Heg

Heg

Een opvallende ontwikkeling in de geschiedenis van de mens, of liever gezegd: de geschiedenis van het tuinieren. Het is zeker al sinds de tijd van de Romeinen dat een haagplant als de buxus ter decoratie in tuinen of buitenverblijven wordt geplant. Er zijn zelfs bronnen die beweren dat het gebruik van haagplanten van nog verder dateert, daarbij wordt vaak het Oude Egypte genoemd. Recenter zijn de Franse, Weense en Engelse paleistuinen met hun strak gesnoeide hagen, of zelfs de grootschalige bouw van nieuwe woonwijken in Nederland, waarbij de voorkeur werd gegeven aan ligusterhagen om bij te dragen aan het nette imago van de buurt. Al deze voorbeelden laten hoe dan ook zien dat de heg niet meer weg te denken is uit de tuin, dat deze twee begrippen zelfs een onafscheidelijk duo vormen.

De ligusterhagen

Na de komst van het internet is het voor iedereen mogelijk geworden om alles te bestellen wat het hart begeert, zelfs levende wezens zoals planten. Online winkelen is populairder dan ooit de laatste tien jaar. Haagplanten.net kan dan niet achterblijven. De laatste jaren hebben wij onze webshop steeds meer aangepast aan de wensen van onze klanten en dat blijven wij uiteraard doen. Wij willen onze klanten graag adviseren en hun enthousiasme voor hagen aanwakkeren. Daarom geven wij u de informatie die u nodig heeft. Want voor het planten van eenHeg planten is de nodige kennis vereist.

Welke soorten heg kunt u kiezen?

Welke soorten heg kunt u kiezen?

U hoeft slechts door het raam naar buiten te kijken en de kans is groot dat u een heg ziet. Aan de overkant van de straat, in de tuin van de buren, of in uw eigen tuin. Maar ook op bedrijventerreinen, rondom kerken of scholen, in parken… overal zijn heggen. Dat is niet zo verwonderlijk, want een heg is praktisch en niet al te moeilijk om te onderhouden. Een heg kan dienen als afscheiding, privacy bieden, mensen of dieren op een afstand houden of simpelweg voor een verzorgde indruk zorgen. Vaak kiest men voor één of twee standaard soorten: de liguster of de conifeerhaag. De liguster groeit heel snel, waardoor u binnen de kortste keren een hoge heg heeft. Ligusters zijn dus ideaal wanneer u snel beschutting wilt hebben. Ligusters zijn doordat ze makkelijk te snoeien zijn zeer geschikt voor vormsnoei, evenals buxushagen. U kunt een ligusterhaag daarom tot in de kleinste details snoeien en een zeer strakke haag creëren. Coniferen zoals de thuja (levensboom) kunnen zeker een paar meter hoog worden en zijn daarom zeer geschikt om privacy te garanderen. Ze zijn winterhard en goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. De enige inheemse soort conifeer is overigens de taxus, die ziet men dan ook veel op openbare plekken zoals parken of plantsoenen.

De conifeerhaag

Het is echter zonde wanneer er alleen aandacht wordt besteed aan deze bekende soorten. Wij hebben een samenstelling gemaakt van de meest interessante, bijzondere en voor dit klimaat geschikte haagplanten, maar dit zijn vooral planten die heel goed gesnoeid kunnen worden tot heg. Iedere soort haagplant heeft weer zijn eigen unieke kwaliteiten. De beukenhaag bijvoorbeeld heeft een prachtig en stevig blad dat zowel groen als rood kan zijn. De beukenhaag vormt een dichte heg die het hele jaar door zijn blad behoudt. De haagbeuk lijkt op de beukenhaag maar kan beter tegen een slechte of te natte bodem. Of kies voor klimop, met zijn charmante, puntige bladeren. Een plant die eeuwen geleden al de waardering van de mens verdiend heeft. Deze plant lijkt misschien te grillig om tot heg gesnoeid te worden, maar niets is minder waar. De laurierkers is familie van de rozen en zeer geschikt als sierstruik. Vogels zijn dol op de bessen die aan deze haag groeien.

Verzorging van uw heg

Verzorging van uw heg

Natuurlijk behoeft iedere haagplant zijn eigen specifieke verzorging, maar er zijn wel een aantal algemene stappen die u kunt volgen. Snoeien doet u twee tot drie keer per jaar: één keer om de groei in te perken en de overige keer/keren om te zorgen dat de vorm behouden blijft. Sommige soorten kunt u flink terugsnoeien, andere verdragen een grote snoeibeurt juist niet. Het is verstandig dat van tevoren uit te zoeken, zodat u goed voorbereid bent op uw nieuwe haagplanten. Zorg er verder voor dat u bij het planten een meter tussenruimte aanhoudt, zodat de haagplanten de ruimte hebben zich te ontwikkelen, maar wel een dichte heg kunnen gaan vormen. Vermeng de aarde rondom de planten met mest of een bodemverbeteraar om de groei te stimuleren. Eventueel kunt u ook kiezen voor kant-en-klaar-hagen. Dan hoeft u uw heg alleen maar te planten en heeft u direct de beschutting of privacy waar u naar op zoek bent. Dit is prettig voor mensen die weinig tot geen ervaring hebben met tuinieren of geen tijd om iedere dag in de tuin aan de slag te gaan. Dat levert u weer extra uren op om te genieten van uw heg!

Heggen online kopen

Heggen online kopen

Uw nieuwe heg vindt u op Haagplanten.net. Onze website heeft niet alleen een uitgebreide webshop, maar ook informatie over al onze haagplanten. Wij verkopen dus niet alleen haagplanten, maar brengen u ook nog eens de nodige basiskennis bij. Daardoor weet u iets beter waar u aan begint. Wij nemen onze haagplanten uiteraard heel serieus, dat heeft u inmiddels wel door. Dit heeft als gevolg dat wanneer u op zoek bent naar een bepaalde haagplant u als snel op onze website terecht komt. Sinds 1990 zijn wij actief en hebben al veel mensen geholpen aan haagplanten. Daarom boezemen wij bij al onze klanten vertrouwen in! Onze service is van grote kwaliteit en onze prijzen zijn laag. Wij werken samen met een zeer betrouwbare kweker, waar wij regelmatig contact mee hebben. Geen enkele haagplant gaat de deur uit zonder eerst uitvoerig door ons gecontroleerd te worden. Zo kunt u er zeker van zijn dat u waar voor uw geld krijgt. In onze webshop kunt u eenvoudig berekenen hoeveel u moet betalen per meter. Ook na de aanschaf staan wij voor u klaar: voor vragen of opmerkingen kunt u altijd bij onze klantenservice terecht. Wij doen ons uiterste best om u ter dienst te zijn!