Vuurdoorn: het hele jaar door een interessante haagplant

11 juni 2019
Vuurdoorn: het hele jaar door een interessante haagplant

De vuurdoorn, ook wel Pyracantha genoemd, is een struik die we veelvuldig terugzien in plantsoenen. Maar ook in tuinen is de vuurdoorn een graag geziene gast. Als haagplant is de vuurdoorn het hele jaar rond interessant. De verschillende soorten vuurdoorn zijn namelijk oersterke struiken die wel tegen een stootje kunnen. Daarnaast zijn ze schitterend om te zien. Van de uitbundige, oranje tot rode bessen tot de geurige witte bloesems: vervelen gaat de vuurdoorn nooit.

Vuurdoorn als haagplant
De vuurdoorn is uitstekend geschikt om hagen mee te creëren. Door zijn scherpe doorns houdt hij ongewenste gasten buiten de tuin.

Vuurdoorn als haagplant

De vuurdoorn is uitstekend geschikt om hagen mee te creëren. Door zijn scherpe doorns houdt hij ongewenste gasten buiten de tuin. Of het nu om inbrekers gaat of om honden of katten van de buren: u zult er met een vuurdoornhaag niet zo snel meer last van hebben. De vuurdoorn is echter niet alleen een functionele haagplant. De struik is ook prachtig om te zien. De witte bloei in het voorjaar verspreidt een aangename geur door uw tuin. De oranje tot rode bessen die na de bloei aan de takken verschijnen zijn voor vele tuiniers een lust voor het oog.

De vuurdoorn wordt ook regelmatig als leiplant langs muren gebruikt. Dit geeft een schitterend effect. De vuurdoorn is zowel als haag en als klimplant een echte blikvanger. Wanneer u op zoek bent naar een altijdgroene haagplant met doorns en fraaie bessen in het najaar is de vuurdoorn zeker een te overwegen optie. Een bijkomend voordeel van de vuurdoorn als haagplant is dat de struik oersterk is. De vuurdoorn is nauwelijks vatbaar voor ziektes en plagen en gedijt in de meeste grondsoorten prima. Ook kan hij snoei goed verdragen, waardoor hij in een strakke haagvorm gehouden kan worden.

Doorgaans kan de vuurdoorn het beste 2 à 3 keer per jaar lichtjes worden gesnoeid. Draag altijd beschermende kleding en tuinhandschoenen om te voorkomen dat u zich bezeert aan de scherpe doorns. Snoei de vuurdoornhaag aan beide zeiden. Zo voorkomt u dat de vuurdoorn gaat overhangen.

Vuurdoorn als vogelvriendelijke heg
Bij kleinere vogels is de vuurdoorn in trek als sociale ontmoetingsplaats.

Vuurdoorn als vogelvriendelijke heg

De Pyracantha is ook uitstekend geschikt wanneer u een vogelvriendelijke heg aan wilt leggen. Hoewel de besjes van de vuurdoorn lang niet bij alle vogels geliefd zijn, bouwen onze gevederde vrienden wel graag hun nestje in deze struik. De doorns bieden bescherming tegen katten en roofvogels. Bij kleinere vogels is de vuurdoorn in trek als sociale ontmoetingsplaats. De bloesems die in het voorjaar aan de takken van de vuurdoorn verschijnen zijn overigens ook erg geliefd bij vlinders en nuttige insecten als de honingbij. Dit maakt de vuurdoorn tot een zeer diervriendelijke haagplant.

Tuiniers die op zoek zijn naar een haagplant die goed is voor vogels, vlinders en bijen doen er dus goed aan om voor de vuurdoorn te kiezen. De vuurdoorn ‘Orange Glow' is hiervoor voornamelijk geschikt, maar er kan ook voor andere soorten Pyracantha gekozen worden.

Welke soorten vuurdoorn zijn er allemaal?
In onze webwinkel zijn er 5 typen Pyracantha verkrijgbaar.

Welke soorten vuurdoorn zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten vuurdoorn die als haagplant geschikt zijn. In onze webwinkel zijn er 5 typen Pyracantha verkrijgbaar. De vuurdoorn ‘Red Column’ trakteert ons na de bloei op uitbundige, rode bessen. Deze haagplant is voornamelijk geschikt voor het aanleggen van lagere hagen tot anderhalve meter hoogte. De Pyracantha ‘Red Column’ is uitstekend geschikt als nestplaats voor vogels. Ook zijn de witte bloemschermen in het voorjaar uitermate interessant voor honingbijen en vlinders. De vuurdoorn ‘Red Cushion’ lijkt in vele opzichten op de ‘Red Column’ met als belangrijkste verschil dat deze haagplant een maximale hoogte van slechts 80 centimeter heeft.

De vuurdoorn ‘Golden Charmer’ is geschikt voor hagen tot anderhalve meter hoogte. Deze groenblijvende haagplant wordt gekenmerkt door goudgele bessen in het najaar. In combinatie met de mooie witte bloei in het voorjaar geeft dit uw tuin een charmante uitstraling. De vuurdoorn ‘Orange Glow’ is het type dat we vaak terugzien in tuinen en plantsoenen. Er zijn genoeg redenen waarom de Pyracantha ‘Orange Glow’ zo geliefd is bij tuiniers. De uitbundige oranje bessen in het najaar toveren uw tuin om tot een kleurrijk paradijs, waarbij toch de nodige elegantie om de hoek komt kijken.

De vuurdoorn ‘Golden Charmer’ is ook geschikt voor hagen tot zo’n anderhalve meter hoogte. Hetzelfde geldt voor de vuurdoorn ‘Soleil d’Or’. Deze struik geeft diep gele tot lichtoranje besjes die fier in trosjes aan zijn takken hangen. Alle soorten vuurdoorn kunnen prima gedijen in zowel zon, schaduw als halfschaduw.

Vuurdoorn als haagplant verzorgen
Hoewel de snoei van de vuurdoorn lastig kan lijken door de scherpe doorns, valt dit in de praktijk wel mee.

Vuurdoorn als haagplant verzorgen

De vuurdoorn is in principe een eenvoudig te verzorgen haagplant. Hoewel de snoei van de vuurdoorn lastig kan lijken door de scherpe doorns, valt dit in de praktijk wel mee. Draag wel altijd dikke tuinhandschoenen waar de doorns niet doorheen kunnen dringen. Zorg er ook voor dat u scherp snoeigereedschap gebruikt: dit maakt het snoeien van de haagplant een stuk eenvoudiger. Aan een jaarlijkse bemesting met organische tuinmest blijft de vuurdoorn optimaal gezond. Bemest de vuurdoorn bij voorkeur in het voorjaar na de eerste snoeibeurt. Dit helpt de struik optimaal te herstellen van de snoei.

Bent u op zoek naar een vogelvriendelijke en inbraakwerende haagplant die uw tuin op diverse manieren kan verrijken? Dan is de vuurdoorn de geschikte haagplant voor u. U koopt de verschillende soorten Pyracantha snel en eenvoudig in onze webwinkel. Kijkt u eens rustig rond in ons webshop gedeelte en kies de vuurdoorn uit die het beste bij uw tuinstijl past. Creëer een haag van vuurdoorn of gebruik de struik als klimplant. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wilt u meer informatie over onze haagplanten of onze service? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals helpen u graag verder.