Tuinieren in de winter: dit kunt u doen

23 januari 2019
Tuinieren in de winter: dit kunt u doen

De winterperiode is een rustige tijd op tuingebied. Bladverliezende planten en bomen zijn nog in winterrust. Daarnaast brengt u tijdens koude dagen meestal ook niet veel tijd in de tuin door. Tuinieren in de winter is dan ook niet iets waar iedereen op zit te wachten. Toch kunt u in deze periode al de nodige tuinklusjes opknappen. Daar plukt u de vruchten van in het voorjaar: de tuin ligt er dan immers netjes en verzorgd bij. We vertellen u graag wat u in het winterseizoen alvast in de tuin kunt doen.

De structuur van de grond verbeteren

Een gezond bodemleven is de basis van een gezonde tuin. Niet alleen uw haagplanten, maar ook andere struiken, bomen en planten varen wel bij een gezonde en vruchtbare bodem. De winter is een uitstekende periode om eens kritisch te kijken naar de structuur van de grond in uw tuin. Hoewel sommige planten in winterrust zijn, kunt u er wel voor zorgen dat de bodem straks optimaal in orde is. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een fijn laagje compost aan te brengen op de aarde in uw tuin. Vervolgens kunt u de compost lichtjes in de grond harken zodat de compost zich goed vermengt met de aarde.

Kleigrond en andere zware grond kan ’s winters worden omgespit. Zo maakt u de grond goed doorlatend, luchtiger en eenvoudiger te bewerken. Ook komt er meer zuurstof in de grond. Spit de grond niet om op het moment dat de grond erg vochtig is. Verder is het ook goed om alvast het nodige onkruid te verwijderen uit uw tuin. Op dat gebied worden Nederlandse tuinen ’s winters nogal eens verwaarloosd, en dat is eigenlijk zonde. Vooral op plekken waar u straks bloemen of planten wilt gaan zaaien is het belangrijk dat de grond goed vrij van onkruid is.

Heggen planten in de winter

Ook is de winter de perfecte tijd om heggen aan te planten. Veel haagplanten zijn in de winterperiode verkrijgbaar met blote wortel. Deze kunnen het beste in de winter worden aangeplant, mits het niet vriest. Vaak gaat het om bladverliezende haagplanten die in de winter in rust zijn. Denk hierbij aan de haagbeuk en de beukenhaag. Maar ook wintergroene haagplanten in pot kunnen op zachte, winterse dagen worden geplant. De taxus en andere haagconiferen zijn hiervan goede voorbeelden. Wilt u in de winter een heg planten? Doe dit dan op een mooie dag waarop de temperatuur vrij zacht is.

Ook kunnen sommige heggen worden gesnoeid in de wintermaanden. Dit kan vooral tegen het einde van de winter, wanneer de kans op vorst geweken is. Meestal gaat het dan niet om een drastische snoeibeurt, maar om het wegknippen van takken die erg uitsteken. Ook dode en zieke takken mogen uit uw haag worden verwijderd. De haagbeuk en beukenhaag zijn voorbeelden van haagplanten die ’s winters wat lichte snoei verdragen. Maar ook de klimop (hedera) kan in de winter gesnoeid worden. Wel raden wij altijd aan om extra voorzichtig te zijn wanneer u heggen in de winter snoeit.

De tuin opnieuw inrichten

Is uw tuin aan een metamorfose toe? Dan is de winter een mooi moment om hiervoor alvast een plan uit te werken. Maak zelf een tuinontwerp en bedenk goed hoe u de ruimte optimaal kunt benutten. Voor welke tuinstijl wilt u gaan? Misschien gaat uw voorkeur uit naar een klassieke, wat formele stijl met veel wintergroene planten, vormsnoei en een strakke haag. In dat geval kunt u het beste kiezen voor haagplanten als de taxus, Japanse hulst en thuja. Deze zijn goed in een strakke haagvorm te snoeien. Bovendien zijn deze haagplanten ook bijzonder geschikt om in statige snoeivormen te knippen.

Gaat u liever voor een natuurlijke, informele tuinstijl waar van alles groeit en bloeit? Dan kunt u wintergroene planten en bomen afwisselen met een bloeiende of bladverliezende haag. Een beukenhaag staat bijvoorbeeld prachtig in de landelijke tuin, maar u kunt ook kiezen voor een haag waar mooie bloemen in groeien. Denk daarbij aan een rhododendronhaag of een gemengde haag van meerdere bloeiende haagplanten. Ook kunt u vast nadenken hoe het terras eruit mag komen te zien en of u wel of geen moestuin wilt aanleggen. Laat uw verbeelding op de vrije loop en laat u inspireren door onze schitterende haagplanten.

Als u in het voorjaar meer kleur in uw tuin wilt, kunt u ’s winters ook alvast wat bloembollen planten. Doe dit bij voorkeur op dagen dat het weer zacht is, zodat de bodem niet te koud is. Ook kunt u in de winter alvast wat andere klusjes in en om de tuin doen, zoals bladeren wegharken, tuingereedschap aan een flinke schoonmaakbeurt onderwerpen of beginnen aan een nieuwe composthoop. Als u voor een metamorfose van de tuin gaat, kunt u alvast beginnen met het voorbereiden van de bodem of het aanplanten van een haag.

Kijk eens rustig op onze website rond en ga op zoek naar de haag die het beste bij uw tuin past. We hebben een royale selectie van gezonde en goed vertakte haagplanten in uitstekende conditie. In ons webshop gedeelte kunt u op een snelle en eenvoudige manier haagplanten kopen. Of u nu op zoek bent naar een wintergroene haag of naar bladverliezende struiken die uw tuin een romantische en natuurlijke uitstraling geven – het kan allemaal. Besteed in deze koude maanden wat aandacht en liefde aan uw tuin, zodat u er de aankomende lente en zomer optimaal van kunt genieten!