Bemesten en bewateren van uw haag

Bemesten en bewateren van uw haag

Bemesten en bewateren van uw haag

Naast het planten en snoeien is het bemesten en bewateren van uw haag waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van de verzorging van een haag. Hoewel dit als een vrij eenvoudig klusje klinkt, kan het zijn dat u er alsnog vragen over heeft. Hoe veel en hoe vaak moet u bijvoorbeeld water geven? En welke meststoffen zijn het beste om te gebruiken? Wij helpen u graag verder.

Haagplanten water geven

In de regel kunt u ervan uitgaan dat de haag zeker de eerste paar maanden na het aanplanten erg veel water nodig hebben.

Haagplanten water geven

Dat planten water nodig hebben, dat weet elk kind. Maar niet elk kind weet hoe vaak en wanneer een haagplant water nodig heeft. In de regel kunt u ervan uitgaan dat de haag zeker de eerste paar maanden na het aanplanten erg veel water nodig hebben. Het is meestal goed om in deze maanden zo’n 2 of 3 keer per week ruim water te geven. Bij planten die met blote wortels geplant worden, kan dit wat minder zijn dan bij kluit- of potplanten, maar geef liever te veel dan te weinig. Natuurlijk kunt u in periodes met veel regen wat minder water geven (maar houd wel in de gaten dat het genoeg blijft!) en in droge periodes wat meer.

Ruim water geven, tot zo’n 15 liter per plant, is een goed idee, maar zorg er wel altijd voor dat het water niet al teveel in de grond blijft staan. Dit kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten. Houd daarom in de gaten dat de grond goed gedraineerd is en meng eventueel lichtere grond met uw tuingrond om het water meer ruimte te geven. Sommige planten zijn hier meer gevoelig voor dan andere. Zo houdt de watercipres bijvoorbeeld, zoals zijn naam doet vermoeden, wel van natte grond. Ook de hortensia of de fargesia kunnen goed tegen vocht. De beukenhaag is dan juist weer een van die planten die liever geen natte voeten heeft. Lees daarom altijd goed de productinformatie op onze website als u de beste verzorging voor uw haagplant wilt weten.

Haagplanten bemesten

Ook bij het bemesten geldt dat planten de eerste maanden nadat ze geplant zijn de meeste aandacht nodig hebben.

Haagplanten bemesten

Ook bij het bemesten geldt dat planten de eerste maanden nadat ze geplant zijn de meeste aandacht nodig hebben. Er bestaan speciale meststoffen die ontwikkeld zijn voor hagen en specifiek voor coniferen. U kunt deze gebruiken, maar vaak is compost of tuinturf ook een prima optie. Bemest de haag direct na het planten en daarna idealiter elk halfjaar. U zou dit kunnen afstemmen op de snoeibeurten van uw haag, waardoor u één keer bemest in het voorjaar en één keer in het najaar (al hoeft u niet elke haag in het najaar te snoeien. Lees hierover meer in onze post ‘haagplanten verzorgen in de herfst’).

 

Het voordeel van de haag bemesten is niet alleen dat de haag er beter van gaat groeien, maar ook dat de wortels meer op de goede plek blijven. Als u bijvoorbeeld uw haag minder bemest dan de border die ernaast zit, kunnen de wortels van uw haag de border gaan overwoekeren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bemesting kan ook voorkomen dat een plant ziek wordt. Zo is bladbemesting bij de buxus bijvoorbeeld een goede manier om buxusschimmel tegen te gaan.

Lees ook meer over haagplanten verzorgen in de herfst, of over de verzorging van laurierhaag of coniferenhaag.

loader
Laden...