde bijna droog? Dan wordt het tijd voor nieuw water.

Omdat thuja’s schubconiferen zijn is het ook belangrijk om regelmatig te snoeien. Anders dan de taxus lopen ze namelijk niet meer uit op oud hout. Gelukkig groeit de thuja niet zo snel als de leylandii en daarom is een à twee keer per jaar snoeien voldoende. Dit doet u het beste tussen mei en september, zodat uw thujahaag helemaal hersteld is van het snoeien voor het gaat vriezen. Snoei nooit verder terug dan de takken groen zijn, dan zal hij mooi uit blijven lopen. Lees hier meer over hoe u uw thuja snoeien moet.