Wat doe je bij aanhoudende droogte met je haagplanten?

Wat doe je bij aanhoudende droogte met je haagplanten

Wat doe je bij aanhoudende droogte met je haagplanten?

De aanhoudende droogte van afgelopen zomer heeft behoorlijk wat schade aangericht aan allerlei soorten planten. Ook veel hagen hebben eraan moeten geloven, vooral nieuw aangeplante hagen die uit droogtegevoelige haagplanten bestaan. Waarom laat zich makkelijk raden: er viel deze zomer zo weinig regen dat er bijna niet tegenop water te geven was. Toch zijn er maatregelen die je kunt nemen om de schadelijke effecten van de droogte voor te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een haag planten die goed tegen de droogte kan. Bovendien is het soms mogelijk om actie te ondernemen wanneer je de symptomen van een uitdrogende haag goed herkent. Wij geven je graag wat tips om haagplanten bij aanhoudende droogte zo gezond mogelijk door de zomer heen te helpen, zodat jij ook na een droge zomer nog van je haag kunt genieten.

Water en droogte bij een haag

Op zich zijn de eerste symptomen van uitdroging bij een haag vrij eenvoudig te herkennen.

 

Water en droogte bij een haag

Op zich zijn de eerste symptomen van uitdroging bij een haag vrij eenvoudig te herkennen. De bladeren zullen namelijk verdorren en als gevolg daarvan hun groene kleur verliezen en er slap bij gaan hangen. Dat dit met de bladeren in jouw haag gebeurt, betekent alleen niet automatisch dat je haag zo ver uitgedroogd is dat je op korte termijn met een dode haag zit. De meeste bloeiende haagplanten verliezen immers ieder jaar hun kleur en hun bladeren. Als het al vroeg in de zomer gebeurt is het echter wel een teken dat de wortels van jouw haagplanten te weinig water hebben gehad. Bladverlies is namelijk een van de eerste dingen die een plant doet om zichzelf te redden. Onderneem je geen actie, dan zal binnen de kortste keren ook het hout uitdrogen en is er bijna niets meer te doen om te voorkomen dat je haagplanten doodgaan.

Water geven is de meest logische oplossing. Let alleen wel op dat je niet te veel water geeft om te compenseren voor de droogte. Zeker bij jonge haagplanten die zich nog moeten ontwikkelen kan dit een groot nadeel zijn, omdat de grond zwaarder wordt van overvloedige bewatering. Dat maakt het aanzienlijk moeilijker voor je haagplanten om te wortelen. Geef een tot twee keer per week maximaal 15 liter water per meter haag. Doe dit bovendien ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, wanneer de temperaturen op hun laagst zijn. Dit voorkomt dat het water al verdampt is voordat de wortels het überhaupt kunnen opnemen. Mulchen helpt de grond vochtig houden. Staan jouw haagplanten een groot deel van de dag in de volle zon? Dan zou je eventueel ter verkoeling de wortels af kunnen dekken met een wit vliesdoek.

Welke haagplanten kunnen tegen de droogte?

Iedere haagplant heeft water nodig om te kunnen overleven en dat wordt bij aanhoudende droogte alleen nog maar belangrijker.

Welke haagplanten kunnen tegen de droogte?

Iedere haagplant heeft water nodig om te kunnen overleven en dat wordt bij aanhoudende droogte alleen nog maar belangrijker. Toch zijn er verschillende haagplanten te verkrijgen die goed tegen de droogte kunnen. Daar zitten zelfs wintergroene haagplanten tussen. Als je ook na de droge zomer privacy in je tuin wilt, is dat dus mogelijk, zolang je er maar voor zorgt dat de planten het beetje water dat ze nodig hebben om sterk en gezond te blijven ook daadwerkelijk krijgen.

Voor droge gebieden zijn de beukenhaag en de Berberis thunbergii aanraders. Deze planten gedijen juist op droge zandgronden en zullen er daarom geen moeite mee hebben als er een tijdje wat minder regen valt. De haagbeuk voelt zich vrijwel overal op zijn gemak en kan dus ook tegen een droge periode. Ook de meidoorn laat zich niet snel afschrikken door de droogte. Maar dat zijn allemaal bladverliezende of op zijn minst verkleurende haagplanten. Wil je dat jouw haag de hele zomer lang groen blijft, ongeacht hoe droog het is? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de laurierhaag, de olijfwilg, de Griselinia littoralis of de kardinaalsmuts. Deze planten gedijen allemaal op een droge bodem.

Het valt je misschien op dat een groot deel van deze planten over grijsgroene bladeren beschikt. Dat komt doordat haagplanten met deze bladkleur vocht beter vast kunnen houden door de manier waarop zij het licht van de zon weerkaatsen. De oorsprong van de meeste van deze planten is overigens terug te leiden tot het gebied rond de Middellandse Zee.

De droogte is een moeilijke factor bij het onderhouden van je haag, maar het is zeker niet zo dat een haag ten dode opgeschreven is als er een langere periode geen regen valt.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Welke haagplanten kunnen tegen de droogte?

Volwassen planten kunnen beter tegen de droogte dan jonge

Een kant-en-klaarhaag planten is ook een goede oplossing als je wilt dat jouw haag tegen de droogte gewapend is. Een aanzienlijk deel van de planten die afgelopen zomer uitgedroogd zijn bestond namelijk uit jonge haagplanten die zich nog moesten ontwikkelen. Een kant-en-klaarhaag heeft deze periode al op de kwekerij doorstaan, waardoor je je na het planten minder druk hoeft te maken over hoe de wortels zich ontwikkelen. Uiteraard moet een kant-en-klaarhaag na het planten alsnog voldoende water krijgen en hebben droogtebestendige kant-en-klaarhagen minder te leiden onder weinig regenval. De kans dat een kant-en-klaarhaag van een betrouwbare kweker de droogte overleeft is echter een stuk groter dan bij jonge planten.

De droogte is een moeilijke factor bij het onderhouden van je haag, maar het is zeker niet zo dat een haag ten dode opgeschreven is als er een langere periode geen regen valt. Zolang je ervoor zorgt dat je haag voldoende water krijgt – en niet te veel – is er geen reden tot paniek. Houd goed de bladeren in de gaten en onderneem actie als je haagplanten zelf aangeven dat ze te weinig water gehad hebben, dan is uitdroging vaak te voorkomen. Is het toch mis gegaan? Haal dan de dode haag uit de grond en vervang hem door een nieuwe. Bij voorkeur een van haagplanten die de droogte aankunnen.

loader
Laden...