Opvallen met leibomen in de tuin

19 februari 2019
Opvallen met leibomen in de tuin

Een tuin die opvalt is zo makkelijk nog niet. Er is dan wel een ruime keuze aan haagplanten die het in ons klimaat goed doen, maar populaire soorten als de taxus en de laurierhaag worden zo vaak aangeplant, dat opvallen daarmee een lastige opgave is. In plaats daarvan kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen om leibomen in de tuin te planten. Omdat dit minder gebruikelijk is dan een standaard privacyhaag maakt een leibomenhaag op veel mensen een unieke indruk, met een opvallende tuin als gevolg. Wij geven u wat meer informatie, zodat opvallen met leibomen in de tuin ook voor u haalbaar is.

Wat zijn leibomen precies?
Leibomen of vormbomen zijn bomen waarvan de takken in een bepaalde richting geleid worden.

Wat zijn leibomen precies?

Leibomen of vormbomen zijn bomen waarvan de takken in een bepaalde richting geleid worden. Op deze manier kunnen hele aparte vormen bereikt worden. Natuurlijk is dit ook wel voor elkaar te krijgen door vormsnoei toe te passen op langzaam groeiende wintergroene haagplanten als de taxus, de buxus en de Japanse hulst, maar de vorm van leibomen is wezenlijk anders. De bladeren van een leiboom beginnen namelijk niet ter hoogte van de grond, maar meestal pas op zo’n twee meter hoogte. Wanneer u er een paar naast elkaar plant, lijkt het dus alsof u een haag op een aantal stammen heeft. Dat geeft uw tuin natuurlijk een hele andere uitstraling dan een haag “op de grond”.

Als klap op de vuurpijl zijn leibomen meestal in verschillende vormen verkrijgbaar. Het idee van een haag op een stam is het sterkst wanneer u voor leibomen in blokvorm kiest, maar omdat u deze haagplanten niet vanwege de privacymogelijkheden plant, kan een wat opener groeivorm juist heel mooi werken. Traditionele leibomen in leivorm bijvoorbeeld, waarbij de takken recht in één bepaalde richting geleid worden en daarmee overkomen als een soort verdiepingen. Leibomen in schermvorm zijn hier een iets dichter begroeide variant op. Wilt u echt iets aparts? Dan zijn leibomen in dakvorm een uitstekende keuze. Zoals de naam al zegt vormen de takken een prachtig dak met bladeren.

Welke haagplanten worden gebruikt voor leibomen?
Van oudsher worden de linde en de plataan gebruikt voor leibomen.

Welke haagplanten worden gebruikt voor leibomen?

Om als leiboom gebruikt te kunnen worden, moeten haagplanten aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Allereerst is het belangrijk dat er geen takken recht omhoog groeien, want de groeivorm zou daardoor nauwelijks te corrigeren zijn. Verder helpt het enorm als de takken van een leiboom makkelijk kunnen buigen. De vorm wordt namelijk gedefinieerd door de takken op een raamwerk te binden en dat gaat een stuk makkelijker als ze meebewegen. Bovendien moeten leibomen zowel op oud als op nieuw hout uitlopen en goed tegen snoei kunnen. Leibomen worden namelijk ieder jaar sterk teruggesnoeid, zodat ze hun vorm behouden.

Van oudsher worden de linde en de plataan gebruikt voor leibomen. U vindt in ons assortiment dan ook verschillende leibomen waar de Hollandse linde (Tilia europaea 'Pallida') en de leiplataan (Platanus hispanica) voor gebruikt zijn. Toch zijn deze klassiekers niet de enige haagplanten die zich lenen voor het gebruik als leibomen. Sommige van de meest gebruikte haagplanten, zoals de beukenhaag (Fagus sylvatica), de veldesdoorn (Acer campestre) en de haagbeuk (Carpinus betulus) kunnen heel goed ingezet worden als leibomen. Verder zijn de Malus 'Evereste' en de Pyrus calleruana 'Chanticleer', waar respectievelijk sierlijke appels en peren aan groeien, geschikte leibomen.

Lijkt een leiboom in dakvorm u wel wat? Dan bent u vooral aangewezen op de valse christusdoorn 'Skyline' (Gleditsia triaconthos 'Skyline') en de leiplataan. Bij deze planten is het mogelijk om ze zo te leiden dat er alleen bovenin takken met bladeren zitten, wat een bijzonder, bijna kunstzinnig effect geeft.

Hoe zijn leibomen verkrijgbaar?
Versgeleide leibomen zijn bijvoorbeeld al op het bamboerek gebonden dat zij nodig hebben om hun takken in de juiste richting te laten groeien.

Hoe zijn leibomen verkrijgbaar?

Heeft u interesse in een leibomenhaag? Dan heeft u bij onze webshop de keuze uit twee verschillende manieren om de leibomen aangeleverd te krijgen. Het grote voordeel aan beide van deze manieren is dat u niet zelf aan de slag hoeft om de bomen voor te bereiden op hun uiteindelijke vorm. Versgeleide leibomen zijn bijvoorbeeld al op het bamboerek gebonden dat zij nodig hebben om hun takken in de juiste richting te laten groeien. Deze zijn wel al voorbereid om in uw tuin te planten, maar u heeft er zelf nog wel wat werk aan. U moet bijvoorbeeld nog wel jaarlijks snoeien voor de juiste vorm.

Als u meteen het gewenste resultaat wilt hebben, kunt u voor voorgeleide leibomen kiezen. Dit is in feite de kant-en-klaarhaag onder de leibomen. Deze zijn op de kwekerij al helemaal volgroeid tot hun kenmerkende vorm en hoeven alleen nog maar in de grond van uw tuin gezet te worden. Met voorgeleide leibomen heeft u dus aanzienlijk sneller resultaat dan bij versgeleide leibomen, maar ze zijn wel een stuk duurder, omdat ze op de kwekerij enkele jaren heel intensief verzorgd zijn. Een ander voordeel van versgeleide leibomen is dat u met dit type haagplanten leert omgaan en daarbij waardevolle kennis opdoet voor als de vorm van uw leibomenhaag kleine correcties nodig heeft.

Online leibomen kopen
Online leibomen kopen is nog nooit zo eenvoudig geweest. En als u na het planten nog aanvullende informatie nodig heeft, dan kunnen onze site en onze deskundige medewerkers u daar altijd verder mee helpen.

Online leibomen kopen

Opvallen is een garantie wanneer u voor leibomen planten gaat. Ze hebben een vorm die in het oog springt en kunnen door de verscheidenheid in het aanbod voor tuinen met uiteenlopende uitstralingen gebruikt worden. Bovendien nemen we bij Haagplanten.net een belangrijke drempel voor u weg: we bereiden de leibomen al helemaal voor op hun toekomstige leven in uw tuin. Online leibomen kopen is nog nooit zo eenvoudig geweest. En als u na het planten nog aanvullende informatie nodig heeft, dan kunnen onze site en onze deskundige medewerkers u daar altijd verder mee helpen. Wij weten namelijk wat het beste is voor uw haagplanten.