Wat maakt planten tot goede haagplanten?

28 september 2019
Wat maakt planten tot goede haagplanten?

Bij Haagplanten.net kiezen we ons assortiment aan haagplanten zorgvuldig uit, zodat u erop kunt rekenen dat de planten die u bij ons bestelt geschikt zijn om in uw tuin tot een mooie haag uit te laten groeien. Maar wat maakt planten tot goede haagplanten? En welke criteria hanteren we daar precies voor? We geven u graag een kijkje in ons selectieproces, zodat u weet waarom de haagplanten in ons assortiment zo’n goede keuze zijn.

De planten kunnen tegen het Nederlandse klimaat
Voor een tuin met zware kleigrond waar veel water in blijft staan zijn de haagbeuk en de watercipres twee van de weinige haagplanten die nog overblijven.

De planten kunnen tegen het Nederlandse klimaat

Niet iedere plant kan even goed met het klimaat in Nederland omgaan. De regen, de wind en de temperaturen kunnen bijvoorbeeld een probleem zijn. Hoewel het weer niet altijd even goed te voorspellen is, zijn er wel planten die afvallen omdat ze bijvoorbeeld niet tegen de vele regenbuien in Nederland kunnen of slecht op wind reageren. Wel kan het voorkomen dat de haagplanten uit ons assortiment wat extra hulp nodig hebben om tot een haag uit te groeien. De klimop moet bijvoorbeeld over een raster heen geleid worden en zwaardere haagplanten als een in bloei staande hortensia kunnen wat stabieler worden gemaakt met bamboestokken.

Dat wil overigens niet zeggen dat iedere haagplant in ons assortiment op iedere plek in Nederland goed groeit. De grond heeft immers niet overal in Nederland dezelfde eigenschappen. Bovendien hebben alle haagplanten die we verkopen zo hun eigen voorkeuren qua standplaats, bodemsoort en verzorging. Voor een tuin met zware kleigrond waar veel water in blijft staan zijn de haagbeuk en de watercipres twee van de weinige haagplanten die nog overblijven. Aan de kust speelt naast de wind ook zout in de lucht een belangrijke rol en heeft u dus haagplanten nodig die daar tegen kunnen, zoals de olijfwilg en de Griselinia littoralis. In de stad heeft u een luchtvervuilingsbestendige haag nodig, zoals de liguster. Ook kunnen zijn niet alle haagplanten even winterhard.

Het ligt voor de hand om in ons klimaat voor inheemse haagplanten te kiezen, maar in ons assortiment vindt u ook verschillende exotische haagplanten die in ons land goed gedijen. Hebben haagplanten specifieke wensen als het gaat om bijvoorbeeld hun standplaats of bescherming tegen vorst? Dan hebben we dit duidelijk vermeld in de informatie bij de planten.

De planten zijn goed te snoeien
Onze wintergroene haagplanten en coniferen moeten over het algemeen vaker gesnoeid worden dan bladverliezende haagplanten.

De planten zijn goed te snoeien

Geen enkele plant groeit van zichzelf in een haagvorm. Zo’n vorm kunt u krijgen door de takken een bepaalde kant op te leiden, zoals bij leibomen het geval is, maar de meest voorkomende manier om planten in een haagvorm te krijgen is door ze simpelweg te snoeien. Het is dus wel belangrijk dat de haagplanten in ons assortiment goed te snoeien zijn. Als planten te dikke of te harde takken hebben om met een snoeischaar, een heggenschaar of een zaag doorheen te komen, heeft u er alsnog niets aan. Dit is dus ook een factor waar wij op letten bij de samenstelling van ons assortiment.

Onze wintergroene haagplanten en coniferen moeten over het algemeen vaker gesnoeid worden dan bladverliezende haagplanten. Soms hoeft u bladverliezende haagplanten niet per se te snoeien, zodat de natuurlijke vorm van de planten behouden blijft. Voor een landschapshaag kan dit een voordeel zijn. Toch raden we aan om in ieder geval altijd de takken die uitsteken weg te knippen, zodat de haag een nette indruk maakt.

Het snoeien zal niet bij iedere plant even gemakkelijk zijn. Haagplanten als de meidoorn, de vuurdoorn, de sleedoorn en de berberis hebben bijvoorbeeld stevige doorns die ze tot een goede inbraakwerende haag maken, maar waardoor ze ook lastig te snoeien zijn. Draag daarbij dus handschoenen. Bij sommige soorten kornoelje wordt het hout bij lage temperaturen bovendien zeer hard, maar dat kunt u voor zijn door op tijd te snoeien. Iedere haagplant in ons assortiment is dus goed te snoeien.

De planten zijn goed in groepen te planten
Een mooi voorbeeld daarvan is de beukenhaag.

De planten zijn goed in groepen te planten

Een haag planten doet u meestal door verschillende losse planten naast elkaar in de grond te zetten. Daar moeten de planten wel tegen kunnen. De wortels van sommige planten hebben flink wat ruimte nodig voordat de plant zich überhaupt kan ontwikkelen en het kan dan voorkomen dat de wortels van de planten ernaast in de weg zitten. Alle planten die wij in ons assortiment hebben opgenomen zijn prima geschikt om in groepen te planten. Dat betekent niet dat ze geen ruimte nodig hebben; er zijn haagplanten die zo’n groot wortelstelsel hebben dat ze alleen in grote tuinen of op het platteland kunnen groeien. Dit geven we natuurlijk duidelijk aan in de informatie.

Als de wortels beperkt ruimte hebben kan dit voor een haag overigens ook een voordeel zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de beukenhaag. U heeft de beuk (Fagus sylvatica) ongetwijfeld wel eens in het bos zien staan en daar kan deze plantensoort uitgroeien tot een flinke boom van boven de 20 meter. Omdat de wortels plek moeten overlaten voor de planten ernaast, houdt een beukenhaag zijn eigen groei min of meer in toom. In combinatie met het snoeien is het daardoor veel eenvoudiger om een beukenhaag zijn uiteindelijke haagvorm te geven.

Online haagplanten kopen
Daarnaast verkopen we uitsluitend haagplanten die bij de beste kwekerijen van Europa vandaan komen.

Online haagplanten kopen

We hebben u zojuist een aantal van de belangrijkste criteria voor de samenstelling van ons aanbod gegeven. Daarnaast verkopen we uitsluitend haagplanten die bij de beste kwekerijen van Europa vandaan komen. U krijgt dus altijd haagplanten geleverd die van topkwaliteit zijn en zich lenen voor de omstandigheden in ons land. Of u nu kiest voor een formele coniferenhaag, een vrolijke laurierhaag of misschien wel een opvallend bloeiende haag, als u uw haagplanten online koopt bij Haagplanten.net weet u dat u kwaliteit krijgt.