Inheemse haagplanten zijn gewend aan ons klimaat

5 oktober 2018
Inheemse haagplanten zijn gewend aan ons klimaat

Verschillende haagplanten hebben verschillende wensen. Er is niet veel algemeens te zeggen over de omstandigheden waaronder haagplanten het beste gedijen, al zijn er maar weinig haagplanten die er goed op reageren als hun wortels constant onder water staan. Het weer en het klimaat zijn in ieder geval belangrijke omstandigheden om rekening mee te houden bij het uitzoeken van uw haagplanten. De kans dat een haag in uw tuin een succes wordt is natuurlijk al een stuk groter als uw keuze op inheemse haagplanten valt. Haagplanten die hier ook echt vandaan komen hebben immers al bewezen dat zij goed met het weer in de Lage Landen om kunnen gaan. Met de juiste verzorging zullen inheemse haagplanten in uw tuin dus zeker uitgroeien tot een aantrekkelijke haag.

Het merendeel van de haagplanten die in West-Europa inheems zijn, zijn bladverliezende haagplanten met een vrij landelijk karakter. Veel traditionele plattelandshagen bestaan daarom ook uit een bladverliezende soort die er informeel uitziet en niet al te veel onderhoud nodig heeft. Boeren hebben immers wel wat beters te doen dan heel veel tijd in het onderhoud van hun erfafscheiding steken. Toch betekent dat niet dat u maar gewoon genoegen moet nemen met een haagplantensoort die hier niet vandaan komt als u op zoek bent naar een formeler ogende haag die het hele jaar lang groen blijft. Wij hebben in ieder geval een ruim aanbod aan wintergroene haagplanten beschikbaar die ook oorspronkelijk uit ons deel van de wereld komen. Lees hier meer over de mogelijkheden, zodat u gemakkelijk de perfecte inheemse haag voor uw tuin kunt kiezen.

Inheemse plattelandshagen

Inheemse plattelandshagen

Als mensen aan inheemse haagplanten denken, wordt er vooral vaak aan een klassieke inheemse plattelandshaag als de meidoorn (Crataegus monogyna) of de sleedoorn (Prunus spinosa) gedacht. Dat is niet zo gek, want deze haagplanten worden al eeuwen gebruikt om de grens van een boerenerf af te bakenen. De doorns van deze planten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het vee op afstand blijft en dat dieren van buiten de haag zich niet snel door de takken heen proberen te wurmen. Die doorns maken het ook lastig om de planten te snoeien, maar gelukkig zijn zowel de meidoorn als de sleedoorn onderhoudsarm. Weinig snoeien geeft zelfs de nadruk aan hun natuurlijke groeiwijze, waardoor een haag van een van deze soorten een prachtig rustiek karakter krijgt. Zolang deze planten de ruimte krijgen – vooral de sleedoorn heeft veel wortelopschot – passen ze perfect bij een landelijke tuin.

Er zijn ook bladverliezende haagplanten met een heel ander karakter die het weer in onze contreien probleemloos kunnen doorstaan. De haagbeuk (Carpinus betulus) is bijvoorbeeld zo’n haagplant. Deze staat erom bekend dat hij zelfs in een natte bodem tot een indrukwekkende haag uit kan groeien. Daarom wordt de haagbeuk vaak aangeplant in tuinen waarin te veel water in de grond blijft staan voor zijn lookalike: de beukenhaag, overigens ook een inheemse soort. De beuk (Fagus sylvatica) behoudt wel meer bladeren in het najaar, dus als u op zoek bent naar een privacyhaag en de grond in uw tuin is redelijk droog, dan is een beukenhaag de beste van de twee opties. (Lees verder over haagbeuk en beukenhaag).

Bent u op zoek naar een inheemse haag die mooi bloeit? Dan kunt u bijvoorbeeld voor de gele kornoelje (Cornus mas) of de hondsroos (Rosa canina) in de tuin planten. Ook de wilde liguster (Ligustrum vulgare) bloeit met mooie bloemen, maar vaak wordt deze wat formeler gesnoeid.

Er zijn ook wintergroene inheemse hagen

Er zijn ook wintergroene inheemse hagen

Hoewel het aanbod aan bladverliezende haagplanten die hier inheems zijn heel breed en gevarieerd is, is het zeker ook mogelijk om een inheemse haag te planten die het hele jaar door groen blijft. De gewone hulst (Ilex aquifolium) is er zo een. Die staat bekend als een echte winterplant, omdat hij juist als het kouder wordt opvalt door zijn donkergroene glans en – bij vrouwelijke exemplaren – knalrode bessen. Het kan ook formeler: de gewone taxus (Taxus baccata) is een van de meest aangeplante haagplanten en het zal u daarom misschien niet verbazen dat hij oorspronkelijk uit Europa komt. Sommige botanici noemen hem zelfs de Europese taxus. Voor een inheemse haag die zeer strak en formeel gesnoeid kan worden is de Taxus baccata dus de ideale optie.

Uiteraard betekent dit niet dat populaire niet-inheemse haagplanten, zoals de levensboom, de laurierhaag, de buxus of het buxusalternatief Japanse hulst ten dode opgeschreven zijn in West-Europa. Anders zouden ze natuurlijk nooit zo vaak aangeplant worden. Het kan echter wel zo zijn dat deze haagplanten wat extra hulp nodig hebben om zich in ons klimaat helemaal op hun gemak te voelen. Bovendien betekent het feit dat een plant inheems is niet dat u hem zomaar in de tuin kunt planten. Ook inheemse haagplanten hebben immers hun eigen voorkeuren wat bodem, standplaats en verzorging betreft. Wintergroene haagplanten moeten normaal gesproken bijvoorbeeld vaker gesnoeid worden dan bladverliezende soorten.

Ook dieren houden van inheemse hagen

Ook dieren houden van inheemse hagen

Wanneer u een inheemse haag in de tuin plant weet u in ieder geval zeker dat ons wisselvallige weer hem niet snel kwaad zal doen. En dat is niet het enige voordeel van een inheemse haag. Omdat deze planten deel zijn van het natuurlijke ecosysteem in ons land zullen dieren in de buurt ook blij zijn met zo’n haag. Zij kunnen zich bijvoorbeeld voeden met de bessen die aan de haagplanten groeien of de takken gebruiken als schuilplaats. Zo ziet u maar dat kiezen voor een inheemse haagplantensoort niet genoegen nemen met minder is. Daar is het aanbod veel te mooi en gevarieerd voor.