Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Meer over leibomen en vormbomen

Wij van Haagplanten.net helpen u graag op weg om de geschikte haag voor uw tuin te vinden. Onze haagplanten hebben allemaal zo hun eigen uiterlijke kenmerken, die ze geschikt maken voor bijvoorbeeld erfafscheiding, decoratie of indeling van uw tuin. Als u echter op zoek bent naar een natuurlijk alternatief voor een schutting, is de leiboom misschien wel wat voor u.

Stel, uw tuin grenst aan die van de buren en het enige wat ertussen staat is een schutting die eigenlijk veel te laag is, waardoor u nog steeds inkijk heeft. Of u hebt een groot aantal hectaren aan land en u weet niet zo goed hoe u deze in moet delen. Of misschien hebt u een oude boerderij gekocht en wilt u een traditionele stijl aanhouden bij uw tuinontwerp. Voor al deze gevallen hebben wij dezelfde oplossing, namelijk: leibomen. Er zijn zoveel verschillende soorten leibomen die al deze problemen kunnen verhelpen en er nog elegant uit zien ook. Er zijn leibomen met vruchten, de leilinde, bladverliezende leibomen en leibomen die hun blad in de winter behouden. Hieronder gaan we verder in op deze soorten.

Soorten leibomen

In de categorie leibomen is er voor ieder wat wils. We behandelen de soorten leibomen die bij onze klanten favoriet zijn en die fantastisch staan in iedere tuin, groot of klein. Als eerste de leilinde, een typisch Hollandse plant. Je ziet hem tegenwoordig veel in parken en plantsoenen, maar van oudsher staat de leilinde voor boerderijen. De plant biedt schaduw en heeft een bloesem die heerlijk ruikt. Men geloofde dat deze bloesem symbool staat voor de liefde tussen man en vrouw.  Als u bijen heeft kunt u zelfs honing maken van de bloesems van de leilinde. Deze smaakt weer heel anders dan de honing die we gewend zijn uit de supermarkt. Een bijzondere smaakervaring dus. Wat wilt u eigenlijk nog meer van een haagplant!

Dan zijn er nog de leifruitbomen. Leifruitbomen zijn gewone fruitbomen die in een bepaalde vorm zijn gekweekt. Leifruitbomen kunnen onder andere gemaakt worden van appelbomen, peerbomen, pruimenbomen, kersenbomen en ga zo maar door. Heel fijn wanneer u weinig ruimte heeft in de tuin om grote fruitbomen te planten en natuurlijk zijn ook deze planten heel geschikt als erfafscheiding. Twee vliegen in één klap! Over het algemeen zijn de appels of peren van deze leifruitbomen uitsluitend bedoeld als sierfruit.

Leiboom Fagus sylvatica
Leibomen Quercus palustris
Leibomen Parrotia persica

 

Ten slotte is er nog een onderscheid te maken tussen bladverliezende leibomen en leibomen die hun bladeren gedurende het hele jaar vasthouden. Dan worden de blaadjes wel bruin, maar u heeft tenminste nog steeds uw privacy. Dat is het allerbelangrijkste. Maar ook als u uiteindelijk kiest voor een bladverliezende leiboom kunt u blij zijn met uw aankoop. De leiboom is een prachtige plant die in elke tuin goed tot zijn recht komt. Hij bespaart u veel ruimte en ziet er bovendien artistiek uit! De leiboom kunt u namelijk in allerlei verschillende vormen kopen of zelf snoeien. Leivormen die bestaan zijn de schermvorm, de blokvorm en de dakvorm. De schermvorm is het meest geschikt als erfafscherming. De plant groeit aan een raster, dat ervoor zorgt dat de leiboom naar de zijkanten toe vertakt in plaats van omhoog. Leibomen met een dakvorm naast elkaar planten zorgt ervoor dat de takken in elkaar verstrengeld raken, wat een creatief en haast architectonisch effect oplevert.

Leibomen op Haagplanten.net

Leibomen op Haagplanten.net

Zo ziet u dat u veel kanten op kan met leibomen. Op onze site hebben wij twee varianten voor u ter beschikking: voorgeleide en versgeleide leibomen. Voorgeleide leibomen hebben op de kwekerij al hun uiteindelijke vorm gekregen, u hoeft ze dus alleen nog maar te planten en u bent klaar! Heel praktisch wanneer u snel resultaat wilt en geen zin heeft zelf leibomen te laten groeien (lees meer over leibomen planten). In tegenstelling tot voorgeleide leibomen zijn versgeleide leibomen zijn , u raadt het al, leibomen die nog niet volgroeid zijn. Op de kwekerij is al het voorbereidende werk al gedaan, maar de leiboom heeft nog tijd nodig om te groeien in uw tuin. Dus als u een liefhebber van tuinieren bent en graag zelf aan de slag gaat en ook nog eens een goedkopere optie zoekt, dan is een versgeleide leiboom een verstandige keuze! Versgeleide leibomen zijn er ook in dakvorm, schermvorm en leivorm, maar uiteraard niet in blokvorm. Wanneer uw leiboom eenmaal is volgroeid kunt u hem zelf in blokvorm snoeien. Het behouden van de leivorm is wel een arbeidsintensieven klus. Enig vakmanschap kom hierbij van pas.