Thuja planten

Thuja kopen
Thuja planten

Wie een snelgroeiende coniferenhaag wil die toch eenvoudig in onderhoud is kan het beste de thuja planten. De thuja, in het Nederlands ook wel levensboom genoemd, groeit met 20 tot 40 centimeter per jaar aanzienlijk sneller dan de taxus, maar tegelijkertijd vergt de thuja minder onderhoud dan bijvoorbeeld de leylandii. Dit maakt een thujahaag tot een van de beste onderhoudsarme privacyhagen. Bovendien kunt u de kleinere thujasoorten, zoals de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd', vrij smal houden en dus ook in een kleine tuin gebruiken.
De levensboom is een conifeer met een betoverend verhaal dat ver terug de geschiedenis in gaat. Er hangt een vleugje mysterie rond deze conifeer vanwege zijn bijzondere verhaal: de Indianen gebruikten delen van deze boom bij de genezing van scheurbuik en andere kwalen. De levensboom, ook wel thuja genoemd, zou een helende werking hebben. Wellicht dankt de ijzersterke boom daar ook zijn naam aan. De levensboom kan oeroud worden en is bijna onverwoestbaar. Dat maakt dat hij tegenwoordig zo geliefd is als haagplant in onze tuinen.

Thuja 'Smaragd'
Populair
Thuja 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Vanaf
2,22
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,16
arrow-right
Thuja 'Atrovirens'
Thuja plicata 'Atrovirens'
Vanaf
2,70
arrow-right
Thuja 'Excelsa'
Thuja plicata 'Excelsa'
Vanaf
2,70
arrow-right

Hoe plant ik een thujahaag?

Zolang u de juiste voorbereidingen treft, is een thujahaag planten heel eenvoudig. We leggen het u graag stapsgewijs uit, zodat uw thuja’s ook in uw tuin tot een mooie, stijlvolle coniferenhaag uit kunnen groeien.

  1. Zoek de juiste plek in de tuin uit. Dat is bij de thuja gelukkig niet heel moeilijk. Een zonnige standplaats vindt hij even prettig als een schaduwrijke plek en zolang de bodem waarop hij staat niet te nat of te droog is, is de kans groot dat hij in uw tuin gedijt.
  2. Maak de grond onkruidvrij. Dit doet u om te voorkomen dat het water dat u aan de planten geeft opgenomen wordt door onkruid voordat de wortels van uw thujahaag de kans krijgen om het op te nemen. Aan alle kanten van de haag houdt u een strook van ongeveer 50 centimeter aan. Haal het onkruid met wortel en al uit de grond, anders is het binnen de kortste keren weer terug.
  3. Span een touw of een vislijn tussen twee paaltjes. Dit kunt u bij het graven als referentie aanhouden, zodat u zeker weet dat uw thujahaag netjes recht wordt. Als de haag scheef geplant wordt, kunt u dat met snoeien nauwelijks herstellen.
  4. Graaf een geul of een aantal plantgaten. Doe dit op de dag dat wij de haagplanten leveren, want dan is het risico dat de geul vol met water loopt het kleinst. Het is belangrijk dat de kluit of de blote wortels van uw thuja’s er geheel in passen. Bij onze thuja’s gaat dat meestal om een diepte van zo’n 50 centimeter en een breedte van ongeveer 35 centimeter.
  5. Zorg voor losse aarde op de bodem. De wortels van uw thujahaag ondervinden dan minder weerstand als ze zich in uw tuingrond ontwikkelen. Er zijn twee manieren om dit te doen. U kunt de aarde onder in de plantgeul omscheppen of de geul iets dieper graven en het extra deel van de uitgegraven aarde direct terugwerpen.
  6. Prik gaten onder in de plantgeul of plantgaten. Dit is bij coniferen als de thuja extra belangrijk, omdat ze zeer vatbaar zijn voor wortelrot als de wortels te lang onder water staan. Met een goede afwatering verkleint u de kans op schade aan uw thujahaag.
  7. Plant de thuja’s in uw tuin. Zet de planten rechtop en op gelijke afstand van elkaar in de geul of plantgaten. Vervolgens kunt u de wortels bedekken met de rest van de uitgegraven aarde. Druk dit zachtjes aan met uw voet om de thuja’s goed vast te zetten.

