Haagplanten voor een tuin in de grote stad

11 februari 2019
Haagplanten voor een tuin in de grote stad

Hoewel ons aanbod aan haagplanten behoorlijk groot is, kan het aantal haagplanten dat geschikt voor uw tuin is aanzienlijk teruglopen wanneer u in een stedelijke omgeving woont. Dat heeft ermee te maken dat de omstandigheden in de grote stad voor sommige haagplanten verre van ideaal zijn. De lucht is vaak minder schoon dan in landelijke gebieden door de uitlaatgassen van verkeer en in sommige gevallen in de buurt opererende fabrieken. Bovendien zijn stadstuinen gemiddeld genomen een stuk kleiner dan die in minder dicht bevolkte gebieden. Dat houdt echter niet in dat er helemaal geen haagplanten voor een tuin in de grote stad bestaan. Sterker nog: sommige van de meest populaire haagplanten komen ook in de stad prima tot hun recht.

Het hele jaar privacy in de stad
Privacy kan een dringende zaak zijn in een grootstedelijke omgeving.

Het hele jaar privacy in de stad

Privacy kan een dringende zaak zijn in een grootstedelijke omgeving. Juist omdat de huizen en tuinen kleiner zijn en dichter op elkaar staan. Een schutting lijkt dan vaak de enige optie, maar dat zou zonde zijn. Zeker als u zich bedenkt dat er genoeg planten zijn die uitstekend tegen vervuiling kunnen. De liguster geeft bijvoorbeeld geen krimp bij een vervuilde lucht. Daar komt nog bij dat de liguster redelijk snel groeit en in de meeste Nederlandse winters het hele seizoen zijn groene bladeren vasthoudt. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ligusterhagen veel te zien zijn in de tuinen in nieuwbouwwijken. Bovendien kan een ligusterhaag goed in een strakke vorm gesnoeid worden, wat vaak perfect bij het moderne karakter van een stadsomgeving past.

Ook de klimop laat zich niet zo gauw aftroeven door vervuiling en kan bovendien op een breed scala aan grondsoorten geplant worden. U zult deze enthousiaste groeier wel over een raamwerk van hout of metaal moeten leiden. Dat vraagt even wat aandacht, maar dan heeft u wel een hoge haag die nauwelijks ruimte nodig heeft. Een klimophaag past dus bij een efficiënt gebruik van ruimte in de tuin. De olijfwilg, ook wel bekend als de zilverbes, kan eveneens in een tuin geplant worden waar de lucht verontreinigd is. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de olijfwilg moeite heeft met vorst. Als u in de buurt van de kust woont, is het echter wel een voordeel dat hij goed tegen de zoute zeewind kan.

Een frisse haag in een stedelijke omgeving
Dat is bijvoorbeeld een van de redenen waarom de laurierhaag zo populair is.

Een frisse haag in een stedelijke omgeving

Sommige mensen kiezen ervoor om hun tuin wat op te vrolijken met een haag die een fris, speels uiterlijk heeft. Dat is bijvoorbeeld een van de redenen waarom de laurierhaag zo populair is. Niet iedere laurierkers, zoals de plantensoort officieel heet, kan even goed tegen een verontreinigde lucht, maar er zijn zeker kweekvormen die een stadstuin een wat vrolijkere uitstraling kunnen geven. De laurier 'Zabeliana' is er zo een, al moet daar wel bij gezegd worden dat die lauriersoort behoorlijk breed kan worden als hij niet regelmatig gesnoeid wordt. De laurier 'Etna' blijft wat compacter en kan zelfs nog beter tegen vervuiling dan de aanmerkelijk kleinere 'Zabeliana'.

De Japanse broodboom wordt nog wel eens als alternatief gebruikt voor de laurierhaag. Dat is niet heel vreemd, want door de vorm en de kenmerkende glans van zijn leerachtige bladeren heeft de Japanse broodboom best veel weg van de laurierhaag. Door de gevlekte bladeren oogt hij alleen nog vrolijker. Het mooiste is misschien nog wel dat ook de Japanse broodboom heel goed tegen een vervuilde omgeving kan. Voor een fris ogende tuin die het hele jaar door groen gebladerte opgesierd heeft u dus zelfs als u in een drukke stedelijke omgeving woont voldoende keus.

Bloemenpracht in een stadstuin
Plant een vlinderstruik in de tuin en u doet zelfs nog iets terug voor het milieu.

Bloemenpracht in een stadstuin

Tot nu toe hebben we het alleen nog maar over wintergroene haagplanten gehad. Behalve dan de liguster, die officieel semi-wintergroen is. Als u van een haag met prachtig gekleurde bloemen houdt, is er echter ook genoeg te kiezen voor uw stadstuin. Plant een vlinderstruik in de tuin en u doet zelfs nog iets terug voor het milieu. De nectar van de bloemen die praktisch de hele zomer aan deze plant te zien zijn heeft namelijk een flinke aantrekkingskracht op bijen en natuurlijk vlinders. De gewone sering bloeit weliswaar iets korter, maar laat zich evenmin lastigvallen door een ietwat vervuilde omgeving.

Er zijn zelfs enkele wintergroene bloeiende haagplanten die zich prima thuis voelen in een stadstuin. De schijnhulst 'burkwoodii' zal in april en mei bijvoorbeeld opvallen door zijn grote hoeveelheid trechtervormige witte bloemen. Die bloemen hebben een aangename geur en omdat deze schijnhulst niet al te groot wordt, past hij ook prima in een kleinere tuin. De hulst staat dan weer niet om zijn bloei bekend – die is tamelijk onopvallend – maar daarna volgen rode bessen die ’s winters hoe dan ook voor wat extra kleur in de tuin zorgen. Zolang u maar goed oplet dat u de juiste mannelijke en vrouwelijke soorten door elkaar plant, kan dat ook in de grote stad.

Inbraakwering in een stadstuin

Dan is de berberis ook een aanrader voor in de grote stad.

Inbraakwering in een stadstuin

De stekelige bladeren van de hulst maken de plant ook tot een geschikte keuze voor een inbraakwerende haag. Het zijn namelijk niet de prettigste bladeren om doorheen te kruipen, zeker niet wanneer een hulsthaag na een aantal jaar goed dicht is. Gaat u in het kader van inbraakwering liever voor doorns? Dan is de berberis ook een aanrader voor in de grote stad. Zowel de groenblijvende variant als de bladverliezende zuurbes maakt uw tuin met zijn doorns lastig te betreden voor ongenode gasten. Sommige wintergroene soorten bloeien daarnaast met charmante gele bloemen en het blad van de zuurbes heeft een bijzonder aantrekkelijke herfstkleur.