Haagbeuk of Beukenhaag?

Beukenhaag kopen
Haagbeuk of Beukenhaag?

In Nederland hebben we eigenlijk twee soorten die we allebei “beukenhaag” noemen. Voor de meeste mensen is het dan ook niet altijd duidelijk wat een beukenhaag en wat een haagbeuk is. Meestal denken we dat een beuk geknipt als haag meteen een haagbeuk is. Dat is niet zo want het zijn planten uit twee totaal verschillende families. Hieronder gaan we de verschillen tussen de haagplanten en het gebruik duidelijk maken, zodat je meteen kunt zien of iets een haagbeuk of beukenhaag is.

2 kleuren beukenhaag
Fagus sylvatica
Vanaf
55,40
arrow-right
Rode beuk
Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
Vanaf
2,11
arrow-right

De gewone beuk

De gewone beuk of groene beuk noemen we, wanneer geknipt als haag, een beukenhaag. Deze heb je in twee verschillende kleuren, namelijk groenbladig (Fagus sylvatica) en roodbladig (Fagus sylvatica 'Atropurpurea'). Ze hebben beide grote bladeren met een sierlijk golvende bladrand en de bladeren lijken glanzend en glad. De bladeren kleuren in de herfst geel tot oranje en worden daarna bruin. De bladeren blijven tot aan het voorjaar dor op het oudere hout in de planten hangen. In het voorjaar zullen de nieuwe bladeren de oude van de plant ‘afduwen’. Deze planten behoren tot de “beukenfamilie” oftewel Fagaceae.

De gewone beuk

De haagbeuk

Deze beuken behoren tot de “berkenfamilie” oftewel Betulaceae en zijn dus helemaal niet verwant aan de gewone beuk. Dit is ook heel goed te zien aan de bladeren. Deze zijn namelijk voorzien van een getande bladrand en diepliggende nerven, zodat de bladeren zich heel anders aftekenen aan de plant. Ook verkleuren deze bladeren in de herfst geel en vallen daarna af. Je hebt dus geen dorre bladeren aan de plant tijdens de winter.

In het voorjaar is hij wel eerder met nieuw blad dan de gewone beuk, dus dat is in zijn voordeel. De haagbeuk is wat standplaats betreft minder kieskeurig. Hij groeit op vrijwel elke grondsoort en ook op wat nattere gronden houdt hij het goed uit.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De haagbeuk

Welke beuk moet ik nu gebruiken?

Bij wat vochtigere standplaatsen is het aan te raden om de haagbeuk te gebruiken. Voor de rest is het meer een kwestie van wat u zelf belangrijker en mooier vindt. Beide hagen zijn klassiekers en verdienen een mooi plekje in uw tuin, dus aan u de keuze.

Welke beuk moet ik nu gebruiken?

Hoe plant ik een beukenhaag of haagbeuk?

Zowel de gewone beuk als de haagbeuk worden op onderstaande manieren geplant:

Heeft u beukenplanten met blote wortels gekocht? Graaf dan een sleuf van ongeveer een schop diep en breed als u een enkele haag wilt zetten. Wordt het een dubbele haag in zigzagpatroon? Dan graaft u hem 30 cm breed en diep. Daarin verdeelt u de planten zodanig dat er een mooi verdeelde haag ontstaat. Daarna strooi of giet u “Rootgrow” in het plantgat. Dit is een middel dat actieve bodemschimmels bevat, die de planten nodig hebben om te wortelen. Hierdoor zullen de planten sneller en beter aanslaan. Daarna verrijkt u de grond eventueel door hem met wat potgrond, vervolgens gooit u de aarde terug in de plantsleuf en trapt u het goed aan. Geef de nieuwe haag meteen water als u klaar bent.

Worden de planten die u besteld heeft met een kluit of in pot geleverd? Dan plant u ze op dezelfde manier. U graaft een sleuf of plantgat. Wat het beste werkt ligt een beetje aan de grootte van de kluit of depot. Graaf ook deze gaten ietsje groter, zodat de grond in het plantgat nog wat verbeterd kan worden met wat potgrond. Dit mengsel gooit u weer terug in het plantgat en trapt u goed aan. Ook hier moet u direct wat water geven, zodat de kluiten vochtig zijn en goed kunnen aanslaan.

Als u ervoor zorgt dat de haag op tijd water en bemesting krijgt, zal deze u belonen met een schitterende haag waar u tientallen jaren veel plezier aan kunt beleven.

loader
Laden...