Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagplanten voor moeilijke gebieden

Haagplanten moeilijke gebieden taxus

Haagplanten voor moeilijke gebieden

Sommige tuinen hebben zo’n goede grond dat bijna elke plant er wel op kan groeien en andere tuinen hebben een minder gunstige ligging. Heeft u een tuin waar het lastig is om planten gezond of zelfs in leven te houden? Kijk dan eens naar deze haagplanten voor moeilijke gebieden.

Vervuilde lucht? Neem een liguster

Een van de planten in ons assortiment die heel goed kan tegen vervuilde lucht, is een liguster.

Vervuilde lucht? Neem een liguster

Een groot probleem voor tuinen die in stedelijke gebieden liggen, is luchtvervuiling. Dit is nog wat erger voor tuinen die in de buurt liggen van een drukke weg of een industrieterrein. Een van de planten in ons assortiment die heel goed kan tegen vervuilde lucht is de liguster. Waar andere planten vaak minder goed gedijen bij vervuilde lucht, maakt dat voor de liguster maar weinig uit. Deze groeit net zo goed in de stad als op het platteland. De liguster is ideaal voor stedelijke tuinen, bedrijventerreinen en eventueel zelfs voor groenstroken langs de weg.

De liguster kan bijna overal wel groeien. Grappig genoeg heeft hij wel wat moeite met zeer voedingsrijke grond. Zand of humusrijke grond is het meest geschikt voor deze plant. U heeft er trouwens nauwelijks onderhoud aan. De liguster groeit het beste als hij geen mest of extra voedingsstoffen krijgt, dus als hij eenmaal een beetje geworteld is in de tuin, is een jaarlijkse snoeibeurt genoeg om deze haagplanten in goede staat te houden. Het zijn dus niet alleen heel makkelijke haagplanten om neer te zetten, maar ook om te onderhouden!

Haagplanten voor kustgebieden olijfwilg zilverbes

Een populaire optie voor kustgebieden is de olijfwilg, die ook wel zilverbes genoemd wordt.

Haagplanten voor kustgebieden

De stad is lastig voor veel planten, maar ook de harde wind en zoute lucht van de zee kunnen een uitdaging zijn voor tuiniers. Welke planten zijn geschikt om aan te planten in een kustgebied? Een populaire optie voor kustgebieden is de olijfwilg, die ook wel zilverbes genoemd wordt. De olijfwilg is een wintergroene haagplant met een dichte structuur en mooie ovaalvormige bladeren met een zilveren glans. Deze haag wordt zo’n 1,60-1,80 meter hoog en is geschikt om formele hagen van te maken. Volledige privacy levert hij meestal niet, maar in de voortuin kan hij bijvoorbeeld wel heel mooi zijn.

Ook de Griselinia littoralis doet het heel goed aan de kust. Sterker nog, het ‘littoralis’-gedeelte van de naam betekent zelfs ‘aan de kust’. Deze haagplant is eveneens wintergroen en kan wel vier meter hoog groeien. Een nadeel van de Griselinia is dat hij afkomstig is uit Nieuw-Zeeland en dus in de winter nog wel eens moeite kan hebben met de Nederlandse temperaturen. Bij strenge (nacht)vorst is het dan ook handig deze haagplant te beschermen tegen kou en wind. Wel is hij zeer geschikt voor privacyhagen door zijn wintergroene bladeren en dichte groeivorm.

Als u graag een klassieke coniferenhaag wilt, dan kunt u aan de kust het beste kiezen voor de thuja. Deze is net wat beter dan andere coniferensoorten bestand tegen de wind en de zoute grond/lucht van de zee. Coniferen zijn bij uitstek goede haagplanten. Ze zijn over het algemeen hoog, wintergroen, gemakkelijk te onderhouden en door hun kleine, opgerolde bladeren en dichte groeivorm erg goed in een formele vorm te snoeien. Dit is allemaal ook waar voor de thuja, die daardoor een erg populair haagplant is. Coniferen zijn robuust en gaan erg lang mee.

Haagplanten voor kleigrond Kornoelje

Kornoelje is met name heel geschikt voor het maken van erfafscheidingen. Deze plant is ook veilig voor dieren.

Haagplanten voor kleigrond

Veel haagplanten hebben moeite met groeien op kleigrond en hebben en voorkeur voor ofwel zand ofwel humusrijke grond. Kleigrond is een lastige grondsoort, omdat deze grondsoort sterke wisselingen heeft tussen zeer vochtig en zeer droog. Daarnaast blijft water er lang in staan. Welke haagplant u ook kiest voor kleigrond, u zult voor goede afwatering moeten zorgen, omdat wortels kunnen gaan rotten in stilstaand water. Hoewel de meeste populaire haagplanten, zoals de taxus of de laurier, het niet zo goed zullen doen op kleigrond, zijn er ook haagplanten die hier wel mee overweg kunnen.

Een paar voorbeelden hiervan zijn de haagbeuk, de winterlinde en de kornoelje. De haagbeuk is een populaire haagplant die zeer robuust is en makkelijk te verzorgen. Hoewel de haagbeuk in principe bladverliezend is, behoudt hij meestal een deel van zijn blad wel als de winter niet al te koud is. De haagbeuk en winterlinde zijn beide geschikt voor formele en informele hagen. Kornoelje heeft een meer open groeivorm en is dus eigenlijk alleen geschikt voor informele hagen. Kornoelje is met name heel geschikt voor het maken van erfafscheidingen. Deze plant is ook veilig voor dieren.

Slimme tuinarchitectuur taxus

Daarnaast kunt u aan zee bijvoorbeeld wel kiezen voor de taxus, die wel goed tegen harde wind kan.

Slimme tuinarchitectuur

Soms is het lastig om een plant te vinden die mooi is, doet wat hij moet doen en ook nog eens goed gedijt in de tuin. Natuurlijk kunt u door blijven zoeken tot u toevallig de perfecte haagplant tegenkomt, maar u kunt met slimme tuinarchitectuur ook een hoop oplossen. Wie een moeilijke tuingrond heeft, zoals klei, kan bijvoorbeeld heel goed gebruik maken van verhoogde borders en terrassen. Hier kunt u betere tuingrond in leggen, zodat andere, meer geschikte haagplanten het ook goed doen.

Wanneer het gaat om luchtkwaliteit, is dit natuurlijk wat lastiger. Planten kunnen afgeschermd worden voor harde wind, door ze bijvoorbeeld achter een muurtje te planten, maar u moet wel geluk hebben met de ligging van uw tuin om op die manier een haag te kunnen vormen. Daarnaast kunt u aan zee bijvoorbeeld wel kiezen voor de taxus, die wel goed tegen harde wind kan, maar niet zo goed tegen zoute grond, wanneer u gebruik maakt van een verhoogde border voor uw haag.