Welke snoeigereedschappen voor welke haagplanten?

12 juni 2019
Welke snoeigereedschappen voor welke haagplanten?

Wilt u uw haagplanten snoeien? Dan zijn daar verschillende snoeigereedschappen voor. Al deze gereedschappen hebben een andere functie. Als u wilt weten welke gereedschappen u het beste kunt gebruiken, is dat daarom onder meer afhankelijk van welke haagplanten u in de tuin heeft staan. Ook het uiterlijk dat u voor uw haag voor ogen heeft speelt een belangrijke rol in de keuze van uw snoeigereedschappen. We bespreken daarom graag met u welke snoeigereedschappen voor welke haagplanten het meest geschikt zijn. Zo bent u goed voorbereid op de eerstvolgende snoeibeurt.

Het meest gebruikt: de snoeischaar
Dit kleine, handzame stuk snoeigereedschap is perfect om takken die uit uw haag steken nauwkeurig door te knippen.

Het meest gebruikt: de snoeischaar

Voor het meeste snoeiwerk wordt de snoeischaar gebruikt. Dit kleine, handzame stuk snoeigereedschap is perfect om takken die uit uw haag steken nauwkeurig door te knippen. Bij eenvoudig snoeiwerk heeft u genoeg aan een snoeischaar met papegaaienbek, maar voor iets zwaarder werk of het wegsnoeien van dode takken kunt u beter een snoeischaar met aambeeld gebruiken. Die houdt de stevigere takken tegen, zodat het scherpe mes er makkelijker doorheen gaat. Knip er geen te dikke takken mee door, want dan gaat de snoeischaar kapot.

Snoeischaren zijn de perfecte keuze voor snoeiwerk waarbij precisie vereist is. Voor het snoeien van een buxushaag of een andere lage haag zijn het geliefde gereedschappen. Ook als u uw buxus of een buxusvervanger, zoals de Japanse hulst, voor de vormsnoei inzet, is de snoeischaar het meest geschikte gereedschap, al gebruiken professionele vormsnoeiers vaak een schapenschaar.

De heggenschaar: snel en handig
Met een elektrische heggenschaar bent u zelfs nog sneller klaar, maar daar kunt u niet heel nauwkeurig mee werken.

De heggenschaar: snel en handig

Met een snoeischaar heeft u veel controle over de vorm van uw haag, maar voor een grotere formele haag bespaart u behoorlijk wat tijd als u een heggenschaar gebruikt. Een coniferenhaag moet al gauw twee tot vier keer per jaar gesnoeid worden en dat wordt een dagtaak met een kleine snoeischaar. De taxus groeit langzamer dan andere coniferen, maar zelfs dan kan een heggenschaar helpen om snel een mooie, rechte tuinafscheiding te hebben. Met een elektrische heggenschaar bent u zelfs nog sneller klaar, maar daar kunt u niet heel nauwkeurig mee werken.

Heggenscharen zijn in principe te gebruiken voor alle soorten haagplanten. Voor haagplanten met grote, karakteristieke bladeren zijn ze echter minder geschikt. Bij een laurierhaag of de Japanse broodboom is het risico bijvoorbeeld groot dat u door de bladeren heen knipt en daar wordt uw haag niet mooier van.

Voor dikke takken: de takkenschaar
Een takkenschaar ziet eruit als een snoeischaar met twee verlengde handvatten. Deze bedient u dus met twee handen.

Voor dikke takken: de takkenschaar

Een takkenschaar ziet eruit als een snoeischaar met twee verlengde handvatten. Deze bedient u dus met twee handen. In combinatie met het gewicht van de schaar kunt u vrij veel kracht achter de snoeibeweging zetten, wat ideaal is voor dikke of stevige takken. De takken van een beukenhaag kunnen bijvoorbeeld vrij dik worden. Ook voor de relatief harde takken van de kornoelje is de takkenschaar de beste keuze. Moet u in het oude hout snoeien? Meestal is de takkenschaar dan de enige optie.