Mag ik een haag kopen vanuit het bouwdepot?

28 december 2018
Mag ik een haag kopen vanuit het bouwdepot?

Wanneer u een bestaande woning koopt, is deze vaak niet helemaal naar wens. Daarom vinden er vaak verbouwingen en veranderingen plaats om de woning aan te passen aan de smaak en de wensen van de nieuwe bewoners. Deze verbouwingen worden doorgaans gefinancierd vanuit het zogenaamde bouwdepot, dat als een extra lening in de hypotheek wordt opgenomen. Alle verbouwingen die ervoor zorgen dat de kwaliteit en daarmee de waarde van de woning toeneemt mogen vanuit dit bouwdepot worden betaald. Naast een nieuwe keuken of een badkamer valt ook de tuin hieronder. Een nieuwe haag kopen vanuit het bouwdepot is dus zeker mogelijk.

Waarom een nieuwe haag?
Iedereen heeft zo zijn eigen smaak en bij een nieuwe start in een nieuw huis is de timing perfect om ook de tuin daarbij aan te pakken.

Waarom een nieuwe haag?

Bij bestaande, wat oudere huizen is de schutting meestal aan vervanging toe. Of er staat al een haag die zo oud is dat deze uit zijn voegen is gegroeid. Als er al een haag staat, loont het zeker de moeite om eens te kijken hoeveel tuin je ermee wint door deze te verwijderen en een nieuwe, smallere haag te planten. Ook past de bestaande afscheiding niet altijd bij de wensen van de nieuwe bewoners. Iedereen heeft zo zijn eigen smaak en bij een nieuwe start in een nieuw huis is de timing perfect om ook de tuin daarbij aan te pakken. Zeker als dit vanuit het bouwdepot kan en de leefbaarheid van het huis wordt verbeterd – en daarmee ook de waarde.

Doe dit soort aanpassingen wel altijd in overleg met de buren. Zeker als de haag op de grens van beide tuinen staat, want dan is de heg het eigendom van beide partijen. Meestal komt u er samen in goed overleg wel uit. En ook de winst aan tuin aan de kant van de buren is vaak een goed argument.

Regels bij nieuwbouw
Een mooie tuin met een mooie haag komt de waarde van het huis alleen maar ten goede.

Regels bij nieuwbouw

Ook bij nieuwbouw kan de tuin vanuit het bouwdepot worden gefinancierd. Een mooie tuin met een mooie haag komt de waarde van het huis alleen maar ten goede. Ook de verbetering van het leefklimaat door de aanwezigheid van een privacyhaag heeft hier een positieve invloed op.

Toch is niet alleen de waarde van het huis van belang. Voor u als nieuwe bewoners is het erg prettig om de nieuwe leefomgeving zo optimaal mogelijk te maken. Wat is er nu fijner dan na een dag hard werken lekker in uw eigen tuin te zitten? Dit gevoel wordt alleen maar versterkt als u er ongestoord van kunt genieten door een mooie, dichte haag.

Ook bij nieuwbouw geldt dat overleg met de buren heel belangrijk is. Samen overleggen en de wensen op elkaar afstemmen komt de leefomgeving ten goede. En dat komt niet alleen doordat de hagen op die manier mooi op elkaar afgestemd kunnen worden.

Hoe betaal mijn haag ik uit het bouwdepot?
De meeste hypotheekverstrekkers zullen niet het hele bedrag voor de aanleg van een nieuwe haag vanuit het bouwdepot vergoeden.

Hoe betaal mijn haag ik uit het bouwdepot?

De meeste hypotheekverstrekkers zullen niet het hele bedrag voor de aanleg van een nieuwe haag vanuit het bouwdepot vergoeden. Een gedeelte zal dus met eigen spaargeld betaald moeten worden. Hoeveel uw hypotheekverstrekker precies vergoedt is altijd na te vragen. Iedere hypotheekverstrekker hanteert hier vaste richtlijnen voor.

Om de betaling te regelen vraagt u een declaratieformulier aan bij uw geldverstrekker. Dit formulier stuurt u met de bijbehorende factuur terug. De geldverstrekker zal de factuur dan direct betalen aan de leverancier. Zo hoeft u zelf niets anders meer te doen dan volop te genieten van uw nieuwe haag.

Tot slot nog even een praktische tip: bewaar alle bonnetjes en facturen van de verbouwingen goed. De Belastingdienst kan er namelijk om vragen om te controleren of u het geld uit het bouwdepot ook echt voor de verbouwing gebruikt heeft.