Waarom een groene tuin voordeliger is dan een tegeltuin

26 maart 2019
Waarom een groene tuin voordeliger is dan een tegeltuin

Een aantal jaar geleden bleek uit onderzoek van het Haags Milieucentrum dat een groene tuin stukken goedkoper is dan een betegelde tuin. Zowel in aanleg als in onderhoud kunt u al snel een aardig bedragje besparen wanneer u kiest voor een groen tuinontwerp. Daarnaast is een groene leefomgeving aantrekkelijker voor het oog en beter voor insecten en andere dieren. Heeft u een beperkt budget om te besteden aan uw tuin? We vertellen u graag waarom een groene tuin voordeliger is dan een tegeltuin en hoe u de aanleg van een fraaie, groene tuin het beste aanpakt.

Waar bestaat een groene tuin uit?
In een groene tuin vinden we bijvoorbeeld bomen, heesters, bodembedekkers en (sier)tuinplanten terug.

Waar bestaat een groene tuin uit?

Een groene tuin is dus letterlijk het tegenovergestelde van een tegeltuin. En hoewel een betegeld terras erg stijlvol en mooi kan zijn, is een geheel betegelde tuin vaak een stuk minder aantrekkelijk dan een groene tuin. In een groene tuin vinden we bijvoorbeeld bomen, heesters, bodembedekkers en (sier)tuinplanten terug. In plaats van een hek of schutting wordt er in een groene tuin meestal een mooie haag aangeplant. Ook enkele struiken die nuttig zijn voor insecten, vlinders en vogels passen mooi binnen een groen tuinontwerp. Binnen de groene tuin is er uiteraard ook ruimte voor een terras en enkele paden. Een natuurlijke tuinomlijsting in de vorm van een heg maakt het geheel af.

Uit het onderzoek van het Haags Milieucentrum bleek onder meer dat u al snel enkele honderden euro’s bespaart wanneer u kiest voor een onderhoudsvriendelijke groene tuin. Een tegeltuin is daarnaast niet alleen duurder in aanschaf: ook het aanleggen door een stratenmaker kan flink in de papieren lopen. Daarnaast kost ook het onderhoud van een tegeltuin meer geld en energie. Planten in plantenbakken of potten vragen vooral in de zomer nogal wat water en bemesting. Ook zal het onkruid tussen de tegels geregeld weggehaald moeten worden. Tel daarbij op dat een degelijk hek of goede schutting vaak duurder zijn in aanschaf dan een haag, en u begrijpt waarom een groene tuin stukken voordeliger is.

Is een groene tuin beter dan een betegelde tuin?
In een groene leefomgeving bent u positiever, productiever en kunt u zich beter ontspannen.

Is een groene tuin beter dan een betegelde tuin?

Als u het ons vraagt, geven we vanzelfsprekend de voorkeur aan een groene tuin. In een groene leefomgeving bent u positiever, productiever en kunt u zich beter ontspannen. Daarnaast kunnen bepaalde heggen u bescherming bieden tegen luchtvervuiling en fijnstof. Ook wordt het uitzicht op een groene tuin doorgaans als aantrekkelijker ervaren. Toch ligt de keuze volledig bij uzelf. Als u een betegelde tuin boven een groene tuin verkiest, heeft dat met persoonlijke voorkeuren te maken. U kunt er ook voor kiezen om een deel van de tuin te betegelen en een deel te reserveren voor graszoden, bomen, heesters of andere beplanting.

Wanneer u een tegeltuin omlijst met een mooie heg, creëert dit direct een fijne en groene sfeer. Ontwerp uw tuin zoals u dat zelf wilt. Wees hierbij efficiënt en houd rekening met de grootte van uw erf. Is uw tuin zeer klein of heeft u enkel een balkon? Dan kunt u kiezen voor stijlvolle plantenbakken waarin u haagplanten of andere vaste planten neerzet. Op deze manier kunt u toch genieten van een groene leefomgeving, ondanks het feit dat u niet heel veel ruimte heeft.

Welke haagplanten voor een groene tuin?
Ook bladverliezende haagplanten zoals de gele kornoelje, meidoorn en het krentenboompje zijn bijzonder vriendelijk voor vogels en insecten.

Welke haagplanten voor een groene tuin?

Wanneer u een groene tuin aan wilt leggen, kunt u kiezen uit verschillende soorten haagplanten. Hoewel een wintergroene haag doorgaans erg mooi is, kunt u ook voor een bladverliezende haag kiezen. Welke haag u het beste kunt kiezen hangt onder meer af van uw persoonlijke voorkeuren en uw tuinontwerp. Een haag die vogels aantrekt gaat heel goed samen met een groene tuin. Goede voorbeelden van vogelvriendelijke haagplanten zijn de taxus, laurierkers, hulst, liguster, beukenhaag en klimop. Al deze haagplanten voorzien vogels van voedsel of bieden een fijne schuil- en speelplek voor onze gevederde vrienden.

Ook bladverliezende haagplanten zoals de gele kornoelje, meidoorn en het krentenboompje zijn bijzonder vriendelijk voor vogels en insecten. Natuurlijk kan er in de groene tuin ook voor hele andere haagplanten worden gekozen: dit hangt helemaal af van uw persoonlijke wensen. Een coniferenhaag staat bijvoorbeeld ook prachtig in een groene tuin. Naast een haag kunt u ook een aantal solitaire heesters in uw tuin aanplanten. Kies voor struiken die u zelf mooi vindt: dit kunnen zowel wintergroene als bladverliezende planten zijn. Geeft u de voorkeur aan een formele tuinstijl? Dan kunt u wintergroene planten neerzetten die u in fraaie snoeivormen knipt.

Ook leibomen of vormbomen komen fantastisch tot hun recht in de groene tuin. Denk bijvoorbeeld aan een in blokvorm gesnoeide Carpinus betulus, een in schermvorm geleide Fagus sylvatica of Parrotia persica of een schitterende leilinde. U kunt ook voor andere bomen kiezen die goed bij uw tuinontwerp passen. Denk aan een appelboompje of een bloesemboom zoals de Japanse sierkers. Ook coniferen die solitair of in een groepje zijn aangeplant maken de groene tuin helemaal af.

Uw groene tuin begint bij Haagplanten.net
Kijk eens rustig rond en laat u inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn.

Uw groene tuin begint bij Haagplanten.net

Bent u gevallen voor de charmes van de groene tuin? In onze webwinkel kunt u terecht voor een groot aantal haagplanten. Of u nu een bladverliezende of wintergroene heg prefereert: we kunnen u zeker helpen aan de ideale haag die goed bij uw tuin past en geheel aansluit op uw persoonlijke wensen en voorkeuren. Ook bodembedekkers, leibomen en vormbomen koopt u snel en eenvoudig in onze webwinkel. Kijk eens rustig rond en laat u inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn. Heeft u nog vragen over ons assortiment? U kunt ons altijd mailen of bellen: we helpen u met alle plezier bij het vinden van de haag die bij u past!