Californische cipres of leylandii?

30 januari 2020
Californische cipres of leylandii?

De Californische cipres en de leylandii zijn allebei plantensoorten uit de cipresfamilie. Ze lenen zich beide uitstekend als haagplanten. Beide soorten cipressen zijn wintergroene schubconiferen die gemakkelijk in een strakke haagvorm te snoeien zijn. Maar welke van deze haagplanten past het beste bij uw tuin: de Californische cipres of de leylandii? Dat is onder andere afhankelijk van uw tuinontwerp en uw wensen met betrekking tot onderhoud. We vergelijken de eigenschappen van deze bijzondere coniferen met elkaar.

Algemene informatie over de Californische cipres en de leylandii

Zowel de Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana) als de leylandii (Cupressocyparis leylandii) is afkomstig uit Noord-Amerika.

Algemene informatie over de Californische cipres en de leylandii

Zowel de Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana) als de leylandii (Cupressocyparis leylandii) is afkomstig uit Noord-Amerika. De Californische cipres staat ook wel bekend als de Lawsoncipres en groeit oorspronkelijk aan de westkust van de Verenigde Staten, om precies te zijn in Oregon en natuurlijk Californië. De leylandii, ook wel bekend als de Leylandcipres, is een hybride van twee verschillende cipressen die eveneens hun oorsprong aan de Noord-Amerikaanse westkust hebben: de nootkacipres en de montereycipres. De montereycipres groeit maar in een heel klein gebied. In de natuur kwam kruisbestuiving daardoor niet voor, maar wel toen de bomen eind negentiende eeuw voor het eerst naar Europa gebracht werden.

De Amerikaanse westkust is gemiddeld een stuk warmer dan het westen van Europa, maar met ons klimaat kunnen de Californische cipres en de leylandii prima uit de voeten. Het enige waar beide soorten echt niet tegen kunnen is een grond waar veel water in blijft staan. Dat hebben ze gemeen met vrijwel alle andere coniferen. Staan deze haagplanten te lang met hun wortels onder water, dan treedt er al snel wortelrot op. De leylandii en de Californische cipres gedijen zowel in de zon als in de schaduw, al is het aan te raden om de Californische cipres niet op een al te schaduwrijke plek te planten.

Een ding is zeker: zowel de leylandii als de Californische cipres behoort tot de meest geschikte haagplanten voor een privacyhaag. Hoe u te werk gaat voor uw cipressenhaag uw privacy kan beschermen verschilt echter wel per soort.

De leylandii groeit sneller dan de Californische cipres

Als de leylandii ergens om bekend staat is het zijn uitzonderlijk hoge groeisnelheid. In een jaar tijd wordt een leylandiihaag minimaal 80 centimeter.

De leylandii groeit sneller dan de Californische cipres

Als de leylandii ergens om bekend staat is het zijn uitzonderlijk hoge groeisnelheid. In een jaar tijd wordt een leylandiihaag minimaal 80 centimeter, maar soms wel een meter hoger. De gele leylandii (Cupressocyparis leylandii 'Castlewellan Gold') groeit iets langzamer, maar met 50 tot 80 centimeter per jaar toch nog behoorlijk hard. De leylandii is dan ook populair bij tuiniers die snel een hoge haag in de tuin willen hebben. Een paar jonge exemplaren van de leylandii zijn immers voordeliger dan een kant en klare haag, maar u hoeft nauwelijks langer te wachten. De eerste jaren is hij door zijn open structuur echter nog niet zichtdicht.

De Californische cipres heeft een compactere groeiwijze dan de leylandii. Hij heeft een gemiddelde groeisnelheid van zo’n 30 centimeter per jaar. Plant u een paar jonge Californische cipressen in de tuin, dan heeft u dus binnen enkele jaren een hoge, volle coniferenhaag in de tuin staan. Een mogelijk nadeel van de groeisnelheid van deze soorten is dat u ze regelmatig moet snoeien. Bij cipressen is dat essentieel. Deze coniferen kunt u namelijk niet terugsnoeien in het oude hout zonder dat ze daarbij beschadigen. De leylandii moet u hierdoor jaarlijks wel vier keer snoeien. Bij de Californische cipres zijn twee à drie snoeibeurten in een jaar voldoende.

Het is gelukkig vrij eenvoudig om deze cipressen te snoeien. U knipt makkelijk door de takken heen. Let op dat u niet verder terugsnoeit dan de takken groen zijn, zodat uw volledige haag nieuwe scheuten kan produceren. Ook raden we aan om de onderkant van uw cipressenhaag iets breder te snoeien dan de bovenkant. Zo krijgt ieder deel van de coniferenhaag evenveel zonlicht en groeit hij vanzelf weer recht.

Kies uit verschillende kleuren cipressen

Wilt u schubconiferen met andere kleuren zien? Bekijk dan ook eens de thuja.

Kies uit verschillende kleuren cipressen

Een ander voordeel van de leylandii en de Californische cipres is hoeveel keuze u heeft. We vertelden u net al dat u de keuze heeft tussen de gewone groene leylandii en de gele leylandii, maar ook de Californische cipres biedt verschillende bladkleuren. Zo kunt u kiezen uit het innemende blauwgroene gebladerte van de blauwe Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca') en het wat frisser ogende geelgroene gebladerte van de gele Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne'). Ook hebben we de gele Californische cipres 'Stardust' (Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust') in de aanbieding. Deze heeft dezelfde frisse kleur, maar een wat bredere, meer bossige groeiwijze.

Wilt u schubconiferen met andere kleuren zien? Bekijk dan ook eens de thuja. Dit coniferengeslacht bestaat eveneens uit Amerikaanse soorten die tot de cipresfamilie behoren en een elegant donkergroen gebladerte hebben. Vooral de thuja 'Smaragd' en de thuja 'Brabant' staan veel in West-Europese tuinen. U kunt deze tot een strakke wintergroene haag snoeien, maar voor een ander effect kunt u ook de bovenzijde in de kegelvorm laten die de planten van nature hebben.

Californische cipres of leylandii online kopen

De Californische cipres en de leylandii zijn zo populair dat u ze tijdens het plantseizoen in ieder tuincentrum wel tegenkomt.

Californische cipres of leylandii online kopen

De Californische cipres en de leylandii zijn zo populair dat u ze tijdens het plantseizoen in ieder tuincentrum wel tegenkomt. Wilt u er echter zeker van zijn dat u Californische cipressen of Leylandcipressen van de best mogelijke kwaliteit krijgt, dan kunt u ze het beste online bestellen via onze webshop. Onze kwekers versturen deze coniferen uitsluitend als ze zeker weten dat ze gezond zijn en in uw tuin tot een prachtige coniferenhaag uitgroeien. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor andere bladverliezende en wintergroene haagplanten. Heeft u vragen over onze haagplanten? Neem dan contact op met onze haagplantenexperts!