Een wintergroene heg in de schaduw? Deze haagplanten zijn geschikt

6 april 2019
Een wintergroene heg in de schaduw? Deze haagplanten zijn geschikt

Het kan een hele opgave lijken om een haagplant te vinden die geschikt is om in een schaduwrijke tuin aan te planten. Veel haagplanten kunnen wat zon immers wel waarderen. Gelukkig zijn er ook genoeg haagplanten te vinden die prima gedijen in de schaduw. Bent u op zoek naar een wintergroene heg voor in de schaduw? We vertellen u graag welke haagplanten ook in de schaduw een gezonde, volle en groene heg opleveren.

Schaduw en droge grond
Zeker onder bomen is de grond vaak wat droger dan in de rest van uw tuin.

Schaduw en droge grond

In een schaduwrijke tuin is er niet zelden ook sprake van een droge, soms ronduit voedingsarme grond. Zeker onder bomen is de grond vaak wat droger dan in de rest van uw tuin. Gebruik altijd een goede bodemverbeteraar voor u een haag gaat aanplanten in een dergelijke grondsoort. Zorg ervoor dat u de haagplanten nooit rechtstreeks in de bodemverbeteraar neerzet: vermeng de grond eerst goed met het product. Maak eventueel ook gebruik van waterkristallen: deze houden veel vocht en voeding vast, die vervolgens naar behoefte van de haagplanten afgegeven worden. Vooral wanneer er sprake is van een erg droge grond is het gebruik van waterkristallen erg raadzaam.

Door een bodemverbeteraar aan de grond toe te voegen zorgt u ervoor dat de haagplanten straks beter aanslaan, ook wanneer de bodem in uw tuin droog is. Na het aanplanten van uw heg hoeft u deze dus niet nogmaals te bemesten. Wel is het zaak de grond in uw tuin zo gezond mogelijk te houden. Dit kunt u doen door het gebruik van compost en het regelmatig bemesten van uw beplanting indien nodig. Let op: wees niet te royaal met tuinmest. Dit doet meer kwaad dan goed.

Klimop (hedera)
Deze oersterke haagplant kan het best langs een tuinscherm omhoog laten klimmen. Dit levert op relatief korte termijn een blikdichte, wintergroene heg op.

Klimop (Hedera)

De klimop, ook wel bekend als de hedera, is een uitstekende keuze als er in uw tuin sprake is van veel schaduw. Deze wintergroene klimplant kan een plek in de schaduw prima verdragen. Deze oersterke haagplant kan het best langs een tuinscherm omhoog laten klimmen. Dit levert op relatief korte termijn een blikdichte, wintergroene heg op. Doordat een dergelijke tuinafscheiding ook nog erg smal is, is hij ook geschikt om de kleine stadstuin een groen karakter te geven. Klimop wordt tevens vaak gebruikt als erfafscheiding. Daarnaast is deze haagplant populair omdat hij vrij onderhoudsarm is.

Wel is het belangrijk om de klimop twee maal per jaar te snoeien om hem in topvorm te houden. Op deze manier houdt de Hedera zijn jonge, frisse uitstraling en zal hij andere planten niet snel gaan overgroeien. U kunt de Hedera het hele jaar door snoeien: hiervoor bent u dus niet afhankelijk van een bepaald seizoen. In onze webwinkel vindt u zowel de gewone klimop (Hedera helix) als de Ierse klimop (Hedera hibernica). Onze klimop is altijd in goede conditie en levert snel een mooie, gezonde en groene tuinafscheiding op!

Laurierkers
Elk type laurierkers heeft zijn geheel eigen uitstraling en charme.

Laurierkers

De laurierkers is een zeer fraaie haagplant die ook in de schaduw prima tot zijn recht komt. Wie een schaduwrijke tuin heeft, kan dus absoluut kiezen voor een mooie, wintergroene laurierhaag. Laurierkers is een snelgroeiende haagplant: u hoeft dus niet lang te wachten op een volle, zichtdichte haag. Daarnaast geven de verschillende soorten laurier uw tuin een luxueuze en elegante uitstraling. Naast wintergroen is de struik ook goed winterhard: onze Nederlandse winters worden fier doorstaan door de sierlijke laurierkers. Met 1 à 2 jaarlijkse snoeibeurten blijft uw laurierhaag prima in vorm. Door de struik in het voorjaar te bemesten blijft het glanzende blad bovendien mooi groen.

In onze webwinkel vindt u verschillende soorten laurierkers. Elk type laurierkers heeft zijn geheel eigen uitstraling en charme. Kies de soort die het beste bij uw tuinontwerp past. Zo is de Portugese laurier een haagplant die wordt gekenmerkt door zijn slanke groei en donkergroene, smalle blad. De Portugese laurierkers is een sierlijke aanvulling op elk tuinontwerp. Voor het creëren van lage heggen is de laurierkers 'Otto Luyken' heel geschikt, evenals de laurier 'Zabeliana'. De laurierkers 'Novita' en 'Rotundifolia' blijven twee absolute toppers op dit gebied: deze schitterende lauriersoorten passen met hun glanzende, groene blad in elke tuinstijl goed thuis.

Coniferenhaag
Ook de levensboom (thuja) kan prima in een schaduwrijke tuin worden aangeplant.

Coniferenhaag

Ook een coniferenhaag kan prima in de schaduw worden aangeplant. In het wild groeien coniferen immers ook vaak in verschillende omstandigheden. Zelfs op droge, voedingsarme bodem houden coniferen zich in de vrije natuur prima staande. U heeft de keuze uit verschillende haagconiferen. Zo doen Leylandii coniferen het doorgaans prima op schaduwrijke plekken. Deze haagconifeer is bijzonder sterk en kan wel tegen een stootje. Ook gedijt de leylandcipres in de meeste omstandigheden prima. Kiest u voor Leylandii coniferen? Bedenkt u zich dan wel dat deze regelmatig gesnoeid moeten worden vanwege hun zeer snelle groei.

Ook de levensboom (Thuja) kan prima in een schaduwrijke tuin worden aangeplant. Vooral de Thuja 'Brabant' doet het goed in de schaduw, maar ook de ander soorten levensboom gedijen heel goed in dergelijke omstandigheden. Een haag van levensboom is bijzonder populair omdat hij zowel met een formele als een wat informelere tuinstijl te combineren is. Een coniferenhaag geeft uw tuin een verzorgde, mooie en vooral groene uitstraling. Inkijk behoort door de dichte structuur van een coniferenhaag in ieder geval tot de verleden tijd!

Bestel uw Hederahaag, laurierhaag of coniferenhaag snel en eenvoudig in ons webshop gedeelte. U heeft een royale keuze uit gezonde, goed vertakte haagplanten die in optimale conditie zijn. Wilt u op korte termijn een hoge, volgroeide haag in uw tuin hebben staan? Ook dat kan. Veel van onze haagplanten zijn ook in kant-en-klare variant verkrijgbaar. Neem snel een kijkje in onze webwinkel en laat u verrassen door onze mooie en stijlvolle haagplanten, waarmee u snel een karaktervolle, volle en wintergroene heg in uw tuin heeft staan!