Haag snoeien voor beginners: iedereen kan het!

27 februari 2019
Haag snoeien voor beginners: iedereen kan het!

Het snoeien van een haag kan voor veel mensen een lastige opgave lijken. Zeker wanneer u een onervaren tuinier bent of voor het eerst een haag heeft aangeplant kan snoeiwerk iets zijn waar u erg tegen opziet. Geen nood! Onze professionals delen namelijk heel graag hun professionele snoeitips met u. Want een haag snoeien kan iedereen, zelfs beginners. Wanneer u op de juiste manier te werk gaat kan het resultaat prachtig worden, en ziet u nauwelijks tot geen verschil met een professioneel gesnoeide heg!

Wanneer snoei ik mijn haag?
De snelle groeiers onder de haagplanten krijgen in het najaar een tweede snoeibeurt.

Wanneer snoei ik mijn haag?

Allereerst is het handig te weten wanneer u uw haag kunt snoeien. Voor elke haagplant geldt weer een andere snoeiperiode, maar doorgaans krijgen hagen in het voorjaar hun eerste snoeibeurt van het jaar. Meestal wordt aangeraden om dit voor de langste dag te doen, rond 21 juni. Haagplanten die het best in de lenteperiode kunnen worden gesnoeid zijn de liguster, haagbeuk, beukenhaag, taxus en laurierkers. De snelle groeiers onder de haagplanten krijgen in het najaar een tweede snoeibeurt. Zo gaan deze heggen strak de winter in. Wilt u precies weten wanneer uw heg gesnoeid moet worden? Deze informatie vindt u ook op onze website.

U kunt uw haag daarnaast het beste snoeien bij mild, ietwat vochtig weer. We raden sterk af om heggen te knippen wanneer het vriest. De haag zal hierdoor hoogst waarschijnlijk schade oplopen die in enkele gevallen onherstelbaar zal zijn. Ook kunt u beter niet snoeien in de volle zon. Snoei bij voorkeur in de ochtend of avond of bij bewolkt weer. De zon kan het blad van uw haag lelijk verbranden. Ook zal uw haag minder snel herstellen van een snoeibeurt in de felle zon. Door uw heg te snoeien bij vochtig weer zullen de haagplanten juist beter herstellen.

Het juiste gereedschap
Met een elektrische heggenschaar kunt u een strak en egaal resultaat boeken.

Het juiste gereedschap

Een belangrijk onderdeel van een goede snoeibeurt is het gebruik van het juiste snoeigereedschap. Zorg altijd voor schoon en scherp gereedschap. Met een botte snoeischaar kunt u de takken van uw haag gemakkelijk beschadigen. Op deze manier herstelt de snoeiwond zich trager en wordt de heg gevoeliger voor nare schimmelziekten. Welk gereedschap u gebruikt maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Sommige tuiniers zweren bij een elektrische heggenschaar, terwijl anderen weer liever met een handheggenschaar werken. Met een elektrische heggenschaar kunt u een strak en egaal resultaat boeken. Daarnaast bent u sneller klaar dan wanneer u een handheggenschaar gebruikt.

Het snoeien van een haag is iets waarin u na verloop van tijd steeds handiger zult worden. De meeste haagplanten kunnen snoei uitstekend verdragen, dus het maken van een snoeifoutje is doorgaans niet zo erg. Het kan de beste tuinier overkomen. Bij haagplanten die traag groeien, zoals bijvoorbeeld de taxus, duurt het wel een tijdje voordat een snoeifout niet meer opvalt. U kunt er in dat geval ook voor kiezen de gehele haag wat in te korten om de haag weer egaal te krijgen. Knipt u de heg met een handheggenschaar, maar wilt u wel een strak resultaat? Span dan eens een draad langs uw heg en knip de bovenkant daarlangs af.

En dan…snoeien maar!
Uw haag zal dus voller en compacter worden naarmate hij vaker gesnoeid wordt.

En dan…snoeien maar!

Veel beginnende tuiniers zijn wat terughoudend wanneer ze hun heg gaan snoeien. Dat is jammer, want snoei is juist zeer belangrijk. Hoe vaker een haag gesnoeid wordt, hoe meer vertakkingen u stimuleert. Uw haag zal dus voller en compacter worden naarmate hij vaker gesnoeid wordt. Een volle, wintergroene haag is blikdicht en voorziet u van veel privacy. Dat is precies wat een dergelijke haag zo geliefd maakt. Wees dus niet bang om uw haag eens flink onder handen te nemen met de snoeischaar, maar doe dit natuurlijk wel met beleid.

Over het algemeen wordt aangeraden om hagen van onder naar boven te snoeien. Op deze manier voorkomt u dat takken die al geknipt zijn in de heg vallen. Zorg er ook voor dat de haag taps toeloopt: het onderste gedeelte laat u iets breder en naar boven toe loopt de haag smaller uit. Zo kan het zonlicht zich door de hele haag verdelen en blijft de haag mooi groen. Ook zal de heg minder snel kale plekken krijgen. Verder verschilt het per haagplant hoe rigoureus de snoei mag zijn. Bij coniferen als de thuja en leylandii is enige voorzichtigheid geboden: wanneer deze te diep terug worden gesnoeid lopen ze niet meer uit.

Dat geldt overigens niet voor de taxus: deze loopt als enige conifeer uit op het kale hout. Wanneer u deze te diep terugsnoeit, is er dus nog geen man overboord. De taxus is een heel sterke conifeer die wel tegen een stootje kan. Hij is prima in staat om zichzelf weer op een mooie en gezonde manier te herstellen. Op onze website vindt u meer informatie over hoe de verschillende haagplanten het best kunnen worden gesnoeid. Er zijn natuurlijk wel algemene snoeiregels, maar daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de behoeften van de individuele haagplant.

Haag verzorgen na het snoeien
Gebruik bij voorkeur organische tuinmest. Het verschilt per haagplant wat er precies nodig is.

Haag verzorgen na het snoeien

Hoewel snoei door veel haagplanten prima wordt verdragen, is het wel belangrijk om uw haag iets extra’s te geven na het snoeien. Bemest uw haag dan ook altijd na de snoei in plaats van andersom. Zo profiteert uw haag van alle goede voedingsstoffen en mineralen die aan de grond worden toegevoegd en zal hij zich sneller herstellen van de snoeibeurt. Gebruik bij voorkeur organische tuinmest. Het verschilt per haagplant wat er precies nodig is. Zo zijn er bijvoorbeeld zuurminnende haagplanten, maar ook soorten die juist een kalkrijke grond prefereren. Voor sommige haagplanten bestaat een specifieke meststof, bijvoorbeeld buxusmest of coniferenmest.

Wanneer u de snoeiregels in acht neemt en uw haag goed verzorgt na de snoei, kan er eigenlijk niet zo heel veel verkeerd gaan. U zult zien dat het snoeien u steeds gemakkelijker afgaat en dat het resultaat na elke snoeibeurt weer mooier is. We wensen u veel plezier bij het snoeien van uw heg, en vergeet vooral niet van het prachtige resultaat te genieten!