    Plaats de haagplanten niet te dicht bij elkaar. Ze moeten wel de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Bij de productomschrijvingen van de verschillende soorten levensboom staat aangegeven hoeveel haagplanten u per strekkende meter nodig heeft. 
Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe plant ik een thujahaag?

Thuja planten: waar moet ik rekening mee houden?

Op deze algemene plantinstructies na is het belangrijk dat u rekening houdt met hoe we de planten bij u aanleveren. Leveren we uw thuja met kluit? Bekijk dan goed hoe de wortels verpakt zijn. Om de kluiten wordt jute of een metalen netje gebonden, zodat de kluiten tijdens het transport intact blijven. Tijdens het planten kunt u de jute laten zitten (jute vergaat vanzelf op een natuurlijke manier). Wanneer er gebruik is gemaakt van een metalen netje dient u dit voor het planten te verwijderen. Bij een thuja met blote wortels spuit u de wortels vochtig met een plantenspuit voor u de thuja’s in de grond zet.

Een kant en klare thujahaag wordt geleverd met een kartonnen container om de kluiten. Deze containers hoeft u er niet af te halen. Die kunnen gewoon mee de grond in, waarna ze biologisch af zullen breken. U kunt de container van een kant en klare haag meteen gebruiken om te kijken of de geul diep genoeg is. De bovenkant van het karton moet net onder het grondoppervlak vallen. Leveren we uw thuja’s in pot? Dan moet de pot van de kluit af voor u uw thujahaag plant. Maar u kunt uw thuja’s ook in hun pot laten staan tot de omstandigheden in uw tuin beter zijn om uw thujahaag te planten. Dat maakt haagplanten in pot uniek.
De levensboom heeft een goed aanpassingsvermogen en is zeer winterhard. Zowel in stedelijke als landelijke gebieden blijft de levensboom mooi en zal hij goed groeien. Ook voor kustgebied met veel wind is de levensboom uiterst geschikt.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Thuja planten: waar moet ik rekening mee houden?

De ideale bodem voor thuja’s

Net zoals bijna alle andere coniferen kan de thuja niet tegen natte voeten. Als de wortels van deze planten langere tijd in stilstaand water blijven staan, treedt er al snel wortelrot op en zullen de planten afsterven. Een goede drainage is de beste oplossing om te voorkomen dat uw thujahaag last krijgt van wortelrot. Bij de meeste grondsoorten is dit vrij eenvoudig. Voor u uw thujahaag gaat planten, graaft u een plantgeul of enkele plantgaten om de losse haagplanten in te plaatsen. Prik voordat u de thuja’s in de grond zet enkele gaten in de bodem, zodat overtollig water daardoor weg kan lopen. In de meeste gevallen zal dit voldoende zijn om uw haagplanten tegen beschadigde wortels te beschermen.

Als u kleigrond in de tuin hebt, vooral zware klei, is het lastig om de grond voldoende te draineren voor een coniferenhaag. Een alternatief voor de thuja vinden is in zo’n geval lastig, omdat de meeste haagconiferen slecht met dat soort grond kunnen omgaan. De watercipres groeit van nature wel in vrij natte grond, maar deze verliest zijn naalden in het najaar.

