Tuin voorbereiden op de winter

1 oktober 2019
Tuin voorbereiden op de winter

Met de koude, gure maanden in aantocht is het nuttig om te weten hoe u uw tuin kunt voorbereiden op de winter. Met de juiste verzorging zal uw beplanting de winter namelijk fier doorstaan. Zo ligt uw erf er ook na de wintermaanden nog mooi, gezond en verzorgd bij. Wanneer u nu alvast de nodige tuinklusjes aanpakt, heeft u in het voorjaar bovendien weer iets minder werk. We delen graag onze allerbeste tips op het gebied van tuinonderhoud voor de winter met u.

Heggen aanplanten
Wel is het belangrijk dat het niet vriest wanneer u heggen gaat aanplanten. Kies voor een dag waarop de temperatuur mild is en er zich wat vocht in de lucht bevindt.

Heggen aanplanten

De herfst en winter zijn prima seizoenen om haagplanten met blote wortel aan te planten in uw tuin. Deze haagplanten gaan namelijk in winterrust, waardoor ze zich de komende tijd goed kunnen voorbereiden op het nieuwe groeiseizoen in het voorjaar. Ook wintergroene haagplanten in pot kunt u het hele jaar door aanplanten. Wel is het belangrijk dat het niet vriest wanneer u heggen gaat aanplanten. Kies voor een dag waarop de temperatuur mild is en er zich wat vocht in de lucht bevindt. Dit zijn de ideale omstandigheden voor het planten van een haag in de herfst of winter.

Haagplanten met blote wortel zijn in deze periode weer volop verkrijgbaar. Een groot voordeel is dat deze in aanschaf stukken voordeliger zijn dan haagplanten in pot of met kluit. Wanneer u voor een relatief klein budget een mooie haag aan wilt planten kunt u zeker overwegen om voor haagplanten met blote wortel te kiezen. Gebruik ook in de herfst en de winter voldoende aanplantgrond bij het planten van een nieuwe heg. Zo geeft u de heesters de best mogelijke start om zich volop te kunnen gaan ontwikkelen.

Herfst- of wintersnoei
Beuken (Fagus sylvatica) en coniferen als de levensboom en taxus kunnen in deze periode wel worden gesnoeid. Andere haagplanten snoeit u in het najaar.

Herfst- of wintersnoei

In het najaar en de winter kunt u uw haag iets bijknippen als aanvulling op de snoei die in het voorjaar heeft plaatsgevonden. Snoeien tijdens vorst is echter funest, dus enige voorzichtigheid is geboden bij het klaren van dit klusje. Knip zieke of lelijke takken weg uit uw haag, maar kort deze niet een heel stuk in. Daarnaast kan niet elke haagplant ’s winters worden gesnoeid. Voor bijvoorbeeld de laurierkers kan dit zelfs fataal uitpakken. Ook de veldesdoorn en de haagbeuk kunnen liever niet ’s winters worden gesnoeid. Houd als vuistregel aan u heggen die wel kunnen worden bijgeknipt voor oud en nieuw snoeit.

Beuken (Fagus sylvatica) en coniferen als de levensboom en taxus kunnen in deze periode wel worden gesnoeid. Andere haagplanten snoeit u in het najaar. Zorg er altijd voor dat u uw haagplanten bemest na de najaarssnoei. Hierdoor zullen ze sneller van de snoeibeurt herstellen en gaan ze met voldoende voedingsstoffen en mineralen tot hun beschikking de winter in. Haagplanten in voedingsarme grond hebben het gedurende de winter zwaarder te verduren. Bemesting is dus wel een essentieel onderdeel van het voorbereiden van uw tuin op de winter.

Zorg goed voor de bodem in uw tuin
Hark bladeren die van bomen zijn gevallen altijd weg van uw gazon. Dit komt de kwaliteit van uw gras namelijk niet ten goede.

Zorg goed voor de bodem in uw tuin

Wanneer we het hebben over het voorbereiden van de tuin op de winter kan de bodem natuurlijk niet worden weggedacht. Voorzie de grond in uw tuin daarom van een fijne laag compost. Dit is niet alleen goed voor het bodemleven, maar ook voor de beplanting die in uw tuin staat. Vergeet ook uw gazon niet te verwennen met een laagje compost. Wel is het belangrijk dat u dan eerst het gras maait. Dit gebeurt meestal tot oktober, dus hiervoor heeft u mooi nog even de tijd. Door kalk op uw graszoden te strooien voorkomt u tevens de vorming van mos en geeft u de wortels meer lucht.

Hark bladeren die van bomen zijn gevallen altijd weg van uw gazon. Dit komt de kwaliteit van uw gras namelijk niet ten goede. Onder uw haag of in borders mogen de bladeren overigens wel blijven liggen. Sterker nog: op deze manier bieden ze bescherming tegen vorst en andere winterse omstandigheden. Bladeren worden namelijk ook nog wel eens gebruikt als natuurlijk mulchmateriaal. Wilt u in het voorjaar genieten van meer kleur in uw tuin? Dan kunt u ervoor kiezen om in deze periode bloembollen te planten. Tulpen en narcissen kunnen in het najaar bijvoorbeeld prima worden aangeplant.

Maak uw tuin aantrekkelijk voor vogels
Plaats in het najaar dus enkele vogelhuisjes in de tuin of voorzie bestaande vogelhuisjes van een schoonmaakbeurt.

Maak uw tuin aantrekkelijk voor vogels

’s Winters zoeken vogels graag uw tuin op. Ze zijn dan op zoek naar voeding en beschutting. Plaats in het najaar dus enkele vogelhuisjes in de tuin of voorzie bestaande vogelhuisjes van een schoonmaakbeurt. Zorg daarnaast voor voldoende voeding in de vorm van vetbolletjes en enkele plaatsen waar onze gevederde vrienden kunnen drinken. Dit mag een vijver zijn, maar ook het plaatsen van drinkschalen is een prima idee. U kunt er ook voor kiezen om vogelzaad te strooien op verschillende plekjes van uw tuin. Kies voor beschutte plaatsen: hier zijn vogels dol op.

Naast alle bovenstaande manieren om uw tuin op de winter voor te bereiden kunt u deze periode ook gebruiken om uw tuingereedschap eens een grondige schoonmaakbeurt te geven. Ook is het najaar ideaal om uitgebloeide bloemen te verwijderen en grasranden af te steken. Wilt u uw haagplanten tegen de aankomende kou beschermen? Kies er dan voor om een mulchlaag onder en rondom de heg aan te leggen. Dit houdt de bodem luchtig en zorgt ervoor dat vocht en voedingsstoffen beter worden vastgehouden in de grond.

Door uw tuin op tijd winterklaar te maken kunt u in het voorjaar nog meer genieten van uw erf. Op zoek naar meer tuininspiratie? Houd onze blog in de gaten. Regelmatig plaatsen wij nieuwe artikelen met belangrijke achtergrondinformatie en leuke tuintips. Ook in de winter!