4 handige tips om uw tuin een geheel nieuwe uitstraling te geven!

7 maart 2019
4 handige tips om uw tuin een geheel nieuwe uitstraling te geven!

Nu de lente is aangebroken krijgen veel mensen zin om de handen eens flink uit de mouwen te steken. Dat kan in huis zijn: de muur van de woonkamer krijgt bijvoorbeeld een nieuw en fris likje verf, het meubilair wordt anders neergezet of het is tijd voor de grote lenteschoonmaak. Maar ook de tuin mag zeker niet achterblijven. U heeft vanuit huis immers uitzicht op uw erf. Een mooie, verzorgde tuin doet wonderen voor uw gemoedstoestand. Daarom geven we u graag 4 handige tips om uw tuin een geheel nieuwe uitstraling te geven op eenvoudige wijze!

Zaai bloemen!
Kies voor een of meerdere soorten bloemen in kleuren die goed bij de rest van uw tuininrichting passen.

Zaai bloemen!

Een simpele manier om uw tuin direct wat op te vrolijken is het zaaien van bloemen. In formele tuinstijlen kunt u dat het beste netjes in een rijtje doen, bijvoorbeeld in borders waar er nog plek is. Ook kunt u ervoor kiezen om een bloembed aan te leggen op een plek waar de bloemen goed tot hun recht komen. Kies voor een of meerdere soorten bloemen in kleuren die goed bij de rest van uw tuininrichting passen. Veel soorten bloemen kunt u in deze periode prima zaaien: meerjarige bloemen worden meestal in het voorjaar of de zomer gezaaid.

Bloemsoorten die je het best in deze periode kunt zaaien zijn bijvoorbeeld zonnebloemen, IJslandse papaver, enkelbloemige aster, goudsbloem, ganzenbloem en korenbloem. Bloemen zijn een voordelige manier om relatief snel een andere uitstraling aan uw tuin te geven. Niet in elk tuinontwerp staan bloemen in borders of bloembedden mooi. In dat geval kunt u ook bloemen zaaien in potten of bloembakken en deze vervolgens een mooie, subtiele plek in uw tuin geven. Zo gaan de kleuren niet te veel overheersen en houdt uw tuin een formeel karakter indien u dat wenst. Binnen informele tuinstijlen kunnen bloemen soms weer een prominentere plek innemen.

Leg een moestuin aan
Aardbeien, peterselie, bosuitjes, courgettes, bieslook en sla zijn eenvoudig te kweken en mislukken niet snel.

Leg een moestuin aan

U hoeft geen groene vingers te hebben om een kleine moestuin met wat makkelijke kruiden en groenten aan te leggen. Veel soorten kruiden hebben bijvoorbeeld niet zo heel veel verzorging nodig, terwijl ze wel behoorlijk rap groeien! Aardbeien, peterselie, bosuitjes, courgettes, bieslook en sla zijn eenvoudig te kweken en mislukken niet snel. U kunt een klein stukje tuin gebruiken voor het aanleggen van een moestuin. Ook kunt u ervoor kiezen om een kleine, eenvoudige kweekkas in de tuin neer te zetten. Een moestuin geeft niet alleen een gezellig tintje aan uw tuin: zelfgekweekte groenten en kruiden smaken ook nog eens heerlijk!

Daarnaast is het bezig zijn in de moestuin volgens veel tuiniers een uitermate ontspannende bezigheid. Dat geldt overigens voor tuinieren in het algemeen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die dagelijks minimaal 10 minuten tuinieren een lagere kans hebben op het ontwikkelen van hart-en-vaatziekten. Onder tuinieren vallen de meest uiteenlopende klusjes: van het wieden van onkruid tot het harken van het gazon en van het snoeien van heggen tot het aanplanten van nieuwe struiken.

Een nieuwe haag
Wanneer u een schutting, hek of oude haag gaat vervangen, kunt u het beste kiezen voor een kant-en-klaarhaag.

Een nieuwe haag

Wilt u een heel nieuw tuinontwerp? Of wilt u de tuin direct een geheel andere uitstraling geven? De haag is als het ware de omlijsting van uw tuin en ligt aan de basis van de verdere inrichting van het erf. Een nieuwe haag creëert direct een heel andere sfeer in uw tuin. Heeft u momenteel een hek of schutting die als tuinafscheiding dient? Of heeft uw haag z’n beste tijd wel gehad? Dan is dit een mooi moment om eens rond te kijken voor een nieuwe haag. Bepaal voor u een nieuwe haag uitkiest goed voor welk tuinontwerp u gaat en welke haag hierbij past.

Wanneer u een schutting, hek of oude haag gaat vervangen, kunt u het beste kiezen voor een kant-en-klaarhaag. Deze bestaat uit volgroeide haagelementen en levert direct een volle, hoge haag op. Op deze manier hoeft u niet te wachten tot jongere haagplanten zijn uitgegroeid tot een blikdichte tuinafscheiding. Kant-en-klare heggen zijn verkrijgbaar in diverse varianten. Enkele populaire haagplanten die u als kant-en-klaarhaag kunt kopen in ons webshop gedeelte zijn onder meer de levensboom (thuja), liguster, beukenhaag, haagbeuk en de taxus. Dit is echter slechts een kleine greep uit onze selectie van sterke en goed vertakte haagplanten.

Plant nieuwe struiken aan!
>Andere wintergroene struiken die populair zijn om solitair te planten zijn de rhododendron, de laurierkers en de taxus.

Plant nieuwe struiken aan!

Is het niet nodig om een hele nieuwe haag aan te planten? Dan kunt u er ook voor kiezen om een aantal struiken in uw tuin neer te zetten. Verschillende haagplanten kunnen ook als solitaire plant of in groepjes worden neergezet. Denk bijvoorbeeld aan de diverse soorten haagconiferen. Deze worden regelmatig solitair of in kleine groepjes neergezet en vervolgens bijgehouden middels snoei. U kunt ze eventueel ook in een mooie vorm knippen om een extra statig tintje aan uw tuin toe te voegen. Zo is de coniferenspiraal momenteel helemaal hip. Daarnaast is ook de kegelvorm al jarenlang ongekend populair.

Andere wintergroene struiken die populair zijn om solitair te planten zijn de rhododendron, de laurierkers en de taxus. U kunt natuurlijk ook prima voor bladverliezende heesters kiezen als uw tuinontwerp dat toelaat. De vlinderstruik, Japanse bottelroos en het Chinees klokje zijn hiervan goede voorbeelden. Laat u eens inspireren door rond te kijken in onze webwinkel. U vindt hier diverse haagplanten die wellicht een mooie nieuwe toevoeging aan uw tuin kunnen zijn: als heg of als solitaire sierstruik!

Voor tuininspiratie bent u bij ons aan het juiste adres: regelmatig verschijnen er nieuwe blogs waarin wij tuintips, snoeitips of andere tuinideeën met u delen. Een schitterende tuin begint bij Haagplanten.net!