Misschien lijkt het logisch om een thujahaag dan maar op droge grond te planten, maar ook dat is niet ideaal. Net als alle andere haagplanten heeft de thuja water nodig om te overleven. Op droge zandgrond kan het bijvoorbeeld al vrij snel voorkomen dat de wortels van de planten onvoldoende water krijgen, zeker als ze op een zonnige plek staan waar het water snel verdampt. Het gevolg is dat het gebladerte van uw thujahaag eerst zijn mooie groene kleur verliest en bruin wordt. Grijpt u niet op tijd in, dan zullen de planten volledig afsterven.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Geef op drogere grond simpelweg wat meer water. Als stelregel kunt u aanhouden dat de toplaag van de grond rondom de haag enigszins vochtig moet blijven. In een tuin met uitzonderlijk droge grond kan uw thujahaag bemesten ook helpen om de planten gezond te houden. Er is speciale coniferenmest op de markt die zeer geschikt is voor de thuja. Dit is een organische mest, wat inhoudt dat hij langzaam werkt. Een keer per jaar aanbrengen is daarom voldoende, bij voorkeur bij het planten en vlak voor het snoeien van uw thujahaag.

Als de grond in uw tuin wat droger is, kunt u de uitgegraven aarde bij het planten van uw thujahaag mengen met aanplantgrond die speciaal voor coniferen ontwikkeld is. Verder is het altijd belangrijk om de grond rond de plek waar uw haag komt onkruidvrij te houden, maar bij droge grond des te meer. Zo kan het onkruid de voedingsstoffen in de grond niet opmaken voor het de wortels van uw haag bereikt. 

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De ideale bodem voor thuja’s

De thuja is erg makkelijk over zijn standplaats

De thuja is over zijn standplaats. Zowel de westerse levensboom (thuja 'Brabant', thuja 'Smaragd') als de reuzenlevensboom (thuja 'Martin', thuja 'Excelsa', thuja 'Atrovirens') kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Thuja’s hebben een lichte voorkeur voor een plek in de zon of de halfschaduw, wat zich uit in een ietwat lichtere bladkleur op een plek waar de planten meer zonlicht krijgen.

Verder hoeft u bij het planten van uw thujahaag weinig rekening te houden met de wind. In de eerste jaren is het nog wel aan te raden om de planten op een enigszins beschutte plaats te zetten, maar als ze eenmaal aangeslagen en volwassen zijn, kunnen thuja’s prima met wind omgaan. Met vervuiling heeft de thuja eveneens geen problemen. Zelfs als uw tuin aan een drukke weg in de grote stad ligt, kunt u dus met een gerust hart een thujahaag planten. Ook hitte is geen probleem voor deze coniferen, al is het wel aan te raden om tijdens een lagere hete periode wat meer water te geven dan normaal.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De thuja is erg makkelijk over zijn standplaats

Plantseizoenen voor de thuja: herfst en lente

U kunt de thuja het beste in de herfst planten. De grond is dan ideaal voor jonge haagplanten: warm genoeg om snel aan de grond te wennen en los genoeg dat uw nieuwe thuja’s alvast kunnen gaan beginnen met wortelen. Een ander groot voordeel aan levensbomen in de herfst planten is dat uw nieuwe thujahaag al aan de grond in uw tuin gewend is zodra de lente aanbreekt. Toch is de herfst niet het enige geschikte plantmoment voor de thuja. Als het om wat voor reden dan ook niet lukt om uw haag in de herfst te planten, kan het ook in het voorjaar. Het is dan alleen wat moeilijker om een precies moment aan te wijzen. Aan het begin van de herfst is het vrijwel altijd nog geruime tijd warm genoeg voor de planten, maar in het vroege voorjaar kan het voorkomen dat er nog sprake is van enige nachtvorst.

Vorst moet absoluut vermeden worden bij het planten van een nieuwe thujahaag. Hoewel de thuja een sterke plantensoort is, is het voor de wortels van de planten bijna niet mogelijk om door bevroren grond heen te groeien. De plantgeul die gegraven moet worden om de planten in uw tuin te plaatsen is dan ook moeilijk te graven. Betrouwbare verkopers van haagplanten leveren hun planten dan ook alleen op momenten dat ze daadwerkelijk geplant kunnen worden. Dit is beter voor de gezondheid van de planten, want de wortels drogen uit als ze enige tijd niet in volle grond staan.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Plantseizoenen voor de thuja: herfst en lente

Wanneer kan ik de thuja niet planten?

