Haagplanten verzorgen in de herfst

13 september 2018
Haagplanten verzorgen in de herfst

Haagplanten hebben het hele jaar door verzorging nodig, maar zeker niet het hele jaar door dezelfde verzorging. In het voorjaar groeien ze hard en moeten ze gesnoeid worden. In droge zomers zult u ze af en toe wat extra water moeten geven en in de winter is het handig gevoelige haagplanten te beschermen tegen vorst. Maar hoe moet u haagplanten verzorgen in de herfst? Daar gaan we het vandaag over hebben.

Snoeien

De meeste haagplanten hebben aan één snoeibeurt genoeg en deze zal meestal in het voorjaar gegeven worden.

Snoeien

De meeste haagplanten hebben aan één snoeibeurt genoeg en deze zal meestal in het voorjaar gegeven worden. De planten hebben dan de hele zomer om te herstellen van die snoeibeurt en staan er lekker stevig bij als de winter gaat beginnen. Er zijn echter plantensoorten die ook in het najaar gesnoeid zullen moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn de haagbeuk en veldesdoorn. Beide produceren veel sappen en kunnen dus bevriezen wanneer ze niet goed bijgehouden worden.

Ook coniferenhagen, zoals de leylandii conifeer, worden vaak in het najaar nog een keer gesnoeid. Het gaat zowel bij de coniferen als bij de andere genoemde planten niet om het radicaal terugsnoeien van de plant, maar eerder om het bijwerken ervan. Zo gaat uw haag netjes de winter in. Let wel op, de meeste planten kunt u beter helemaal niet snoeien in het najaar. Na de snoei zal de plant namelijk opnieuw uitlopen en de jonge scheuten zijn erg kwetsbaar voor de kou. Houd hier dus altijd rekening mee

Lees hier meer over coniferen snoeien.

Voorbereiding voor de winter

Als u een boel exotische planten in de tuin heeft, voornamelijk exotische planten uit warme landen, is het een goed idee om u eens te verdiepen in winterbescherming.

Voorbereiding voor de winter

Aan het begin van het najaar zult u vooral bezig zijn met het genieten van uw tuin. Misschien heeft u een voornamelijk wintergroene tuin, die nog lekker lang een zomers gevoel vasthoudt. Anders is het juist prachtig om te zien hoe de bladeren aan de bomen aan het verkleuren zijn en echt de herfst inluiden. In dat laatste geval zult u nog wel enig werk hebben in de tuin: vegen en harken om alle gevallen bladeren bij elkaar te krijgen in de groenbak of de composthoop. Bladverliezende planten bereiden zich met het afwerpen van hun blad voor op de winter en dat geeft een prachtig gezicht, maar ook een hoop werk.

Als u een boel exotische planten in de tuin heeft, voornamelijk exotische planten uit warme landen, is het een goed idee om u eens te verdiepen in winterbescherming. Sommige planten zijn nu eenmaal gevoeliger voor kou en vorst dan anderen. Zeker als er een koude winter wordt voorspeld, is het niet zo gek om de opties eens te bekijken. Vaak is het nog niet direct in november of zelfs december nodig om uw planten af te dekken, maar het is goed om alvast voorbereid te zijn op de momenten dat het echt koud begint te worden, meestal in januari en februari.