Haagbeuk: een veelzijdige haagplant

haagbeuk haagplant

Haagbeuk: een veelzijdige haagplant

De haagbeuk is een zeer populaire haagplant in heel Europa. Deze boom is zo geschikt als haagplant, dat het zelfs onderdeel van zijn naam is geworden. In deze blog gaan we het hebben over de veelzijdigheid van de haagbeuk: waar hij kan groeien en voor welke hagen hij geschikt is.

haagbeuk groeit

De haagbeuk heeft echter één groot voordeel, waardoor het toch een populaire plant is: hij groeit bijna overal.

De haagbeuk groeit bijna overal

Er wordt vaak gezegd dat de haagbeuk en de beukenhaag veel op elkaar lijken – niet alleen in hun namen, maar ook in uiterlijk. Beide planten hebben een dichte groeivorm en relatief grote bladeren die in de herfst verkleuren. Het meest opvallende verschil op het eerste gezicht, is dat de haagbeuk in de winter bijna altijd zijn bladeren verliest, terwijl de beukenhaag vaak de verdorde bladeren nog vasthoudt. Zo biedt de beukenhaag wat meer privacy. De haagbeuk heeft echter één groot voordeel, waardoor het toch een populaire plant is: hij groeit bijna overal.

De haagbeuk is bijzonder goed in het aanpassen aan verschillende omstandigheden. Waar de beukenhaag vooral op drogere zandgronden groeit, kan de haagbeuk prima wortelen op zwaardere en nattere gronden. Als u een tuin heeft met een lastige grondsoort, zoals klei, of een grondsoort waar veel water in blijft staan, kan de haagbeuk daarom nog wel eens een hele goede optie zijn. Hieruit blijkt ook wel dat de haagbeuk gemakkelijk te planten is: het verbeteren van de grond, of extra gaten prikken voor drainage is meestal niet nodig. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe!

De haagbeuk is trouwens niet alleen gemakkelijk als het gaat om grondsoort, maar ook wat betreft lichtinval. Sommige haagplanten hebben een voorkeur voor een standplaats in de zon, of groeien juist beter op een donkerdere plek. Voor de haagbeuk maakt dit niet zo veel uit. Zowel in de volle zon als in de schaduw kan deze robuuste haagplant prima groeien. Als u een haag van haagbeuk bestelt, weet u dus eigenlijk al wel zeker dat hij het goed gaat doen in uw tuin. Nog een extra voordeel: de haagbeuk is een inheemse haagplant en is dus bijzonder goed aangepast aan het Nederlandse klimaat.

haagbeuk hagen

De haagbeuk is van nature een flinke boom die verwant is aan de berk.

Geschikt voor allerlei hagen

Daarnaast is de haagbeuk niet alleen veelzijdig omdat hij op iedere standplaats kan groeien, maar ook omdat hij voor veel verschillende soorten hagen geschikt is. De haagbeuk is van nature een flinke boom die verwant is aan de berk (dus niet aan de beuk), maar hij kan gekweekt en gesnoeid worden in een nette, formele vorm. Hoe vaker de haagbeuk gesnoeid wordt, hoe meer hij vertakt, wat betekent dat hij na een paar snoeibeurten een mooie, volle heg kan vormen. De haagbeuk groeit zo’n 20-40 cm per jaar, dus hij moet hij ieder jaar één of twee keer gesnoeid worden om in vorm te blijven.

De haagbeuk kan dus door snoei goed een formele haag vormen, maar als u juist een wat landelijkere en informele uitstraling zoekt voor uw tuin, is de haagbeuk ook een prima keuze. De grote bladeren van de haagbeuk maken hem namelijk ook prima geschikt voor een prachtige informele haag. Het is een sierlijke plant die mooi verkleurt in de herfst en daardoor goed met de seizoenen meebeweegt. Waar hij met regelmatige snoei dus goed in een strak tuinontwerp past, is hij met een wat nonchalantere snoei ook prima geschikt voor een meer landelijke en informele tuin.

Een laatste voordeel als het gaat over het soort hagen waar de haagbeuk voor geschikt is: deze haagplant kan zowel lagere als hoge hagen vormen. In de natuur groeit de haagbeuk uit tot een volledige boom, wat betekent dat hij ook als haagplant gemakkelijk een paar meter hoog groeit. Toch is hij ook gemakkelijk laag te houden. Als u dus een haagje van een meter hoog om uw voortuin wilt hebben, dan is de haagbeuk daar ook prima geschikt voor. Eigenlijk zijn alleen hele lage sierhaagjes en vormsnoei, zoals mogelijk is met een buxus, niet aan te raden voor de haagbeuk.

haagbeuk beste keuze

We noemden hierboven al dat de haagbeuk niet zo geschikt is voor het maken van lage sierhaagjes, zoals haagjes tussen twee terrassen of als rand van een border.

Wanneer is de haagbeuk niet de beste keuze?

We noemden hierboven al dat de haagbeuk niet zo geschikt is voor het maken van lage sierhaagjes, zoals haagjes tussen twee terrassen of als rand van een border. De bladeren van de haagbeuk zijn vrij groot, waardoor een hele lage haag er wat vreemd uit zou zien. Daarnaast is er een aantal eigenschappen die de haagbeuk simpelweg niet heeft. Zo kunt u geen bloeiende haag maken van de haagbeuk, aangezien de haagbeuk niet bloeit. Voor een bloeiende haag zijn haagplanten als de sering en de ribes 'King Edward VII' veel geschikter.

Daarnaast is de haagbeuk een bladverliezende haag, wat een nadeel kan zijn als u vooral privacy zoekt. Wintergroene haagplanten zoals de taxus, de thuja, de laurierkers en de Californische cipres zijn dan een beter idee. Ook de semi-wintergroene liguster is geschikt als privacyhaag. Deze planten zijn het hele jaar door zichtdicht. Een nadeel van wintergroene haagplanten is dat de meeste in meer of mindere mate giftig zijn. Als u dus nieuwsgierige kinderen of huisdieren heeft, die alles in hun mond stoppen, kan een niet-giftige haagplant zoals de haagbeuk alsnog de beter keuze zijn.

Als laatste kunnen we nog noemen dat de haagbeuk niet bijzonder inbraakwerend werkt. Als u specifiek op zoek bent naar een inbraakwerende haag, kies dan voor haagplanten met doorns of stekels. Goede opties zijn de hulst, de zuurbes, de meidoorn of de vuurdoorn. Voor landelijke hagen is ook de sleedoorn geschikt.

Haagbeuk
Carpinus betulus
Vanaf
0,99
arrow-right

loader
Laden...