Tegen de kou kunnen, moeten ze echter eerst aangeslagen zijn. Naast de praktische problemen die we hiervoor al noemden, is het dus belangrijk dat de planten al helemaal aan de tuin gewend zijn voordat het gaat vriezen. Dat proces duurt veel langer als de planten al in winterrust zijn en hun stofwisseling als gevolg daarvan stil komt te staan. Plant uw thujahaag dus niet te laat in de herfst en zeker niet in de winter.

De zomer lijkt dan een goed alternatief. Vorst is er immers bijna nooit in de zomer en als gevolg daarvan is de grond warm. In de zomer kan dat echter een probleem zijn. Thuja’s staan het liefst in de zon of halfschaduw. En juist op dat soort plekken kan de grond ’s zomers zo warm worden dat het water dat u aan uw thujahaag geeft al verdampt is voordat de wortels het op hebben kunnen nemen. En dat terwijl juist jonge haagplanten behoefte hebben aan relatief veel water. Het is daarom beter om te wachten tot de zon in de herfst wat minder fel en heet is.

Zelfs binnen de periode waarin u de thuja kunt planten – de vorstvrije periode tussen september en april – zijn er momenten waarop het verstandig is om even te wachten. Die hebben allemaal met het weer te maken. Als echte haagconiferen hebben thuja’s een afkeer voor natte grond. In een periode van zware regenval kunt u het planten dus beter even uitstellen. Ook voor aanhoudende droogte zijn thuja’s vrij gevoelig. Als het langere tijd niet regent of als het heel hard waait is wachten met planten ook een goed idee, al kan een beschutte standplaats de wind een minder groot probleem maken.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer kan ik de thuja niet planten?

 

Plant de thuja zo snel mogelijk na levering

Omdat haagplanten er over het algemeen niet goed op reageren als ze uit de grond gehaald worden, is het belangrijk om de planten na levering zo snel mogelijk weer in de grond te zetten. Zo voorkomt u uitdroging, uitval en plantsterfte. U kunt de periode dat de wortels uit de grond zijn verkorten door de tuin alvast voor te bereiden op de komst van de nieuwe haag. Bij het afronden van uw bestelling op Haagplanten.net kunt u kiezen in welke week uw thuja’s geleverd moeten worden. In die week laten we u weten op welke dag we komen. Op de leverdag kunt u de tuin alvast voorbereiden op de nieuwe haag.

Thuja verzorgen na het planten

Staat uw thujahaag? Dan moet u de planten in de eerste weken veel water geven. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, omdat coniferen slecht tegen natte voeten kunnen, maar jonge haagplanten hebben veel water nodig om tot een hoge, gezonde haag uit te groeien. Per week hebben de meeste haagplanten twee keer ongeveer 15 liter water nodig. Dat betekent niet dat u al die liters water met een gieter over de wortels moet gooien. Uw thuja’s kunnen hun voeding namelijk ook uit regenwater halen. Houd de grond rondom uw thujahaag vooral goed in de gaten. Is de bovenste laag aarde bijna droog? Dan wordt het tijd voor nieuw water.

Omdat thuja’s schubconiferen zijn is het ook belangrijk om regelmatig te snoeien. Anders dan de taxus lopen ze namelijk niet meer uit op oud hout. Gelukkig groeit de thuja niet zo snel als de leylandii en daarom is een à twee keer per jaar snoeien voldoende. Dit doet u het beste tussen mei en september, zodat uw thujahaag helemaal hersteld is van het snoeien voor het gaat vriezen. Snoei nooit verder terug dan de takken groen zijn, dan zal hij mooi uit blijven lopen. Lees hier meer over hoe u uw thuja snoeien moet.

loader
Laden...