Welke soorten leibomen zijn er en welke kies ik?

9 november 2018
Welke soorten leibomen zijn er en welke kies ik?

Leibomen: stijlvolle en elegante haagplanten die van uw tuin een waar kunstwerkje maken. Tegenwoordig planten steeds meer mensen leibomen in de tuin. U kunt ze op verschillende manieren toepassen: zet ze in als omheining of om delen van uw tuin van elkaar te scheiden en zo een strakke indeling te maken. Met leibomen in de tuin lijkt het of u een ware kunstenaar bent, terwijl deze vormbomen eigenlijk vrij makkelijk te onderhouden zijn. U kunt ze zelfs kant-en-klaar kopen, dan hoeft u ze alleen nog maar af en toe te snoeien. De experts van Haagplanten.net beantwoorden graag een vraag waar veel van onze klanten mee zitten: Welke soorten leibomen zijn er en welke kies ik? In de webshop van Haagplanten.net komt u in ieder geval alleen de beste soorten leibomen tegen die met de juiste verzorging tot een prachtig tuinkunstwerk uitgroeien.

De meest geschikte soorten leibomen Carpinus betulus
De haagbeuk is een zeer gemakkelijke plant die overal gedijt.

De meest geschikte soorten leibomen

Verschillende soorten haagplanten kunnen in de tuin als leiboom toegepast worden. U kunt hierbij onder andere denken aan de beukenhaag. In de webshop ziet u per haagplant op wat voor manieren deze verkrijgbaar is. Met zoveel mogelijkheden kunt u dus een uniek tuinontwerp creëren. U kunt kiezen voor simpele, maar vertrouwde soorten als de beukenhaag, de Carpinus betulus en de lindehaag. Lindebomen worden van oudsher in leiboomvorm gesnoeid. Voor een klassiek ontwerp is de lindeboom dus waarschijnlijk de soort waar u voor moet kiezen. Wat uw budget ook is, hoeveel ruimte u ook beschikbaar heeft in uw tuin: er bestaat gegarandeerd een leiboom die aan uw behoeftes voldoet! De meest geschikte soorten leibomen vindt u allemaal terug in het assortiment van Haagplanten.net.

Algemene informatie over leibomen.Gleditsia triaconthos 'Skyline'
Gleditsia triaconthos 'Skyline'

Algemene informatie over leibomen

Er zijn feitelijk twee verschillende soorten leibomen: versgeleide en voorgeleide leibomen. We leggen u graag het verschil tussen deze twee uit. Versgeleide leibomen zijn bomen die voorbereid zijn op het uiteindelijke groeiproces dat zij nog zullen ondergaan. Deze vorm hebben zij alleen nog niet gekregen. De bedoeling is dat ze in uw tuin verder groeien. Voorgeleide leibomen hebben al wel hun uiteindelijke vorm bereikt. Deze hoeft u alleen nog maar in uw tuin te planten en af en toe te snoeien. Versgeleide leibomen bestaan in schermvorm, dakvorm en leivorm. Voorgeleide leibomen bestaan in schermvorm, dakvorm, blokvorm en leivorm. Hieronder leggen we uitgebreid uit wat dit precies voor vormen zijn en wat hun voor- en nadelen zijn.

Versgeleide leibomen moeten nog doorgroeien in uw tuin, voorgeleide leibomen niet. Ook tussen de vormen waar u de keuze uit heeft bestaan natuurlijk verschillen. Leibomen in schermvorm bieden u de nodige privacy en beschutting. De takken van de vormboom zijn aan een scherm van bamboestokken vastgemaakt. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de takken niet buiten het scherm komen. De blokvorm is natuurlijk een strakke, geometrische vorm, die nog meer beschutting biedt dan de schermvorm. Verder ziet de blokvorm er erg artistiek uit. De dakvorm ziet er wat minder strak uit dan de eerder genoemde vormen, maar zijn zeker niet minder indrukwekkend. U kunt er onder andere bogen mee maken. Ten slotte de klassieke leivorm: de takken steken naar links en rechts uit, in strakke lijnen. Dit is de meest herkenbare vorm.

Hoe kies ik de juiste leiboom? Beukenhaag
Hoe kies ik de juiste leiboom?

Hoe kies ik de juiste leiboom?

Dan nu eindelijk de vraag waar het allemaal om draait: hoe kies ik de juiste leiboom? Het kan lastig zijn om te kiezen, omdat het assortiment van de webshop van Haagplanten.net nu eenmaal zo uitgebreid is. Denk eerst eens na hoeveel tijd u wilt gaan besteden in de tuin. Mocht u weinig tijd hebben om te tuinieren, dan kunt u het beste voor een haagplant kiezen die weinig verzorging nodig heeft. We noemen nogmaals de beukenhaag. Ook de haagbeuk is een goede keuze. Deze hagen groeien vrij snel en kunnen zich aan de meeste omstandigheden goed aanpassen. De haagbeuk kan zelfs goed floreren in een stedelijke omgeving. Heeft u een kleine tuin, kies dan een haagplant die klein blijft of niet al te breed uitvalt.

Kies een haagplant die goed bij uw smaak past. Houdt u van strak en netjes, of juist van excentriek met veel bloemen? Groot of klein gebladerte? Hoge of lage hagen? U moet jaren tegen een haag aankijken, dus maak een verstandige keuze. De vorm van leibomen kan ook een heleboel uitmaken voor het aangezicht van uw tuin. We hebben hierboven al de verschillende vormen besproken. Wilt u beschutting en privacy in de tuin, kies voor de scherm- of blokvorm. Nogmaals: uiteindelijk moet u iets kiezen wat u bevalt. De inrichting van uw tuin is even belangrijk als die van uw huis. Uw persoonlijkheid dringt erin door. Laat iedereen zien wat voor goede smaak u heeft!

De juiste leiboom gevonden? Bestel hem online
De juiste leiboom gevonden? Bestel hem online

De juiste leiboom gevonden? Bestel hem online

Weet u inmiddels zeker dat u leibomen in uw tuin wilt planten? Aarzel dan niet langer en plaats een bestelling in de webshop van Haagplanten.net. Bestellen via onze webshop is erg eenvoudig. We hebben de website zo overzichtelijk mogelijk gemaakt voor u. Zo vindt u vrijwel direct het product waar u naar op zoek bent. Bestellen via de webshop betekent dat u uw leibomen binnen enkele dagen in huis hebt. Al onze haagplanten worden zo zorgvuldig mogelijk verpakt, zodat ze onderweg niet beschadigd raken. Voor tips over planten, water geven en snoeien van leibomen en andere soorten haagplanten kunt u ook de site raadplegen. Onze experts hebben u de nodige informatie verschaft om u op weg te helpen. Mocht u toch nog vragen hebben, schroom dan vooral niet ze te stellen!