Een haag verjongen

1 juni 2019
Een haag verjongen

Het kan voorkomen dat uw haag te groot en te breed wordt. Dat kan een gevolg zijn van een vergeten snoeibeurt, maar het natuurlijk ook gewoon zijn dat u uitgekeken bent op uw oude tuin en wat anders wilt. U kunt dan bijvoorbeeld uw haag verjongen door hem sterk terug te snoeien. Toch is dat niet zo eenvoudig als het klinkt. De ene haagplant is de andere niet; sommige reageren heel anders op snoei dan andere. Daarom is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen voor u uw haag verjongen gaat. Mocht u geen ervaring met snoeien hebben, dan is haagplanten kopen die goed te verjongen zijn een prima idee.

Niet alle haagplanten zijn te verjongen
Coniferen die verwilderd zijn kunnen bijvoorbeeld niet verjongd worden.

Niet alle haagplanten zijn te verjongen

Voor u over gaat tot het verjongen van uw haag is het belangrijk om erbij stil te staan of het überhaupt mogelijk is om uw haagplanten te verjongen. Coniferen die verwilderd zijn kunnen bijvoorbeeld niet verjongd worden. Daarom drukken we onze klanten altijd op het hart om hun coniferenhaag regelmatig te snoeien. Zeker bij een forse groeier als de leylandii mag er geen snoeibeurt overgeslagen worden, want dan ontstaan er op den duur kale plekken in de haag die niet meer te herstellen zijn. De enige coniferensoort waarbij dit wel kan is de taxus, die overigens ook nog eens een stuk langzamer groeit.

Dit heeft ermee te maken dat de taxus in tegenstelling tot de meeste andere coniferensoorten slapende knoppen heeft. Simpel gezegd zijn dit knoppen met nieuwe groene bladeren (naalden in dit geval) die niet zijn uitgekomen doordat ze in de schaduw van andere bladeren groeiden. Kiest u ervoor om uw taxussen of andere haagplanten sterk terug te snoeien, bijvoorbeeld tot op het oude hout, dan worden deze knoppen opeens blootgesteld aan zonlicht en zullen ze alsnog gaan uitlopen. Heeft uw haag geen slapende knoppen? Dan moet u er bij het snoeien op letten dat u niet verder terug snoeit dan de takken groen zijn.

Waar u op moet letten bij het verjongen van een haag
Zorg er ook voor dat u de haag naar beneden toe steeds een klein beetje breder snoeit. Zo krijgt ieder deel van de haag evenveel zonlicht.

Waar u op moet letten bij het verjongen van een haag

De beste manier om te voorkomen dat uw haag te breed wordt is simpelweg op tijd snoeien. Een bijkomend voordeel daarvan is dat regelmatig snoeien de zichtdichtheid van uw haag bevordert. De meeste planten vertakken namelijk op de plek waar u ze snoeit en worden daarom door een snoeibeurt automatisch dichter. Zorg er ook voor dat u de haag naar beneden toe steeds een klein beetje breder snoeit. Zo krijgt ieder deel van de haag evenveel zonlicht en zal hij gelijkmatig blijven groeien. Houdt u dit aan, dan kunt u in de meeste gevallen al makkelijk voorkomen dat de haag te breed wordt.

Heeft u door tijdgebrek niet genoeg kunnen snoeien of is het een smaakkwestie? Dan zijn de enige opties het vervangen of het verjongen van uw haag. U kunt zich hier het beste op voorbereiden door goed te kijken naar de takken in uw haag. Tot hoever zijn er bijvoorbeeld nog knoppen op de takken te zien? Snoei dan niet verder dan dat stuk van de takken. Het gevaar bestaat namelijk dat u zover terugsnoeit dat de planten helemaal niet meer uitlopen. En dat zou zonde zijn.

Kies ook het moment waarop u uw haag verjongt zorgvuldig. De winter is hier het ideale jaargetijde voor, mits het niet vriest, want daarvan kunnen de planten vorstschade oplopen. In de zomer of een warme lente is er echter een relatief groot gevaar dat er verbranding optreedt in uw haagplanten. Niet alleen bij de snoeiwonden, waar dit altijd een risico is, maar ook bij de stam. Bij een verjongde haag krijgt die namelijk opeens veel meer zonlicht dan hij gewend is, omdat er geen bladeren meer zijn om een schaduw over de stam heen te werpen.

Welke haagplanten zijn makkelijk te verjongen?
De liguster is ook prima tot in het oude hout terug te snoeien en dus makkelijk te verjongen.

Welke haagplanten zijn makkelijk te verjongen?

Zoals gezegd is het een goed idee om te kiezen voor haagplanten die makkelijk te verjongen zijn wanneer u niet veel tijd heeft om te snoeien. Dat heeft allemaal te maken met hoe goed de planten op snoei reageren. De vlinderstruik is bijvoorbeeld een plant waarvan je zou kunnen zeggen dat hij ieder jaar verjongd moet worden door hem terug te snoeien tot 40 à 60 centimeter boven de grond. Althans, dat moet niet per se, maar het is gunstig voor de bloei en dat is precies waarom de meeste mensen voor de vlinderstruik kiezen. De liguster is ook prima tot in het oude hout terug te snoeien en dus makkelijk te verjongen.

Er zijn ook wintergroene haagplanten die goed op snoei reageren. We noemden net al de taxus, maar de rijkelijk bloeiende rhododendron is ook een goed voorbeeld. Het is geen noodzaak om een rhododendronhaag te snoeien, maar hij kan tot op het oude hout gesnoeid worden. Dat geldt ook voor de buxus en de populaire buxusvervanger de Japanse hulst, al is het risico dat die te groot worden vanwege hun lage groeisnelheid vrij klein. De laurierhaag loopt ook gewoon weer uit op het oude hout, evenals de vuurdoorn. Dan moet u echter wel een jaar langer op bloei en bessen wachten, want de vuurdoorn bloeit op hout van een jaar oud.

Staat uw haag er niet tussen of heeft u een hele oude haag in de tuin staan waarvan u wilt weten of hij vervangen moet worden of niet? Leg uw vraag dan eens voor aan onze haagplantenexperts. Mocht het te laat zijn om uw haag te verjongen, dan hebben we bij Haagplanten.net een groot aanbod aan geschikte haagplanten om uw tuin een tweede jeugd mee te laten beleven.