Thuja bemesten

Is de grond in uw tuin niet ideaal voor de thuja? Uw thuja's bemesten kan dan zeker helpen. We leggen u uit wanneer dit een goed idee is en hoe u het bemesten precies aanpakt.
Thuja kopen
Thuja bemesten

Onder optimale omstandigheden zal een thuja bemesten niet per se nodig zijn. Er zijn echter zeker situaties waarbij het een voordeel voor uw thujahaag kan zijn als u de planten eens in de zoveel tijd bemest. Bijvoorbeeld als de grond in uw tuin niet helemaal bij de wensen van uw coniferen past. Ook kunt u met meststoffen de planten in uw tuin simpelweg een goede start geven. Maar wanneer is het precies een goed idee om uw thujahaag te bemesten? En hoe pakt u dat precies aan? Daar vertellen we u graag wat meer over.

Thuja 'Smaragd'
Populair
Thuja 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Vanaf
2,22
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,16
arrow-right
Thuja 'Atrovirens'
Thuja plicata 'Atrovirens'
Vanaf
2,70
arrow-right
Thuja 'Excelsa'
Thuja plicata 'Excelsa'
Vanaf
2,70
arrow-right

Wanneer is een thuja bemesten nodig?

Door bemesting voegt u in feite voedingsstoffen aan de grond toe, die uw haagplanten kunnen gebruiken om uit te groeien tot gezonde, volwassen planten. Als de grond in uw tuin ideaal is voor de thuja â€“ dat wil zeggen: een vochtige, vruchtbare bodem die goed gedraineerd is – kunnen de planten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben wel uit de grond halen. Thuja’s zijn echter makkelijke haagplanten die met een klein beetje extra zorg op alle bodemsoorten wel gedijen. Uw thuja’s kunnen bijvoorbeeld wel wat hulp gebruiken als ze op vrij droge grond staan, met name de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd'. Met af en toe wat extra water en meststoffen worden uw haagplanten daar krachtiger.

Verder maakt het bemesten van uw thuja’s uw coniferenhaag sterker als hij met bepaalde bedreigingen te maken krijgt. Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende schimmels en plaagdieren de meeste gezonde levensbomen met rust laten. Zo is bemesten dus ook een uitstekende manier om ziektes bij de thuja te voorkomen. Het is geen wondermiddel; sommige insecten laten zich niet afschrikken door sterke haagconiferen en twee à drie keer per jaar uw thujahaag snoeien blijft noodzakelijk. De kans dat uw haagplanten gezond blijven in wat lastigere grondsoorten en de hoge leeftijd bereiken die thuja’s kunnen halen is echter groter als u uw thujahaag af en toe bemest.

Houd er overigens rekening mee dat bemesten de planten niet beschermt tegen wortelrot. Blijft er te veel water in de grond staan, dan kunnen de wortels onvoldoende voedingsstoffen opnemen en krijgen schimmelsporen vrij spel. In zo’n geval zijn een goede afwatering en alternatieven voor de thuja nog altijd de enige echte oplossingen.

 
Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer is een thuja bemesten nodig?

Welke mest is de beste keuze voor de thuja?

Wie zijn haag wil bemesten, komt er al snel achter dat het aanbod aan organische mest en kunstmest enorm is. Kunstmest is zeker een mogelijkheid, maar eigenlijk raden we altijd aan om voor een organische mest te kiezen, zoals een koemestkorrel. Organische meststoffen zijn over het algemeen beter voor het milieu dan kunstmest en bovendien worden organische meststoffen langzaam afgegeven. Praktisch gezien houdt dit in dat de stoffen die u aan de grond toevoegt over langere tijd opgenomen worden door de wortels van uw thuja, waardoor u de grond rondom uw haag maar een à twee keer per jaar hoeft te bemesten.

Er is ook speciale coniferenmest op de markt. Voor haagconiferen als de thuja is dit natuurlijk een uitstekende optie. De samenstelling van deze mest is gebaseerd op de voedingsstoffen waar coniferen echt wat aan hebben. Hierbij kunt u denken aan ingrediënten als magnesium en bitterzout. Met deze stoffen in de grond kunnen uw thuja’s uitgroeien tot een mooie haag met een prachtige, frisse kleur. Overigens is de bladkleur ook een duidelijke indicator of uw thuja bemest moet worden. Coniferen die te weinig magnesium krijgen, krijgen vaak een gele kleur. Overigens heeft de nieuwe uitloop van sommige thuja’s van zichzelf een gele tint. Dit hoeft nog niet op magnesiumtekort te wijzen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Welke mest is de beste keuze voor de thuja?

Thuja bemesten bij het planten

Als u nog geen thujahaag in de tuin heeft staan en uw planten een goede start wilt geven, kunt u uw haagplanten bij het planten al bemesten. Bij het bemesten als u uw thuja planten gaat, gaan de voedingsstoffen mee de grond in. Hier kunt u aanplantgrond voor coniferen voor gebruiken, maar u kunt de grond in uw tuin ook mengen met stoffen die goed zijn voor uw planten. Wat zwaardere grond heeft baat bij tuinturf, omdat dit wat luchtiger van structuur is dan bijvoorbeeld kleigrond. Bovendien is de zuurgraad van tuinturf wat hoger dan dat van de meeste zwaardere bodemsoorten, wat voor de thuja een pre is.

Voor andere grondsoorten is het raadzaam om wat tuinaarde door de grond te mengen voor uw thuja’s de grond in gaan. Deze tuinaarde zorgt ervoor dat de jonge planten voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen om in uw tuin verder uit te groeien tot de coniferenhaag die u voor ogen heeft. Overigens geldt dit advies ook voor alle andere populaire haagconiferen. U kunt dit dus ook toepassen als u een taxus, leylandii of Californische cipres in de tuin wilt.

Thuja bemesten rond het snoeien

Een ander ideaal moment om uw thuja te bemesten is rond de eerste snoeibeurt in het voorjaar. De meststoffen stimuleren de aanmaak van nieuwe scheuten, waardoor de planten snel en goed herstellen van het snoeien. Omdat uw thuja’s in een coniferenhaag dicht op elkaar staan, kan het nodig zijn om na de snoeibeurt aan het einde van de zomer nog een keer te bemesten. Wacht hier niet te lang mee, want in de loop van de herfst gaan de planten in winterrust. Houd hiervoor vooral de kleur van het gebladerte in de gaten: als dat mooi groen blijft, hebben de planten niet meer voedingsstoffen nodig en kunt u het dus bij een keer per jaar bemesten houden.

Strooi de mestkorrels zo dicht mogelijk bij de wortels van de haag en meng ze goed door de grond. Meestal bereikt u dat al door de korrels enigszins in te harken. Geef daarna voldoende water, want dit helpt de grond om de voedingsstoffen in de mestkorrels op te nemen.

loader
Laden...