Wintergroene of bloeiende haagplanten: welke struiken passen bij uw tuin?

23 maart 2020
Wintergroene of bloeiende haagplanten: welke struiken passen bij uw tuin?

Er zijn zowel wintergroene als bloeiende haagplanten verkrijgbaar in onze online winkel. Beide soorten haagplanten hebben hun unieke eigenschappen en elegantie. Maar wat past beter bij uw tuin: een bloeiende haag of toch een tuinafscheiding van wintergroene struiken? We vertellen u graag waar u op let bij het aanschaffen van een nieuwe haag.

Voordelen van wintergroene haagplanten

Onder wintergroene haagplanten vallen onder meer coniferen zoals de Thuja occidentalis, (Thuja occidentalis 'Brabant')

De voordelen van wintergroene haagplanten

Wintergroene haagplanten zijn momenteel het populairst onder tuiniers. Dat is eigenlijk ook helemaal niet vreemd: ze bieden namelijk het jaar rond privacy. Gedurende elk seizoen dragen ze fier hun schitterende groene blad. Wintergroene struiken zijn dus haagplanten waar u op kunt bouwen. Daarnaast zijn ze vaak vrij eenvoudig te snoeien en vergen ze niet al te veel onderhoud. Onder wintergroene haagplanten vallen onder meer coniferen zoals de Thuja occidentalis, de Thuja plicata, Leylandii coniferen en de Californische cipres. Ook de laurierkers, de hulst, de klimop, de rhododendron en de vuurdoorn zijn voorbeelden van bladhoudende haagplanten.

U heeft dus keuze uit veel verschillende haagplanten die allemaal hun eigen uitstraling kennen. Geen twee wintergroene struiken zijn hetzelfde en er is altijd wel een soort die goed bij uw tuinontwerp past. Bladhoudende haagplanten bieden verschillende voordelen die ze zo geliefd maken bij tuinliefhebbers. Wilt u wintergroene haagplanten kopen? Dan bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres. We bieden een ruim aanbod aan wintergroene planten in diverse soorten en maten.

Wintergroene haagplanten ook nadelen

Het hele jaar rond ziet een wintergroene haag er hetzelfde uit. Bladverliezende haagplanten bieden wat dat betreft een interessanter voorkomen. (Hulst 'Alaska')

Kennen wintergroene haagplanten ook nadelen?

Men zou dus kunnen denken dat wintergroene haagplanten nagenoeg geen nadelen kennen. En hoewel voor veel tuiniers de vele voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen, zijn er toch mensen die liever geen wintergroene haagplanten in hun tuin neerzetten. Een wintergroene haag heeft volgens sommige tuinliefhebbers namelijk een eentonige uitstraling. Het hele jaar rond ziet een wintergroene haag er hetzelfde uit. Bladverliezende haagplanten bieden wat dat betreft een interessanter voorkomen. Dat is voor veel tuiniers dan ook een goede reden om te kiezen voor bloeiende haagplanten.

We vertellen u graag welke voordelen bladverliezende haagplanten bieden voor uw tuinontwerp. Zo maken we het u een stuk gemakkelijker om de juiste keuze te maken. In elk tuinlandschap staan namelijk andere haagplanten mooi.

Bladverliezende haagplanten tuin

Neem bijvoorbeeld de heesterganzerik.(Heesterganzerik 'Abbotswood')

Bladverliezende haagplanten voor een interessante tuin

Wie geen wintergroene haagplanten wil aanplanten in de tuin kan kiezen voor bladverliezende exemplaren. Deze zorgen voor een tuin met een interessante uitstraling. In de herfst en winter geven de meeste bladverliezende struiken niet echt veel privacy. Wilt u een privacyhaag aanplanten in uw tuin? Dan zijn wintergroene haagplanten waarschijnlijk een betere optie. Bladverliezende haagplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er haagplanten die uitbundig bloeien met mooie bloemen. Neem bijvoorbeeld de heesterganzerik, de bruidsbloem of het Chinees klokje. Maar ook zijn er haagplanten te vinden die weliswaar een deel van hun bladeren verliezen, maar toch een formele uitstraling hebben.

Hieronder vallen de liguster, de haagbeuk (Carpinus betulus) en de beukenhaag (Fagus sylvatica) bijvoorbeeld. Deze bladverliezende haagplanten verliezen slechts een deel van hun blad in de winter. Hierdoor bieden ze nog steeds de nodige privacy in uw tuin gedurende de koudere maanden. Toch geniet u van een interessante haagplant die in elk seizoen weer anders is. Dat geldt voornamelijk voor de haagbeuk en de beukenhaag. Deze haagplanten laten in de herfst een uniek kleurenspektakel zien.

Haagplanten tuinontwerp

Denk bijvoorbeeld aan de traditionele buxusbol.

Welke haagplanten bij welk tuinontwerp?

Er zijn verschillende tuinontwerpen. Zo kunt u kiezen voor een klassiek of een modern tuinontwerp, een landelijke tuinstijl of een natuurlijke tuin. Meestal worden tuinstijlen opgedeeld in twee categorieën: de formele tuin en de informele tuin. De formele tuinstijl wordt gekenmerkt door veel bladhoudende haagplanten die in strakke haagvormen gesnoeid worden. Ook wordt er vaak voor gekozen om wintergroene haagplanten in creatieve snoeivormen te knippen. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele buxusbol of coniferenspiraal. Een formeel tuinontwerp vraagt om wintergroene haagplanten. Deze hebben een strakke en formele uitstraling die niet geëvenaard kan worden door bladverliezende haagplanten.

Haagplanten die hun blad verliezen kunnen worden ingezet in elk informeel tuinontwerp. Ook komen ze goed tot hun recht in een tuinontwerp dat er een beetje tussenin ligt. Wilt u geen bladverliezende haag aanplanten omdat u aan uw privacy gehecht bent? Dan kunt u er ook voor kiezen om bloeiende haagplanten solitair of in groepjes neer te zetten. Zo geniet u wel van interessante haagplanten of een mooie, kleurrijke bloei, maar levert u niet aan privacy in. Ook wintergroene haagplanten kunnen solitair worden aangeplant. Zo creëert u een geheel eigen sfeer in uw tuin waar bladhoudende en bladverliezende beplanting elkaar op fijne wijze aanvult.

Haagplanten kopen

Bij Haagplanten.net kunt u direct zien welke wintergroene en bladverliezende haagplanten we aanbieden. Het aanbod is bijzonder royaal. (Bruidsbloem)

Haagplanten kopen: zo gaat u te werk

Het online kopen van haagplanten is snel en eenvoudig. Bij Haagplanten.net kunt u direct zien welke wintergroene en bladverliezende haagplanten we aanbieden. Het aanbod is bijzonder royaal. Er is dus altijd wel een haagplant die goed bij uw tuinontwerp past. Nu u weet of u het beste voor bladverliezende of wintergroene haagplanten kunt kiezen, klikt u gelijk op de juiste categorie. U krijgt dan een mooi overzicht van verschillende haagplanten die bladhoudend of juist bloeiend zijn. Haagplanten kopen was niet eerder zo simpel. Wenst u meer informatie over bepaalde plantsoorten? Neem dan gerust contact op met de klantenservice.

Houd ons blog goed in de gaten om de nodige tuininspiratie op te doen. Met grote regelmaat plaatsen wij artikelen over haagplanten en hun onderhoud, verschillende tuinontwerpen en tuintips. We praten u geregeld bij over diverse trends op het gebied van tuinen en hagen. Zo weet u precies wat er speelt in de tuinwereld!