De beste planten voor vormsnoei

27 september 2018
De beste planten voor vormsnoei

eniet u ook altijd zo van haagplanten die in prachtige vormen zijn gesnoeid? Denk daarbij niet alleen aan de welbekende bollen, piramides en kegelvormen, maar ook aan de heuse vormsnoeikunstwerken die soms in siertuinen prijken. Zou u ook graag eens een plant in een specifieke vorm snoeien? Dan leggen we u graag uit wat de beste planten voor vormsnoei zijn.

Vormsnoei: een stukje geschiedenis

Hoe en waar vormsnoei precies is ontstaan weten zelfs deskundigen niet. Wat we wel weten is dat de vormsnoeikunst heel ver terug gaat.

Vormsnoei: een stukje geschiedenis

Hoe en waar vormsnoei precies is ontstaan weten zelfs deskundigen niet. Wat we wel weten is dat de vormsnoeikunst heel ver terug gaat: in het oude Egypte werden er al bomen in bepaalde vormen gesnoeid. Dat was niet omdat men dat mooi vond, maar zodat er veel bomen op een relatief klein stukje grond konden staan. Vormsnoei zoals we die vandaag de dag kennen ontstond eigenlijk pas rond de 16e eeuw. In klassieke tuinen, bijvoorbeeld die van kastelen en landhuizen, werden struiken in strakke vormen geknipt. Deze struiken dienden min of meer als pronkstukken: zo lieten de rijke heren en dames zien dat ze geld hadden. Tegenwoordig is vormsnoei gelukkig voor een veel groter publiek bereikbaar!

verschillende soorten laurier

Ook de verschillende soorten laurierkers zijn geschikt voor vormsnoei.

De verschillende soorten laurier

Ook de verschillende soorten laurierkers zijn geschikt voor vormsnoei. Wel vertellen we er gelijk bij dat vooral de meer eenvoudige vormen heel mooi tot zijn recht komen met de laurier. Hele strakke snoeivormen zoals u met de buxus of Japanse hulst creëert liggen met de laurierkers minder voor de hand, voornamelijk door de wat snellere groei van de plant. Wat planten doorgaans zo geschikt maakt voor vormsnoei is naast hun wintergroene karakter namelijk het feit dat ze niet zo snel groeien. Ook een klein blad is wenselijk bij vormsnoei. De laurierkers heeft echter een wat groter blad. Met de laurierkers liggen de wat simpelere snoeivormen echter wel gewoon binnen handbereik. U kunt hiervoor Portugese laurier of gewone laurier gebruiken. Voor de wat kleinere vormen zijn de laurierkers ‘Zabeliana’ en ‘Otto Luyken’ ook heel geschikt.

Overige planten die geschikt zijn voor vormsnoei

Er zijn ook andere planten die geschikt zijn om in diverse vormen te snoeien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kardinaalsmuts of aan Chinese kamperfoelie.

Overige planten die geschikt zijn voor vormsnoei

Er zijn ook andere planten die geschikt zijn om in diverse vormen te snoeien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kardinaalsmuts of aan Chinese kamperfoelie. Met kardinaalsmuts kunt u net als met laurierkers geen hele strakke vormen creëren, maar een bolvorm of piramide moet prima lukken. Chinese kamperfoelie is een haagplant die veel lijkt op de buxus, maar wel een stuk sneller groeit. Daarom is ook deze plant niet geschikt voor ingewikkelde vormen. Een eenvoudige snoeivorm zal wel vaker bijgehouden moeten worden dan met buxus, taxus of Japanse hulst. Ook liguster is een populaire plant. Deze bladeren zijn een stuk kleiner dan die van de laurier, maar de groei is wel vrij snel.

Voor welke plant u het beste kunt kiezen hangt grotendeels af van uw verwachtingen. Gaat u voor een strak en symmetrisch resultaat? Dan kunt u het beste kiezen voor de buxus, taxus of Japanse hulst. Mag het allemaal wel wat speelser en geeft u de voorkeur aan een minder formele plant? Dan zijn de laurierkers, kardinaalsmuts en Chinese kamperfoelie zeker het overwegen waard.